1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Motor diesel cod AAT la A6 C4 - discutii diverse - probleme si rezolvari

Discuție în 'Audi A6 C4 (1994 – 1997)' creată de Gunther, 2 Ian 2009.

1. dodoloi

dodoloi 3rd Gear Member

Locație:
    Suceava-Wien
    Masina:
    Audi A6 2.5 TDI AEL QUATTRO 1997
    Florio..trebuie numai sa desfaci un pic debitmetrul si ai sa iti dai seama ce e de facut acolo... Am mai auzit baieti care au schimbat placuta cu acel grafit, dar problema e cum procuram acea placuta cu grafitul nou ?

2. FloRio

FloRio Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Masina:
    Audi A4 1,9 TDI 110hp~AFN 1998
    Nu stiu ce sa zic,cred ca mai rentabil ar fi sa facem conversia cu cel de tip MAF insa se poate doar daca se schimba si ECU din cate stiu

3. seaman 2nd Gear Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    Audi A6 (C4) TDI Avant
    Pentru motorul nostru (AEL) un debitmetru nou Bosch costa 1180 Ron, am intrebat ieri.
    O alta solutie pentru a prelungi viata debitmetrului ar fi urmatoarea: se deschide capacul acela negru, se desurubeaza putin surubelul acela care fixeaza acul si astfel poti sa schimbi putin cursa acestui ac pe pelicula de grafit, practic il aduci intr-o zona ca noua.

4. Nelu Pătraşcu Gold Member

Locație:
    KAVARNA
    Masina:
    AUDI A6 C4 2,5 TDI motor AEL 103 kw
    Scuze FloRio pentru eroare. Este într-adevăr VAF. Am găsit două interpretări pentru aceste iniţiale, nu ştiu care este cea corectă. Unii susţin că VAF ar însemna volume air flow iar alţii, vane air flow.
    În privinţa conversiei, am câteva date, pare destul de complicat.
    Uită-te mai jos:

MAF signal
    RPM
    650 - 1.35 vdc
    1012 - 1.54 vdc = .19v swing for 362 rpm = .525v /1000rpm
    1533 - 1.753 vdc = .213v for 521 rpm = .409v /1000rpm
    2008 - 1.878 vdc = .125v for 475 rpm = .263v /1000rpm
    2562 - 2.057 vdc = .179v for 554 rpm = .323v /1000rpm
    3034 - 2.234 vdc = .177v for 472 rpm = .375v / 1000 rpm
    3516 - 2.347 vdc = .113v for 482 rpm = .234v / 1000 rpm
    3949 - 2.502 vdc = .155v for 433 rpm = .358v / 1000 rpm
    4529 - 2.655 vdc = .153v for 580 rpm = .264v / 1000 rpm

compare this to the VAF signal

RPM
    0 = 3.93v
    700 = 2.0v = 1.93v for 700 rpm = 2.75 v / per 1000 rpm
    2000 = 1.31v = .69 volt swing for 1300 rpm = .53 v / 1000 rpm)
    3000 = 1.04v = .27 v/1000 rpm
    4000 = 0.84v = .2 v/1000 rpm

După cum observi, MAF-ul dă nişte valori crescătoare, direct proporţional cu turaţia, in timp ce VAF-ul are valori (electrice) invers proporţionale cu turaţia.
    Am înţeles că există un soft de conversie care trebuie încărcat în ECU fără a fi necesară înlocuirea lui.

5. FloRio

FloRio Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Masina:
    Da se vede foarte clar in valorile atasate,nelu si eu am auzit ca ar exista acest soft,sunt foarte curios cat costa si cat de complicat este pentru a-l monta

6. fagarasan

fagarasan Silver Member

Locație:
    Târgu Mureș
    Masina:
    Ford fiesta TDCI 2007
  7. fagarasan

fagarasan Silver Member

Locație:
    Târgu Mureș
    Masina:
    Ford fiesta TDCI 2007
    Intrebare poate cam prosteasca dar romanul e inventiv:daca de exemplu as bloca clapeta debitmetrului la maxim practic motorul ar trage mai bine deoarece ar citi ca intra o gramada de aer si nu ar mai fi fluctuatii si zone in care sa il suspectez ca nu merge,nu?La masina mea cu mufa scoasa nu mai trage deloc...Si eu as fi interesat daca se poate face ceva sa schimb debitmetru(din vaf in maf) si ecu...vad ca unii dintre voi chiar va stiti si am putea discuta tot aici si despre 1z cu vaf care au aceleasi probleme ca si la 2,5 (motorul nu mai trage si pierde putere la anumite turatii).

8. ManiAcuV6 Banned

Locație:
    Iași sau Botoșani
    Masina:
    Audi A4 B6 2001 AWX
    Daca se aduna cel putin 3 oameni ma apuc de un proiect sa scapi de VAf si sa ajungi la MAF .:)

9. FloRio

FloRio Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Masina:
    Ar fi super tare,mai ales ca demult ma sfarm cu aceasta problema majora pentru buna functionare a unei masini.Va zic am schimbat cu alt VAF si parca a fost alta masina,o diferenta de la cer la pamant,insa nu a durat mult pentru ca si acel VAF era pe moarte,era chiar mai vechi decat al meu...mertita din plin trecerea la MAF pentru ca la B4 1,9 TDI e foarte scump un VAF nou...nu ca nu s-ar merita dar nu ne stau banii pe garduri la nici unu.Apropo...foarte tare filmuletul,poate ajuta si el al ceva daca s-ar mai putea repara astfel de debitemtru...in finalul filmului am observat ca sub capota scria Porsche,banuiesc ca era debitmetru de RS2

10. Nelu Pătraşcu Gold Member

Locație:
    KAVARNA
    Masina:
    Am făcut chestia asta (blocarea clapetei debitmetrului pe maxim) , am şi relatat acest lucru pe undeva pe acest forum. Asta până să iau altă măsură, filmuleţul tău arată tocmai ce am făcut, şi acest lucru il recomandam lui Seaman şi lui Dodoloi.
    Dacă blochezi clapeta la debitmetru, şi menţii conexiunea electrică a acestuia în mufa lui, maşina va accelera categoric mai bine, dar până pe la 3000 de ture surplusul de aer tradus de ECU în majorarea IQ-ului înseamnă puţin mai mult fum la eşapament. După acest prag, lucrurile se normalizează cumva, în sensul că tendinţa cantităţii injectate de a arde cu fum se cam diminuează, întrucât la turaţii mai mari se reintră in mapa de funcţionare încărcată în ECU.
    Pe vreme rece însă, (geroasă) motorul funcţionează atât de înecat, e aproape imposibil să accelerezi. Trebuie lăsat motorul să decelereze singur de la 1200 ture unde îl ţine ECU când este frig, până la 850-900 şi abia apoi se poate pleca.

11. fagarasan

fagarasan Silver Member

Locație:
    Târgu Mureș
    Masina:
    Ford fiesta TDCI 2007
    Eu sunt pentru,depinde doar cat m-ar costa toata investitia si ce presupune(si banuiesc ca mai gasim inca 2 colegi).
    Asa ca astept sa ii dam bice.Apropo,am 1 z 1,9 tdi.

PS:da si tu un PM cu id-ul tau,mai vreau sa vb una-alta.Cred ca ar fi utila o lista de id-uri pentru toata lumea dar pe care sa o vada doar cei inscrisi.

12. seaman 2nd Gear Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    Audi A6 (C4) TDI Avant
    Daca acest proiect va demara si vom sti si ce costuri presupune, eu sunt a 2 persoana interesata.

Incerc sa pun aici un link cu ceva ce am gasit mai demult privitor la debitmetru. In principiu e vorba de modelul mai vechi pentru Porsche 944 insa cred ca e cam acelasi cu ce avem si noi pe masini. Poate ajuta, nu stiu.

Catre Nelu: sa stii ca am urmat sugestia ta, am dat jos debitmetrul si l-am curatat cu simt de raspundere si alcool de data asta, atat senzorul acela cu 2 sarme cat si scala grafitata. Rezultatul a fost mai mult decat imbucurator. Chestia este ca in aceeasi sesiune de lucrari am decis si sa obturez EGR-ul, asa ca nu stiu ce a ajutat mai mult. Cert este ca masina merge mult mai bine, puterea a revenit in motor (a observat asta si sotia !!) si parca si consumul a scazut nitel. Cu fumul inca nu sunt multumit, la demarajul de pe loc inca mai scoate, tot il vad in oglinda.

Inca nu m-am decis sa elimin catalizatorul, pentru ca m-am chinuit sa-l spal vara trecuta.

http://www.frwilk.com/the944/afm.htm

13. Nelu Pătraşcu Gold Member

Locație:
    KAVARNA
    Masina:
    Salut Seaman!

Ai văzut că merge!
    Înlocuirea VAF-ului cu MAF nu mi se pare atât de uşoară. Până la urmă tot cu VAF (cred că) vom rămâne, oricâţi ne-am aduna.
    Ai obturat complet EGR-ul, sau ai lăsat un mic orificiu în blind?
    În privinţa fumului, o parte din el se datorează şi motorinei "de foarte bună calitate" cu care funcţionează maşinile noastre. De el nu cred că vei scăpa complet.

14. FloRio

FloRio Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Masina:
    Trecerea la MAF nu este asa de complicata daca se schimba si ECU.Mai trebuie facuta doar adaptarea corespunzatoare.Inca un mare avantaj ar fi ca dupa schimbarea ECU + debitmetru se poate face diagnosticare cu VAG COM,implicit log in mers pentru a citi valorile debitmetrului,turbinei,EGR-ului si injectoarelor,ceea ce este foarte important.Spre exemplu la B4 TDi 1z se poate pune ECU de golf 4 90 de cai cod ALH ,iar la voi cu 2,5 TDI cred ca se poate adapta ECU de A6 C5 tot de la motoarele de 2,5.Un ecu de generatie noua un avantaj in plus.Cat despre EGR si eu l-am obturat complet cu ajutorul unei garnituri din tabla de aluminiu de 2 mm,fara gaura din mijloc montata intre galeria de evacuare si intrarea in EGR,pentru a nu ami permite gazelor sa intre in admisie.Astfel nu vor ma fi probleme de depuneri pe admisie,si o grija in minus,totusi motorul poate trage prost cu EGR defect,iar decta sa cheltui bani pe EGR nou acre dupa cateva mii de km se imbacseste iar mai bine asa,fara costuri si fara griji.Singura problema poate fi la ITP cand se pare ca nu vor mai iesi gazele,dar poti sa pui atunci unul de moment pana trec ITP-ul daca tot il faci pe bune dupa acre sa il dai jos.Trage un pic mai bine,motorul functioneaza cu aer curat fara o parte din acele gaze ,iar de consumat nu consuma mai mult,asa ca nu vad nici un dezavantaj.Problema cu debitmetrele daca o rezolvam,putem dormi linistiti:)

15. Nelu Pătraşcu Gold Member

Locație:
    KAVARNA
    Masina:
    Nu merge ECU de C5. Acela asigură managementul a 6 pistoane, noi avem doar 5 la C4, chiar dacă e tot 2,5 litri. Poate la motoarele de 1,9 lucrurile stau altfel, fiind toate motoare de 4 cilindri.
    În privinţa EGR-ului, aşa m-am gândit şi eu, închiderea completă a traseului dintre cele două galerii.
    Spune-mi FloRio, vacuumul de acţionare a supapei l-ai păstrat?

16. FloRio

FloRio Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Masina:
    Asa este ai dreptate,motoarele voastre sunt in 5 cilindrii iar la C5 sunt in 6,am uitat.La noi la 1,9 sigur potrivesc fiind toate in 4 cilindrii...
    Am pastrat vacuumul de actionare al supapei EGR insa nu mai are nici un rol,e ca si cum nu ar fi pentru ca e anulat complet din moment ce am obturat prin acea garnitura

17. Nelu Pătraşcu Gold Member

Locație:
    KAVARNA
    Masina:
    Eu am şi o conexiune electrică la EGR, probabil tot la ECU ajunge, de ai a te-am întrebat. Trebuie să mint cumva ECU să simtă că supapa este acţionată şi să creadă că totul e OK

Ultima editare: 18 Mar 2010
  18. FloRio

FloRio Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Masina:
    Mda,dar cred ca si acea conexiune electrica se anuleaza practic daca nu mai functioneaza EGR-ul,sau nu cred ca mai poate influneta ceva daca obturezi galeria

19. Nelu Pătraşcu Gold Member

Locație:
    KAVARNA
    Masina:
    Cred că s-ar aprinde acel martor la bord. (engine cu fulgerul ăla în el)

20. FloRio

FloRio Platinum Member

Locație:
    Baia Mare
    Masina:
    Nu stiu sigur cce sa zic,incearca eventual sa obturezi si vezi daca mai are efect,sau scoate mufa de la acea conexiune electrica.Exista posibilitatea ca acel martor din bord sa nu semnalizeze nimic

Distribuie pagina asta