1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

I.T.P. - Inspectia Tehnica Periodica

Discuție în 'Service' creată de Cammeleon, 28 Oct 2009.

 1. Cristi Staff Member Staff Member

  Înscris:
  21 Mar 2009
  Locație:
  Bucuresti
  Masina:
  Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
  Intre 70 si maxim 150 lei depinde de statia ITP si de lacomia lor. Se fac aceleasi teste obligatorii in toate statiile ITP. Indiferent unde te vei duce se vor face aceleasi teste (rampa, lumini, noxe,

  anvelope, directie, frane, stare fizica a caroseriei masinii, echipare trusa de prim ajutor, triunghi reflectorizant si extinctor).


  O seara buna
   
 2. Samy.

  Samy. Gold Member

  Înscris:
  25 Iul 2008
  Locație:
  Arges
  Masina:
  A4 avant 1.8T AJL 180Hp, Golf4 2.0i AQY 115Hp
  Mie la RAR mi-au trecut 195 65 15 cu toate ca pe masina aveam rotile originale 205 55 16.
  Am observat ceva mai tarziu, dupa ce am acut certificatul de inmatriculare.
  M-am intors la rar si mi-au zis sa vin cu hartie oficiala de la audi cu anvelopele ce se pot monta pe masina mea. Am fost la dealerul local din pitesti(destul de amabil, nu mia cerut nici un ban), si acesta mi-a printat din elsa foile cu optionalele masinii din fabrica (unde scria ca rotile sunt 205 55 16) pe care a pus o stampila.
  A fost acceptata la rar fara nici un comentariu, doar cu o taxa de adaugare pe ci a noilor dimensiuni.
  Apoi am mai platit o taxa pentru schimbarea talonului, pentru ca au refuzat sa le scrie la mentiuni.
   
 3. cat 5th Gear Member

  Înscris:
  11 Apr 2010
  Locație:
  BUCURESTI
  Masina:
  a4 1,8t quattro aeb,a38l
  Asa e peste tot e si prostie si delasare,si au ordin sa nu treaca nici o masina din prima,toate revenirile se platesc si banii merg la buget....
   
 4. lute217 1st Gear Member

  Înscris:
  1 Iun 2010
  Locație:
  beclean
  Masina:
  a4, 1,9tdi, 2002
  La masina mea expira Itp-ul in iunie 2011 si nu stiu daca o sa ajung atunci in tara. ce risc la vama daca vamesul constata ca nu mai este valabila verificarea tehnica?
   
 5. ANNDORIAN

  ANNDORIAN 1st Gear Member

  Înscris:
  11 Dec 2010
  Locație:
  bucuresti
  Masina:
  AUDI A4 AVANT 2.5TDI AUTOMATIK 2004
  I.T.P. Inspectia Tehnica Periodica

  I.T.P.Inspectia Tehnica Periodica - cum se efectueaza si ce sanctiuni risti daca circuli fara ea
  Inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice.
  In cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o data la doi ani, de catre Registrul Auto Roman, prin reprezentantele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizati.

  Cu ocazia inspectiei tehnice periodice, vehiculului, fara a fi demontat, ii este verificata si apreciata starea tehnica, existenta dotarilor obligatorii din punct de vedere al sigurantei circulatiei rutiere, protectiei mediului si utilizarii conform destinatiei.

  Periodicitatea efectuarii ITP este diferita in functie de tipul de vehicul, in cazul autoturismelor de uz personal, inspectia tehnica fiind obligatorie o data la doi ani.
  Potrivit Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2.133/2005 care reglementeaza conditiile in care se efectueaza ITP, “obligatia efectuarii inspectiilor periodice, precum si a respectarii periodicitatii acestora (…) revine detinatorului legal al autovehiculului”.

  Actul normativ citat mai stabileste ca termenul pentru efectuarea primei ITP se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoare inspectie tehnica, de la data celei precedente.

  De asemenea, conform actului normativ amintit, in intervalul dintre doua ITP, "detinatorul vehiculului rutier are obligatia de a asigura mentinerea acestuia intr-o stare tehnica corespunzatoare, in vederea incadrarii in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, utilizand in acest scop numai sisteme, echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb, materiale de exploatare si dotari obligatorii de origine sau omologate/certificate conform legislatiei in vigoare".

  Acte necesare ITP pentru a efectua inspectia tehnica periodica puteti sa apelati la orice statie autorizata RAR, indiferent de judetul in care este inmatriculat autoturismul. (Poti consulta aici lista cu reprezentantele RAR din toata tara)

  Pretul inspectiei tehnice periodice difera in functie de service-urile care o efectueaza, astfel incat, pentru autoturisme, poate fi cuprins, cu aproximatie, intre 80 si 200 de lei.

  Trebuie sa stiti ca nu este obligatoriu ca propietarul masinii (detinatorul legal) sa prezinte autoturismul la ITP. Oricine altcineva poate aduce masina la verificari, cu conditia sa prezinta toate documentele solicitate.

  Mai exact, actele necesare pentru a efectua ITP sunt:

  Certificatul de inmatriculare al autovehiculului si
  Cartea de identitate a autovehiculului ORIGINAL (in cazul in care, masina este in leasing copie conform cu originalul )
  Cartea de identitate a conducatorului auto care prezinta autoturismul la inspectie;
  Polita RCA, valabila la data la care se efectueaza ITP.
  Ce se verifica la ITP
  Agreere RAR in cazul autovehicul este destinat transportuli de persoane in regim de TAXI

  Potrivit art. 13 din ordinul citat, autoturismele prezentate la inspectia tehnica periodica trebuie sa fie curate, in special caroseria, sasiul, ansamblurile si subansamblurile ce urmeaza sa fie controlate. Mai mult, ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominala.

  In general, inspectia tehnica periodica presupune mai multe operatiuni, printre care se numara: identificarea masinii (se verifica seria caroseriei si a motorului), verificarea aspectului exterior/interior al masinii, precum si verificarea instalatiei electrice.

  De asemenea, se testeaza franele si se verifica daca farurile, stopurile si semnalizarile functioneaza corespunzator.

  Totodata, este controlat mecanismul de directie, rotile si jantele si se inregistreaza nivelul de emisii poluante ale masinii. Autoturismul va fi si fotografiat.

  Ce risti daca circuli cu ITP expirata
  Codul Rutier precizeaza, la art. 102, ca pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice amenda este cuprinsa intre 603 si 1340 de lei (clasa a IV de sanctiuni)

  De asemenea, pe langa amenda, politistul rutier retine si certificatul de inmatriculare al masinii si elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

  Important: Pentru a afla data la care iti expira valabilitatea inspectiei tehnice periodice, verifica certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica "ITP valabil pana la data de...".

  In plus, pe pagina de internet a Registrului Auto Roman exista posibilitatea sa verifici daca un autoturism are o inspectie tehnica valabila.

  Sper ca aceste informații va sunt de folos,
  Pentru mai multe detalii va stau la dispozitie

  Cu stima,
   
  Ultima editare de un moderator: 8 Feb 2012
 6. raducu79

  raducu79 Junior Member

  Înscris:
  14 Ian 2011
  Locație:
  Bucuresti
  Masina:
  Audi S6 2.2 20v turbo 1997
  De mentionat ca in cazul in care seful de statie iti da ok-ul ca e totul bine introducandu-ti datele in baza RAR , acestia din urma iti pot bloca masina in statie pana vine un inspector sef de zona de la RAR, care din nou iti va lua masina la puricat.
  A fost ciudat faptul ca din momentul din care a fost blocata masina respectivul inspector avea la dispozitie 45 minute sa-si faca aparitia, altfel cel dintai rezultat are prioritate si puteti pleca cu masina.
   
  Ultima editare de un moderator: 8 Feb 2012
 7. ANNDORIAN

  ANNDORIAN 1st Gear Member

  Înscris:
  11 Dec 2010
  Locație:
  bucuresti
  Masina:
  AUDI A4 AVANT 2.5TDI AUTOMATIK 2004
  Da asa este, dar se intampla prea rar sa nu ajunga in statia de ITP inspectorul din partea RAR-ului si de obicei vin in maxim 30 de minute..,
  Masina admisa sau respinsa la Inspectia Tehnica Periodica de catre inspectorul din statia de ITP poate fi reverificata de catre inspectorii de la RAR indiferent de ora sau zi a saptamanii. Se si specifica in anumite statii ITP acest lucru si se aduce la cunostinta posesorului autovehiculului acest fapt, chiar si semneaza ca a luat la cunostinta prevederile impuse de legislatia nationala.
   
 8. danythepalaga

  danythepalaga 3rd Gear Member

  Înscris:
  15 Oct 2011
  Locație:
  bistrita
  Masina:
  audi a4 3.0 quatrro 2004
  Se poate face inspecţia tehnică la maşină înmatriculata în altă ţară?Multumesc anticipat
   
 9. Cristi Staff Member Staff Member

  Înscris:
  21 Mar 2009
  Locație:
  Bucuresti
  Masina:
  Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
  Nu, nu se poate face. Trebuie sa mergi sa efectuezi ITP in tara unde s-a inmatriculat autovehiculul.
   
  Ultima editare: 18 Mar 2012
 10. danythepalaga

  danythepalaga 3rd Gear Member

  Înscris:
  15 Oct 2011
  Locație:
  bistrita
  Masina:
  audi a4 3.0 quatrro 2004
  Multumesc mult!
   
 11. Ionut P.

  Ionut P. 2nd Gear Member

  Înscris:
  4 Mai 2012
  Locație:
  Baia Mare
  Masina:
  Audi A4 B5, 1.6 ARM, 1999
  Salut!
  Am vazut ca toata lumea zice ca nu se poate face ITP-ul in tara la un autovehicul inmatriculat in alta tara si am vrut sa corectez acest lucru.
  Se poate face ITP-ul si in Romania la un autovehicul inmatriculat intr-o alta tara cu conditia ca acea tara sa fie membra a UE.
  Eu personal am fost cu o masina inmatriculata in Portugalia la inspectie acum o luna.
   
 12. Cristi Staff Member Staff Member

  Înscris:
  21 Mar 2009
  Locație:
  Bucuresti
  Masina:
  Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
  S-a modificat legea de anul acesta, si s-a aprobat efectuarea ITP si pentru alte autoturisme inmatriculate in UE. La data cand s-au scris ultimele mesaje nu se putea efectua ITP in conditiile mentionate mai sus. ;)

  O zi buna
   
 13. marcel.1961

  marcel.1961 2nd Gear Member

  Înscris:
  22 Dec 2008
  Locație:
  pascani
  Masina:
  AUDI A4 B7, 2005,motor BLB
  Azi am fost pentru inspectia tehnica la o dubita vw ,transport marfa pina in 3,5 tone si seful statiei mi-a spus ca valabilitatea inspectiei tehnice pentru masini de transport pina in 3,5 tone s-a redus de la 2 ani la 1 an.
  Cum nu stiam de aceasta noua LEGE,sau ce o fi,am dat un search pe google si nu am gasit nici o informatie.
  E cineva la curent cu legislatia in acest domeniu?
   
 14. Cristian S.

  Cristian S. Moderator

  Înscris:
  8 Mar 2008
  Locație:
  Timisoara.
  Masina:
  A4
  Pentru autoutilitare pana in 3,5 tone sa redus perioada inspectiei la un an incepand cu 1 martie anul acesta.Se gasesc informatii pe rarom.ro.
   
 15. SV 23 FBI

  SV 23 FBI 5th Gear Member

  Înscris:
  21 Oct 2011
  Locație:
  Torino
  Masina:
  A4 B9 2.0 TDI quattro 190 CP DETA 2016
  Culmea e ca pe Rarom.ro la Intrebari frecvente raspunsul e tot NU in ceea ce priveste efectuarea ITP-ului pentru autoturismele inmatriculate in UE. Nu stiti cumva daca s-a schimbat legea si in ceea ce priveste masinile inmatriculate in Romania sa se poata face ITP-ul oriunde in Europa ??
   
 16. Ionut P.

  Ionut P. 2nd Gear Member

  Înscris:
  4 Mai 2012
  Locație:
  Baia Mare
  Masina:
  Audi A4 B5, 1.6 ARM, 1999
  @ SV 23 FBI: Ceea ce scrie acolo nu e adevarat. Si cand am fost eu sa imi fac inspectia la masina tot la fel scria si eu am sunat la ei si ei mi-au zis ca se poate si ca sa vezi cand m-am dus sa imi fac ITP-ul la masina chiar s-a putut. Deci, ITP-ul autovehiculelor inmatriculate in statele membre UE se poate face si in Romania.
   
 17. SV 23 FBI

  SV 23 FBI 5th Gear Member

  Înscris:
  21 Oct 2011
  Locație:
  Torino
  Masina:
  A4 B9 2.0 TDI quattro 190 CP DETA 2016
  @ Ionut P. Ok asta am inteles-o din prima. Ceea la ce nu ai fost atent era intrebarea mea finala, pe care acum o reformulez. Eu cu numere de Romania pe masina pot face ITP-ul in Italia, Portugalia, Franta sau oriunde in UE ??
   
 18. Ionut P.

  Ionut P. 2nd Gear Member

  Înscris:
  4 Mai 2012
  Locație:
  Baia Mare
  Masina:
  Audi A4 B5, 1.6 ARM, 1999
  Scuze, ai dreptate, nu am fost prea atent din pacate. Si din pacate nu stiu nici sa iti raspund la intrebare. Dar observ ca locuiesti in Torino si eu zic ca cel mai bine ar fi sa mergi acolo unde se face inspectia si sa intrebi sau sa suni acolo pentru ca mai bine ca ei nu stie nimeni.
   
 19. TTs

  TTs pasionat Audi

  Înscris:
  1 Sep 2008
  Locație:
  Piatra Neamt
  Masina:
  Audi TT Quattro 1,8T
  La inceputul lui august m-am intalnit cu un amic care are bmw cu numere de UK si asigurare falsa(asa circula de 4ani) si mi-a aratat ITP-ul facut la noi!Din pacate nu m-am uitat si la data cand acesta a fost facut.
  Deci,se face ITP cand masina e inmatriculata in UE ;)
   
 20. RazvanNT 2nd Gear Member

  Înscris:
  4 Iul 2011
  Locație:
  Piatra Neamt/Almas
  Masina:
  Audi A4 B5 1.8 ADR 1995 GPL
  Am si eu un prieten cu o masina de bg care si-a facut itp la noi la rar. Din ce am inteles nu ar fi valabil in exteriorul romanii dar e posibil sa ma insel.
   

Distribuie pagina asta