1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Taxa de mediu / poluare - recuperare taxa cum procedam ? - discutii diverse

Discuție în 'Probleme inmatriculare' creată de eugencp, 23 Iul 2007.

1. wug

wug Platinum Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi S4 C4 2.2T Quattro
    Sa vezi acum panarama cu actele si certificate fiscale falsificate la greu ...

2. breitner

breitner Gold Member

Locație:
    Comarnic, München
    Masina:
    A4 B5, 1.8 Quattro, Passat B5 1.9 TDI AVF 4Motion
    adica va intra in vigoare (conform MMP) in maxim 15 zile (atunci cand vor fi gata normele de aplicare pe care tot MMP trebuie sa le faca)!

3. teg

teg Moderator Staff Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    Audi A6
    Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii privind taxa pe poluare auto, legea intra in vigoare pe 13 ianuarie, iar de luni, 16 ianuarie, se pot duce la ANAF cei care au de primit bani pe motiv ca taxa platita de ei dupa 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata dupa noua lege. Per total, prin noua lege, taxa pe poluare auto scade in medie cu 25%, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely, insa schimbarea care supara multa lume tine de faptul ca taxa se va plati acum pentru toate autovehiculele pentru care nu a fost platita deja, indiferent ca ele provin din import sau din piata interna.

La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinata de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotararea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Legea a aparut pe 10 ianuarie 2012, in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare in data de 13 ianuarie 2012. Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie 2012.

“De luni (16 ianuarie n. r.) cetatenii pot merge la ANAF ca sa ceara restituirea sumelor platite in plus fata de noua valoare a taxei”, spune ministrul Borbely care estimeaza ca vor fi restituite maxim 200 milioane lei, insa suma s-ar putea echilibra cu veniturile pe care statul le va obtine de la cei care vor plati taxa cu ocazia revanzarii unor masini inmatriculate in tara inainte de 2007.

Borbely mai spune ca vineri pe site-ul AFM va fi disponibil un calculator pentru noua taxa si adauga ca luni la ANAF se vor gasi cu siguranta formularele tip de restituire. “In termen de 45 de zile cetateanul va primi restituirea diferentei de taxa de poluare”, mai spune ministrul.

“Era nevoie de aceasta taxa fiindca statul a alocat 1,1 miliarde lei prin programul Rabla in ultimii doi ani cand au fost casate 300.000 de masini mai vechi de zece ani”, spune Borbely care adauga ca in 2010 circa 60% din masinile second-hand inmatriculate au fost mai vechi de zece ani, in timp ce anul trecut procentul s-a injumatatit.

Actul normativ ce intra in vigoare prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa pe poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul transcrierii dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege. Dupa aceasta noua lege, taxa pe poluare auto va fi platita pentru toate autovehiculele pentru care nu a fost platita deja. Cu alte cuvinte, taxa va fi platita de cumparator si pentru masinile mai noi de 2007 care, printr-o exceptie, au fost scutite de taxa.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri, 13 ianuarie 2013, vor avea la dispozitie, pe site-ul AFM, formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de organele fiscale.
    Ce documente trebuie sa depui daca ai de recuperat bani

Astfel, persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie:

documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont)
    copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora

Cererile de restituire, insotite de documentele necesare, sunt solutionate de catre organele fiscale in termen de 45 zile.

Plata sumelor reprezentand diferenta de taxa se face de catre organul fiscal competent:

in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire
    la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar

0-100.ro

4. 97LIR

97LIR Bronze Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    A8 3.0TDI, Golf 6 2011,
    se pare ca incepand de astazi pana la noi ordine ... legea a intrat in vigoare si se aplica cu zel .

5. breitner

breitner Gold Member

Locație:
    Comarnic, München
    Masina:
    A4 B5, 1.8 Quattro, Passat B5 1.9 TDI AVF 4Motion
  6. teg

teg Moderator Staff Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    Audi A6
  7. mirceacelbatran 1st Gear Member

Locație:
    Focsani
    Masina:
    a4, 1.8, 1997
    Nu stiti, s-a amanat taxa de poluarea pana pe 29 ianuarie ?

Ultima editare de un moderator: 13 Ian 2012
  8. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Nu s-a amanat taxa, doar ca nu poti inmatricula masina pentru ca inca nu s-a definitivat formula exacta de calcul. Orice auto cumparat si inmatriculat incepand cu data de 1 ianuarie 2012 va plati taxa, cu exceptia celor deja inmatriculate deja in RO dupa 1 ianuarie 2007.
    Poti incepe procedura de inmatriculare insa e posibil sa te mai plimbi putin pana se hotarasc cei de la financiar.

9. klaudyu

klaudyu Silver Member

Locație:
    Rebrișoara
    Masina:
    Audi A4 1.9 TDI 131 cp 2002
    Cei de la MF au primit deja metoda de calcul.Doar cei care au platit taxa incepand cu 1 ianuarie 2010 vor putea beneficia de restituirea celor 25%.

10. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Eu am o masina care se incadreaza in aceasta reducere, de care stiu ca este de pana la 25%, nu de 25%. Sunt curios daca imi vine vreo invitatie acasa, ca sa merg sa ridic banii.

11. klaudyu

klaudyu Silver Member

Locație:
    Rebrișoara
    Masina:
    Audi A4 1.9 TDI 131 cp 2002
    M-am exprimat gresit;maximum ar fi de 25%.Iti spun eu ca sigur nu-ti vine nimic acasa,poate singura invitatie ar fi la vre-o nunta:)

12. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Nu imi fac griji prea mari, astept sa primesc toti banii, adica 100%, cand s-o incheia procesul/ele. Cursul l-am castigat deja, urmeaza recursul.

13. Tud220 2nd Gear Member

Locație:
    SV
    Masina:
    A4,1.8i,1996
    Taxa se aplica chiar daca masina a trecut pe la mai multi propietari?

14. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
    Da, se aplica indiferent de numarul proprietarilor avuti inainte.

15. george

george Gold Member

Locație:
    Iași
    Masina:
    [quattro] - A4 B8.5 2013 & Q5 8R 2017
    Am facut calculul sa vad ce bani ar trebui sa recuperez si surpriza , nu voi lua nimic inapoi :):)
    La B7 am platit taxa in decembrie 2010 in valoare de 600 de Euro deci nu recuperez nimic, taxa actuala fiind mai mare, iar la B8 am platit taxa in octombrie 2011 in valoare de 200 de Euro si iarasi nu recuperez nimic.
    Vorbe si iar vorbe ca la TV suna frumos dar in realitate numai minciuni :)

16. alex4ever

alex4ever Silver Member

Locație:
    București
    Masina:
    BMW 530xD (231cp) 2006 AUDI A4 2.0tdi quattro (170cp) S-line 2010 Bmw 330xD (245cp 520Nm) 2011.
    Ma poate ilumina si pe mine cineva. Ce taxe se plateste la revanzarea masinii daca este inmatriculata inainte de 1 ianuarie 2007, sau la revanzare nu se plateste nimic, pentru ca nu prea inteleg. Masina este euro 4, pentru care in noiembrie 2006 nu se plateau taxe... deci or sa ma puna sa platesc taxa de poluare aplicabile masinilor la prima inmatriculare in tara daca ma voi decide sa o vand?

Am luat din capital, urmatorul paragraf...:

"...Conform legii, care are la bază principiul 'poluatorul plăteşte', taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare actul normativ. .."

Concluzia... o va plati cumparatorul... care nu se va mai atinge de masinile inmatriculate inainte de 2007. Cred cu tarie ca toata povestea ar putea pica la tribunal. Nu se poate sa oblige sa platesti o taxa suplimentara de circulatie in conditiile de mai sus.

Ultima editare: 13 Ian 2012
  17. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Exact. Cat despre tribunal, cred ca nu se vor complica/incumeta multi sa faca asta intrucat va trebui sa traga pe dreapta (neavand numere) masina proapat cumparata pana la solutionarea cazului... si stim si noi cum se misca lucrurile in justitia romaneasca.

18. alex4ever

alex4ever Silver Member

Locație:
    București
    Masina:
    BMW 530xD (231cp) 2006 AUDI A4 2.0tdi quattro (170cp) S-line 2010 Bmw 330xD (245cp 520Nm) 2011.
    Asa credeam si eu... multumesc oricum de comfirmare.

19. alien_h2001

alien_h2001 Silver Member

Locație:
    Bistrița
    Masina:
    A6,2010, 2.7 TDI,CANA,190CP
    Se plateau si atunci taxe...numai ca nu era taxa de poluare,dar la inmatriculare la masinile aduse de afara,plateai: vama,tva, accize.Cei care au masina inmatriculata inainte de 2007 platesc practic de 2 ori.:(

20. strumfyspm Guest

La Multi Ani!

Primul meu post din acest an.

As vrea sa știu, clar, dacă se poate, dacă noua lege care a intrat în vigoare poate sa ma afecteze cu recuperarea vechii taxe achitate.

Precizez ca dosarul pentru restituirea banilor a fost "pus pe masa" încă din luna august.

Din câte am înțeles de la domnul avocat, sunt în perioada în care finanțele fac recurs...

Distribuie pagina asta