1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Computer de bord si Tempomat/CC la A4 B5 - functionare - montare si inlocuire

Discuție în 'Audi A4 B5 (1994 – 2001)' creată de sergiums, 24 Noi 2008.

1. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Cosmin, e irelevant acel martor... oricum nu era bec pe el nici la mine si din ce spui tu nici la tine.
    Senzorul de temperatura exterioara... e unul singur (cel din bara fata) sau mai e vreunul al B5 ? Ma refer la modelele cu climatronic.

2. Stefan

Stefan Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    AUDI A4 B5 Avant, 2001, PD, AJM, 116+ CP by arazvan2002
    din cate stiu e singurul
    pentru montare cc e nevoie sa dai si volanul jos sau numai cochilia aia de plastic? cam ce lungime trebuie sa aiba cablurile pana la ecu si din cate fire e? urmeaza sa imi fac rost de o maneta cu cc de pe o busitura, la schimb cu a mea si de asta intreb, fiindca nu am cum sa ma uit inainte.

3. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Da, trebuie sa dai jos volanul pentru ca nu poti da jos o maneta fara cealalta. Manete sunt prinse intre ele cu 2 suruburi (practic manetele se imbratiseaza una pe alta) si peste coloana directie mai vine un fel de colier care fixeaza manetele intr-o pozitie.
    La CC iti trebuie 5 pini... practic sunt 6 dar unul vine legat de altul pe direct. Lungimea... pai de la maneta pana la ECU... cam 70 cm, dar numai un fir merge pe ECU.

4. Stefan

Stefan Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    AUDI A4 B5 Avant, 2001, PD, AJM, 116+ CP by arazvan2002
    ai cumva o schema la fire unde si cum se duc fiecare?
    daca montez maneta cu cc nu ar trebui sa fie probleme daca nu ii leg firele,nu?
    cam ce sanse am sa gasesc mufele trase pana acolo?:) adica sa fie pregatita pentru cc
    IC-ul de pe a8 d2 se potriveste pe a4? stiu ca apareau niste diferente la nivelul motorinei din cauza ca e quattro

LE: nu se potriveste bordul( ic-ul) de a8 d2. arata ca in poza de jos

Ultima editare: 16 Apr 2010
  5. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Hmmm, pentru ca nu am facut eu legarea pinilor nu as putea spune exact. Oricum mai trebuie sa dau jos bordul ca sa leg senzorul de la vasul de expansiune si atunci o sa ma uit, sper sa te lamuresc. Ideal ar fi sa dau jos maneta dar asta ar insemna sa dau jos volanul, modulul din spate si manetele, apoi sa urmaresc firele...

Blocul de lumini fara CC arata asa:

Blocul de lumini cu CC arata asa:

Sunt 6 pini in plus. 2 pini se leaga intre ei, ramanand 5 fire de la 5 pini care pleaca de la maneta.

Asta e vasul cu senzor pe care l-am montat azi:

Sanse sa gasesti mufa acolo si doar sa pui maneta? Minime, ca sa nu spun zero. :(
    De bordul de A8 nu mai zic. Chiar daca ar arata identic, electronica difera. Tie iti trebuie IC de B5 si iti sugerez sa iti iei de la un facelift. Altfel trebuie sa faci conversie de la 2x32 pini la 2x26 pini + ca renunti la ceasul digital.

Ultima editare: 17 Apr 2010
  6. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    -Maneta de BC am primit-o de unul din colegii nostrii de pe forum. 0 ron.

-IC-ul si cablajul intre IC si maneta BC + mufe IC, le-am cumparat din dezmembrari de pe forum, mai exact de la Flow. Cost total 270 ron + transport (in banii astia am mai luat si nuca schimbatorului). Stiu sigur ca Flow, inca mai are in momentul de fata maneta de BC disponibila.

-IC-ul avea display-ul cu cateva lunii moarte, (un IC cu BC si display bun se vinde cam pe la 150 euro - vezi e-bay) asa ca mi-am comandat si un display maxidot de la colegul ypeo, care cu montajul inclus m-a costat 400 ron. Se poate trimite ceasurile prin curier si el monteaza display-ul. Asadar am ajuns sa dau tot 150 euro pe IC dar macar am un display nou.

-Blocul de lumini cu CC fara cablaj, l-am luat tot de pe forum, de la un baiat Dragos. Cost 200 ron + transport.

-Cablaj CC mi-am facut cu niste papuci de laun magazin de progil din Timisoara, la care am adaugat fire si le-am sertizat. Asadar pret papuci, 10 ron. :)

Montajul nu l-am facut singur pentru ca nu aveam toate datele (care pini mergeau unde) asa ca a apelat la ajutorul lui ypeo si un preten de-al lui care au muncit circa 6 ore si mi-au luat 250 ron. E nevoie de scheme (Autodata), Vag Comander sau Vag Tacho pentru codarea IC-ului, cateva cunostinte de electronica, un aparat de masura si o trusa de scule.

Daca faceti totalul, pentru toate achizitiile si pentru montaj am cheltuit putin peste 250 euro.

Mai departe... am tinut neaparat sa am si senzor vas lichid parbriz (daca nu vreti nu e problema, e optional) asadar am cumparat (tot de pe forum) senzorul cu tot cu vas.

Probleme:
    - ceasurile sunt de Anglia asadar au scara in mile si foarte mic scrie in km. Asadar am 3 variante: fie montez plasma, fie montez folie de la alte ceasuri (imi trebuie aceeasi scara dar numai in km), fie o las asa si ma obisnuiesc in timp.
    - temperatura afisata in bord e eronata desi senzorul de temp e bun. Inca nu stiu de ce in bord am cu circa 10 grade mai putin decat pe climatronic.
    - inainte am avut IC cu 4 ceasuri, acum am luat IC cu 6 ceasuri. Din cele 6 unul nu merge, e vorba de cel care afiseaza temperatura de ulei. De ce? Simplu, verificand unde vine semnalul (pinul 21 de pe mufa verde) am constatat ca nu exista nici un pin acolo. O sa pun un pin dar trebuie sa aflu unde ma leg, ma refer la celalalt capat.

Un plus la toata trecerea asta e ca poti sa ii recuperezi o parte din investitie, punand la vanzare piesele ce le-ai dat jos de pe masina, asa cum am facut eu.
    Concluzie: stati geana pe forum ca sa observati cand apar aceste piese, de care aveti nevoie pentru a face acest upgrade. Piesele am inceput sa le achizitionez cu cateva luni inainte de a ajunge la montaj.

7. marcon242

marcon242 2nd Gear Member

Locație:
    Targoviste
    Masina:
    a4 1,6 1995
    afisaj temperatura exterioara

Am montat de curand pe un a4b5 1995 display-ul de temperatura exterioara in bord, bordul nu afost prevazut cu display-ul respectiv si nu imi afiseaza temperatura exterioara corect. Motivul este ca nu am senzor pentru temperatura exterioara. Ma intereseaza si pe mine unde vin legate firele de la senzorul de temperatura exterioara care ar trebui sa fie in oglinda de pe partea soferului. multumesc

8. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Clima ai pe masina?
    Cum adica nu iti indica corect pentru ca nu ai senzor? Daca nu ai senzor iti indica -51 grade. Mie nu imi indica corect (e cu 15 grade sub realitate) si eu m-am legat de senzor, senzor care e in spatele barii de fata chiar langa radiatorul de clima.

9. marcon242

Locație:
    Targoviste
    Masina:
    a4 1,6 1995
    senzor

Am climatronic, senzorul din fata radiatorului este doar pentru climatronic nu pentru afisarea temperaturii exterioare pentru ca temperatura afista ar fi influentat de viteza de mers, senzorul care indica temperatura exterioara trebuie sa fie montat in oglinda retrovizoare de pe partea soferului.

10. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Hmm, foarte interesant e ceea ce spui tu (si totodata logic) si ar explica de ce eu am o diferenta de temperatura intre display-ul bordului si climatronic, desi m-am legat de acelasi senzor pe care il foloseste climatronicul.

Pai si tu ai senzorul respectiv (cel din oglinda soferului) din fabrica si singura ta nelamurile e unde te legi?
    Din cate stiu, adaugarea afisajului de temperatura exterioara la un bord ce nu are BC se face de la 3 pini (mufa neagra) care sunt pozitionati chiar in spatele acelui afisaj (in spatele IC-ului). Unul din pini merge la senzor, unul la masa si unul, habar n-am. Trebuie vazut in Autodata care pin e una si care e alta, din pacate nu stiu sa folosesc programul asta...

Totusi, ce ma intriga pe mine e ca unul din colegii nostrii (cel care m-a ajutat si pe mine sa am BC cu IC) a tras un fir pe minusul masinii de la unul din acei 2 pini ai senzorului din bara si lui ii merge bine, adica ii afiseaza corect. Foarte ciudat...

11. marcon242

Locație:
    Targoviste
    Masina:
    a4 1,6 1995
    legaturi

em am legat firele de la display-ul respectiv pe firele de la climatronic (alb-albastru, maro, maro-galben, negru-rosu) si am mai ramas cu un fir nelegat cel gri-albstru.

12. rosu_ghe Bronze Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    Audi a4 b5 avant ajm 2000, Audi a4 b8 avant CAGA 2010
    Fratilor senzorul de temperatura exterioara nu este influientat de viteza.
    Orice viteza ati avea temperatura aerului este aceeasi.
    Diferenta de care varbiti este doar senzatia pe care o percepe corpul uman cand este "spalat" de aer cu o anumita viteza.Ca atare nu cred ca exista alt senzor decat cel de la bara din fata.

13. marcon242

Locație:
    Targoviste
    Masina:
    a4 1,6 1995
    senzor temperatura

Parerea ta, dar ia un aparat de masura leaga termistorul la el si sufla in termistor si vezi ce se intampla, pe langa faptul ca la 30 cm fata de asfalt s-ar putea sa ai o temperatura (vara) de 50 de grade celsius. Termistorul este componenta care masoara temperatura, acestia sunt de doua feluri CTN si CTP la unul scade valoarea ohmica in functie de temperatura iar la celalat creste bineinteles in functie de temperatura.

14. rosu_ghe Bronze Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    Audi a4 b5 avant ajm 2000, Audi a4 b8 avant CAGA 2010
    Eu abordez problema din punctul de vedere al unui profesor de fizica.
    a) daca sufli in senzor inseamna ca el sesizeaza temperatura aerului expirat din corpul uman care ,de cele mai multe ori,nu poate coincide cu temperatura exterioara.
    b)vara cand masina merge foarte incet pe asfaltul incins este foarte posibil sa fie influentat senzorul de temperatura asfaltului.
    Ambele sunt cazuri particulare.
    Vara ,in mers, se formeaza curenti turbionari si dezordonati care duc la o temperatura foarte apropiata de cea reala de la inaltimea standard de 1,5m.
    Va rog frumos sa nu va suparati pentru aceasta interventie a mea.

15. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Senzorul de temperatura al motorului (usor de confundat cu temp. uleiului) este "B24" si e pozitionat chiar in partea de sus a motorului, aprox sub capac din ce vad in desen...
    Senzorul de temperatura al aerului nu exista in nici o oglinda de A4 B5 asadar sunt inclinat sa cred ca si pentru bord e folosit acel senzor "G17" din bara fata, doar ca al meu de pe masina are alte valori sau climatronicul are alt algoritm de citire al acelui termistor. Am scos mufa de la acel senzor si am constatat ca climatronicul e mort fara acest senzor. Asadar am concluzionat ca o sa trebuiasca sa iau si senzorul de temp. exterioara de pe aceeasi masina de la care am primit IC-ul.

16. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Referitor la senzorul de temperatura exterioara care imi arata cu 15-20 grade mai putin decat este de fapt. Recapitulez ca m-am legat de G17 cu un fir pentru IC.
    Dupa alte sapaturi am descoperit ca atunci cand vine vorba de mediu ambiant masina are 3 pana la 5 senzori de temperatura, o sa ii scriu in engleza ca sa nu se inteleaga altceva:

Outside Temperature Display: G17
    Instrument Panel Interior Temperature Sensor: G56
    Fresh Air intake Duct Temperature Sensor: G89
    Sender for outlet Temperature, Center: G191
    Sender for outlet Temperature, Floor outlet: G192

Inainte de 1997 sunt prezenti numai primii 3.

17. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Si succes! :) Am concluzionat ca de fapt sezorul G17 nu da decat o informatie bruta, informatie pe care IC-ul nu o poate calcula astfel incat sa afiseze o temperatura fidela mediului ambiant.
    Asadar informatia calculata de la care am luat semnalul este modulul de comanda al climatronicului, asa cum se vede si in schemele de mai jos. Pinul este B1, pentru cei interesati. Totusi, e foarte posibil ca acest pin sa difere in functie de anul de fabricatie al masinii si poate si de motor.

Intre timp am legat si senzorul de masurare a nivelului lichidului de parbriz, functioneaza perfect. ;)

Ultima editare: 29 Apr 2010
  18. marcon242

Locație:
    Targoviste
    Masina:
    a4 1,6 1995
    Asa este, prima data am legat firul maro-galben de la display-ul din bord la senzorul de temperatura valoarea afisata pa display era cu 15 grade mai putin, dupa ce am legat firul la mufa B pin 1 de pe modulul climatronic mi-a afisat temperatura reala, pe langa faptul ca prima oara i-mi dadea si eroare la scanarea cu VAG referitor la senzorul de temperatura _open or short to plus_

Corespondenta firelor display auxiliar temperatura exterioara - modul climatronic este urmatoarea:

Maro: Masa la mufa D pin 14 sau 15
    Gri-albastru: la mufa A pin 5
    Alb-albastru: Vehicle Speed mufa C pin 4 (nu este necesar sa fie legat la masinile cu cutie manuala)
    Maro-galben: Temperature Data mufa B pin 1
    Negru-rosu: pe firul negru-albastru de la mufa D

Ultima editare de un moderator: 1 Mai 2010
  19. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    marcon242, asta e valabil numai daca faci upgrade la display temp exterioara.
    Daca faci upgrade la BC atunci nu iti trebuie decat pinul B1 pentru senzoru de temperatura.
    Totusi, consider ca trebuie sa existe in modulul de comanda la climatronic si un pin responsabil pentru Engine temp (canal 51) care sa imi dea informatia pentru gauge-ul de Oil temp deoarece eu am facut upgrade si de ceasuri aditionale. Si cum nu vreau sa cumpar alt termoflot + senzor, caut varianta mai la indemana: pinul responsabil pentru asta.

Mai jos e mufa de care spui tu, insa fara partea de afisaj cutie automata:

Ultima editare: 24 Ian 2012
  20. darkman 2nd Gear Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    audi A4 1.8 benzina 1997
    salut! am si eu un audi a4 b5 din 97 si nu a avut nici un fel de comp de bord ci simpla doar cu climatronic, mi-am cumparat ceasurile de bord cu computer dintr-ala mare cu ceasuri pentru ulei si incarcare baterie si mufe pt computer si normal maneta de BC cu butoane, am facut legaturile, el functiona in sine, dar imi indica un consum de 57 la suta, aveam cele doua erori cu bec ars, nu imi indica temperatura si altele.m-am chinuit de la climatronic sa aduc fire pentru temperatura, dar nimic imi indica o temperatura total aiurea, am incercat sa aduc fir pentru consum dar degeaba, pana am demontat de la alta masina o instalatie completa si am observat ca are un calculatorel mititel ce ii transmit acesti parametri. am cumparat acea instalatie, am dat-o pe a mea jos mufa cu mufa si am montat-o pe cea cummparata care avea acel computer si acum imi functioneaza totul si consum, si temperatura si bec ars is totul, deci pentru cei care vor sa isi puna computer de bord si nu au avut nici un fel de computer trebuie obligatoriu sa aiba si instalatia ce tine de bord completa cu relee cu tot si atunci le va functiona. daca avetio intrebari sau nevoie de ajutor va ajut cu ce pot, o seara placuta

Distribuie pagina asta