1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Permis de conducere - retinut sau suspendat de Politie - Schimbare si / sau Reinoire permis

Discuție în 'Contraventii' creată de qeqe, 4 Iul 2008.

  1. mik15

    mik15 Platinum Member

    Înscris:
    8 Aug 2009
    Locație:
    Sibiu
    Masina:
    VW Touareg 3.0TDi
    daca legal poti castiga, fa-o. Moral si agentul de politie putea foarte usor sa treaca 99kmh pe pv, stiind bine faptul ca 103 e exact in limita de +/- 3kmh dati de marja de eroare plus ca ideea legii e sa previna nu sa te faca pieton, deci si-ar fi atins scopul si cu o amenda pentru 99kmh. E dreptul tau s-o contesti si din punctul meu de vedere ai si motive, exista spete in care s-a castigat din cauza celor +/- 3kmh eroare a aparatului radar. Moral daca s-ar aplica si legea ar trebui sa tina cont sid e faptul ca in 20 de ani nu ai avut niciodata permisul suspendat...poti atasa si cazierul rutier la probe.
     
  2. sorinaciu

    sorinaciu Bronze Member

    Înscris:
    25 Aug 2012
    Locație:
    Drobeta-Turnu Severin
    Masina:
    Ex Audi A4 B8
    @mik15, mulțumesc pentru încurajare. Nu este vorba doar de moralitate, după cum i-am spus și lui Cristi, cu +/- 3 km/h. Consider că este vorba despre o contravenție și nu despre ceva penal. Și apoi......zeița Themis care ține într-o mână o sabie și în cealaltă o balanță, iar pe ochi are o eșarfă, simbolistica celei din urmă spune că ,,........ judecătorul este singur, cu conștiința sa în fața legii, care este prestabilită, și cu concepția pe care el și-o face despre ea, cu toată imparțialitatea, libertatea și cinstea, iar balanța din mâna stângă a zeiței sugerează ideea că judecătorul trebuie să pună pe „cântarul justiției" toate probele și să lase ca balanța să arate, în condiții de independență și imparțialitate, unde este dreptatea", deci.........să rămână la aprecierea judecătorului.
     
  3. mihai800 1st Gear Member

    Înscris:
    7 Sep 2017
    Locație:
    bucuresti
    Masina:
    A4 B8, 2.0 TDI, 2009
    Nulitatea unui act ce se bucura de prezumtia de legalitate, si are caracterul unui inscris autentic, poate fi anulat in cadrul plangerii contraventionale, in principiu, daca este lovit de nulitate.
    Nulitatea poate fi relativa sau absoluta. In cazul nulitatii relative, cum este si cazul d-lui @sorinaciu, trebuie dovedita vatamarea suferita ca urmare a nulitatii relative. (greu de dovedit /argumentat pentru majoritatea, dar sa spunem ca nu imposibil).
     
    sorinaciu apreciază asta.
  4. adygood 1st Gear Member

    Înscris:
    15 Oct 2012
    Locație:
    Suceava
    Masina:
    q5 ,2 TDI , 2014 ,177 cp
    Am citi cu atenție problema expusă de domnul sorinaciu și chiar dacă pentru el nu mai este de actualitate, totuși ar trebui sa știm cu toții câteva aspecte extrem de importante:
    1. Într-adevăr un proces verbal de contravenție se bucura de prezumția de legalitate, dar acesta, teoretic este o prezumție relativa. Adică se considera ca procesul verbal este corect, deoarece este întocmit de un agent constatator, astfel încât, in condițiile in care îl contestam, trebuie sa probăm noi cele susținute de noi și care contrazic starea de fapt reținută de agentul constatator.
    Totuși sarcina probei este răsturnată (adică Politia este cea care trebuie sa probeze ca așa e) in cazul contravențiilor pentru a caror constatare sunt necesare mijloace tehnice omologate, in speța depășirea limitei de viteza. Asta deoarece in instanța Nu se poate proba un fapt negativ (nu am circulat cu 120 etc.) ci doar iar pozitive, și deoarece, in mod evident ca eu nu posibilitatea tehnica de a demonstra cu un mijloc omologat cu ce viteza circulam. Din acest motiv Politia este cea care trebuie sa depună in mod obligatoriu planșele foto, inregistrarea, atestatul operatorului radar și buletinul metrologic al aparatului radar.
    In cazul in care o persoana este surprinsă cu o viteza de +51 km pe ora i se suspenda și dreptul de a conduce pe o perioada de 3 luni de zile. Asta nu ar fi o discuție la cei surprinși cu peste +54 ...etc ... dar in situația in care cineva este surprins cu 101 la limita de 50 și este sancționat cu suspendarea dreptului de a conduce, din punctul meu de vedere acel proces verbal trebui anulat din doua considerente:
    A) un aparat radar pt a primi admis la verificare metrologica trebuie sa se încadreze intr-o anumită eroare .... iar la aparatele radar marca Phiton 2 acea eroare e de + / - 4% la vitezele de pana intr-o 100 km/h
    Deci in condiții perfecte, de laborator, dacă aparatul se încadrează primește admis, iar pe certificat este trecută inclusiv eroare înregistrată de acesta la teste. In acest caz, in mod evident ca și după ce îl scoatem din acele condiții perfecte, și îl punem in trafic, printr-un parbriz murdar sau nu, prin ploaie sau nu, va avea in mod sigur cel puțin aceasi eroare.
    Potrivit CEDO in cauza Anghel vs România acuzația in materie contravenționala, este asimilata uneia in materie penală, astfel încât inclusiv in contravențional ar trebui sa funcționeze principiu in dubio pro reo (adică orice dubiu profita acuzatului )
    In cazul de fata nu poți demonstra , mai presus de orice dubii ca viteza cu care circula persoana respectiva nu era 99, astfel încât trebuie anulat acel proces verbal.
    B) in toate țările europene dacă va uitați atent la orice proces verbal o sa vedeți ca aveți așa :
    Limita de viteza in zona respectiva , viteza măsurată de aparatul radar și Viteza Reținută care este de cele mai multe ori cu vreo 5 km/h mai mică.
    Într-adevăr nu avem text care sa permită agentului constatator sa facă asta dar el oricum are o înregistrare cu o plaja mai mare de viteza si nu are decât sa retina direct 99.
    Din păcate in instanța s-au cristalizat doua opinii contrare: una care tine cont de aspecte de mai sus și aplica acea marja de eroare și una contrara care susține ca viteza afișata de aparatul radar este cea care trebuie avuta in vedere deoarece nu avem text de lege care sa specifice in mod expres conform cele de mai sus ca odată avizat metrologic aparatul nu mai greșește .

    2) aspecte legate de legalitatea procesului verbal cele de mai sus fiind critici legate de temeinicia acestuia.

    a)Aveți in prima faza dispozițiile ART 17 din og 2/ 2001. Lipsa unei mențiuni din cele arată acolo se sancționează cu nulitatea absoluta fără aflate discuții.

    b) aveți dispozitiile ART 16 din același act normativ. Lipsa oricărei mențiuni se încadrează la nulitate relativa, iar pentru ca aceata sa poată produce efecte, contravenientul trebuie sa demonstreze o vătămare efectivă care nu poate fi îndreptată decât prin anularea procesului verbal.
    Cele mai întrunite cazuri sunt legate de data greșita a procesului verbal și astfel nu mai poti achita in 48 de ore jumătate din minimul amenzii.
    In cazului expus, de colegul, mai sus, prin faptul ca a trecut un alt loc decât cel unde s-a petrecut fapta din punctul meu de vedere procesul verbal trebuie anulat cu motivarea ca, neindicarea corecta a locului duce automat la imposibilitate instanței de verifica legalitatea sancțiunii aplicate prin raportare la limita de viteza impusă pentru locul respectiv.

    Iar ca o concluzie, la fel din punctul meu de vedere, nu trebuie sa fie o problema de moralitate sau echitate atacare unui proces verbal, deoarece in primul rând obligația agentului constatator este aceea de a întocmi in mod corect procesul verbal, acesta fiind meseria sa, pentru care este si plătit.
     
    sorinaciu apreciază asta.
  5. sorinaciu

    sorinaciu Bronze Member

    Înscris:
    25 Aug 2012
    Locație:
    Drobeta-Turnu Severin
    Masina:
    Ex Audi A4 B8
    @adygood
    Nu am postat rezolvarea problemei mele deoarece la primul termen avut la judecatoria Tg.Jiu, nu s-a prezentat nimeni din partea IPJ Gorj (nu asta a fost problema), iar la cererea judecatorului de a vizona inregistrarea depusa de IPJ Gorj.......surpriza, CD-ul depus la dosar era SPART. Nu mi-a venit sa cred. Asa ca ......s-a dispus un nou termen in data de vineri 23 februarie 2018, asta nu inainte de a audia martorul (care nu a fost citat, dar m-a insotit). Nu am ce sa fac decat sa fac inca un drum in data respectiva si sa vad ce s-a intamplat (daca s-a depus o copie a CD-ului, sau nu). In contextul in care nu am fost reprezentat de avocat, din discutii purtate cu persoane care lucreaza in domeniu, daca nu se depune o alta copie la dosar, ar fi favoarea mea. Deci....revin dupa data de 23 februarie cu decizia din prima instanta, daca se admite sau nu plangerea mea.
    O dupa amiaza buna sa aveti !
     
  6. adygood 1st Gear Member

    Înscris:
    15 Oct 2012
    Locație:
    Suceava
    Masina:
    q5 ,2 TDI , 2014 ,177 cp
    @sorinaciu, in cazul in care cei de la IPJ nu depun proba video și foto atunci procesul verbal urmează sa fie anulat. Ei sigur vor trimite un al cd, probabil acela sa spart la transport de către posta.
    Totuși in înregistrare ar trebui sa apăra și coordonatele locatiei unde sa constatat contravenția. In cazul in care apare doar sub forma de Dn - km x + y , eu as solicita sa se facă o adresa către CNADR comunici unde este acel sector de drum. Când răspunsul va fi ce e in localitatea x in loc de localitatea y, cum scrie in procesul verbal, solicita sa mai facă o adresa către Politie sa comunice înregistrarea cu tine in localitatea y cum scrie in procesul verbal, iar când aceata nu vine, solicit anularea procesului verbala ca fiind neprobat și contrar Realități.
    Legat de problema marjei de eroare vezi ca pe situl iccj.ro la complete de dezlegare probleme de drept este și o soluție de respingere ca inadmisibila o solicitare a trib Bacău pe problema asta. Ție îți e de folos motivarea unde se face trimitere la practica favorabilă din țara.
     
  7. sorinaciu

    sorinaciu Bronze Member

    Înscris:
    25 Aug 2012
    Locație:
    Drobeta-Turnu Severin
    Masina:
    Ex Audi A4 B8
    @adygood
    Multumesc frumos pentru informatii/sfaturi. Nu esti prima persoana care imi ofera aceste informatii. Sper sa nu se ajung pana acolo. Am fost sfatuit ca daca am eu o copie a cd-ului, sa nu o ofer judecatoriei. Intradevar, pe filmarea de pe cd este trecuta locatia in care se afla masina politiei, precum data, ora si operatorul radar. Vineri inainte de a incepe sedinta, o sa cer dosarul ca sa-l studiez, sa vad daca IPJ-ul a depus o alta copie, sau nu.
     
  8. adygood 1st Gear Member

    Înscris:
    15 Oct 2012
    Locație:
    Suceava
    Masina:
    q5 ,2 TDI , 2014 ,177 cp
  9. sorinaciu

    sorinaciu Bronze Member

    Înscris:
    25 Aug 2012
    Locație:
    Drobeta-Turnu Severin
    Masina:
    Ex Audi A4 B8
    Salut.
    Dupa cum scriam acum cateva zile in urma, am revenit de la judecatoria Tg.Jiu cu ..... o amanare. Politia rutiera nu a depus, la solicitarea judecatorului din data de 26 ianuarie, o copie a Cd-ului. Asa ca judecatorul a hotarat sa dea un nou termen, in data de 23 martie 2018, poate pana la acest termen politia va depune sau nu copie.
     
  10. Ronaldinho

    Ronaldinho 1st Gear Member

    Înscris:
    25 Mar 2017
    Locație:
    Buzau
    Masina:
    A4B6, 2.0 benzina, 2001.
    Salut! Am si eu niste nelamuriri. Am fost prins cu 114 km in localitate, bun, le-am dat permisul si pa, pa, la revedere. Am primit dovada pentru 15 zile, iar intrebarea mea e daca se poate prelungi aceasta dovada si ce conditii ar trebui sa indeplinesc daca fac cerere? Ca din ce am citit pe net, s-ar putea. Unde trebuie sa fac aceasta cerere? Eu sunt din Buzau, dar m-au prins la Valea Calugareasca.
     
  11. Cristi Staff Member Staff Member

    Înscris:
    21 Mar 2009
    Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
    Nu se poate prelungi nici o dovada.
     
  12. audi66

    audi66 Audi Expert

    Înscris:
    18 Ian 2011
    Locație:
    București / Italy
    Masina:
    - A6 C6 3.0TDI CDYA 2010 -
    Nu poti prelungi dovada dar poti face contestatie si cu certificat de grefa iti iei permisul inapoi pana la finalizarea procesului (1-2-3-4-5 luni, poate 1 an).
    Dar odata si odata tot vei ramane fara permis, tot ce poti sa faci este sa amani.
     
  13. sorinaciu

    sorinaciu Bronze Member

    Înscris:
    25 Aug 2012
    Locație:
    Drobeta-Turnu Severin
    Masina:
    Ex Audi A4 B8
    Buna ziua. Revin cu informatii noi la problema mea : ,,am invins sistemul" as putea spune. S-a admis plangerea mea. Mai am un pic.....
     
  14. saionut

    saionut 4th Gear Member

    Înscris:
    13 Aug 2018
    Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    A4 Sport B9, 2.0 TDI (DEUA), 150 CP, S-Tronic, 2017
    Hello tuturor,

    Desi in principiu procedura este trecuta pe foarte multe site-uri, nicaieri nu am gasit concret cat dureaza, pasii de urmat, etc. Intrucat scopul unei astfel se comunitatii este sa ne ajutam reciproc si sa ne facem oarecum viata mai usoara deschid acest topic in care va spun exact ce am facut pentru preschimbarea unui permis ce urma sa expire maine. Daca se considera inutil acest post, cu scuzele de rigorare, rog moderatorii sa il stearga. Acest lucru este valabil pentru Bucuresti.
    Ai nevoie de
    - fisa medicala. Am ales sa fac vizitele medicale la clinica general med serv, au sediu fix vis-a-vis de directia permise si inmatriculari din pipera. Am ajuns acolo la ora 13, la ora 13:40 aveam toata fisa completata de toti medicii. Costul operatiunii 150 de lei. Nu este nevoie de programare, mergi direct cu buletinul si incepe vizita prin cabinete. Cand am vb la telefon cu cei de acolo, mi-au recomandat sa nu vin la prima ora intrucat este mult mai aglomerat.
    - copie CI. Atentie, in cadrul directiei de permise NU exista nici un xerox, a trebuit sa ma intorc la clinica, si in aceeasi incinta exista si un xerox. Cost: 50 de bani.
    - permisul de conducere
    - CI original.

    Cu aceste documente am luat bon de ordine de la etajul 1 si am asteptat. In fata mea erau 31 de persoane. Asteptarea a durat 40 de minute.
    Predat acte la ghiseu si achitat tot la ghiseu taxa de preschimbare in valoare de 69 de ron. Dupa ce se face poza ai 3 optiuni. Ridicare in aceeasi zi dupa 2 ore, ridicare in alta zi, expediere prin posta. Am ales sa ridic in aceeasi zi, dupa 1 ora si 40 de minute permisul era gata.
    Cam asta este tot. In speranta ca cineva gaseste util acest post, va salut, drumuri bune !
     
  15. marius_r

    marius_r 2nd Gear Member

    Înscris:
    24 Iul 2018
    Locație:
    Târgu Mureș
    Masina:
    A4 B6, 1.9TDI AVF, 2004, Audi A3 8P BKC 2004
    Eu mi-am facut programare online, aveam programare la 10:30 si mi-a venit randul la 10:42, asta pentru ca o duduie care isi pierduse permisul a tinut blocat ghiseul pentru ca s-a trezit dupa ce i s-au completat toate documentele ca vrea permisul sa i se trimita la o alta adresa decat cea din buletin. Toata treaba a durat 10 minute, mult mai OK cu programare online, la fel am procedat si la inmatriculare.
     

Distribuie pagina asta