1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Cutia automata Multitronic la Audi A6 C6 - schimbare ulei - reparatie -probleme diverse

Discuție în 'Audi A6 C6 (2004 - 2011)' creată de newah, 24 Feb 2010.

1. Copakbana

Copakbana 6th Gear Member

Locație:
    Neamț
    Masina:
    A6 C6 4F - 3.0 TDI - Quattro - 232 HP - ASB - Tiptronic - 2008
    Eu cred ca adaptare e acelasi lucru cu resetare. Resetand cutia la valorile "din fabrica" practic ea se adapteaza. Clar ca o sa intreb. M-am gandit sa vb cu baiatul ala de la receptie, ce a fost foarte amabil, sa ma lase sa asist cand se face schimbul de ulei si aceasta adaptare. Atunci e un moment perfect sa intreb exact ce si cum!

2. Copakbana

Locație:
    Neamț
    Masina:
    La ce te referi exact?

3. Roger25

Roger25 Gold Member

Locație:
    Brașov
    Masina:
    Audi A6, BPJ, 2.0 TFSI, 2011
    Ca ea are memorat ma gandesc, un anumit stil de condus (se adapteaza in functie de sofer ca sa zic asa). Niste parametri, valori, etc.
    Dupa resetare, isi pierde toate astea si revine la valorile initiale. Apoi se adapteaza iar.
    La asta ma refer.

Dar da, intreaba si revino cu vesti :)

4. Copakbana

Locație:
    Neamț
    Masina:
    Bun si daca aceeasi masina o conduc doua persoane diferite ca stil, saraca cutie cum face fata? :)

5. Roger25

Roger25 Gold Member

Locație:
    Brașov
    Masina:
    Face.. cum si omul face fata cand se duce in Bucuresti, dintr-un oras de provincie :)) Se adapteaza. Glumesc
    Isi cauta mereu optimul, in functie de sofer, temperatura, si alti factori.
    E obisnuita cu un stil mai lejer de mers si o conduce apoi unu cu talpa grea? Cutia zice "ce dracu face asta cu mine?! Ok, il servesc asa cum vrea" :)

Cu postul 195 nu prea te-am inteles.. cum adica sa "ii zici cutiei ca totul e ok si sa functioneze iar in parametri normali"? Pai.. inainte nu era totul ok si nu functiona normal? :) Ca n-ai reparat nimic la ea, n-ai desfacut-o, decat i-ai pus alt fluid. Odata cu schimbul de ulei se strica aceasta "normalitate"? Ea face tot ce facea inainte, pe acelasi stil, ma gandesc.
    La cat sunt de sofisticate, sunt oricum multe necunoscute la mijloc, si cred ca nimeni nu s-a bagat atat de mult in "adancurile" calculatoarelor cutiei, sa ne spuna ce e acolo.

Tu intreaba oficial care e diferenta intre resetare si adaptare, si apoi mai vedem..

Ultima editare: 16 Dec 2015
  6. kimson

kimson 2nd Gear Member

Locație:
    Austria
    Masina:
    A6 C6 avant 2,7 TDI (cu DPF)
    In vara am facut si eu schimbul de ulei la motor si la cutie,au terminat mecanici am luat masina i am dat cheie si am plecat.De atunci si pana acum se comporta normal cutia,de fapt ca si inainte fara nici o diferenta.Dar eu nu am auzit de nici o resetare/adaptare la cutie.

7. radu20

radu20 Silver Member

Locație:
    Roman
    Masina:
    Audi A6 ;2.0 TDI,2009(CAG) 136CP, Multitronic + Audi A3 8P, 2.0 TDI,2007(BMM) 140CP,DSG
    Idem!

8. Copakbana

Locație:
    Neamț
    Masina:
    Ce am scris eu acolo e ca in functie de anumiti factori (lant sau calitatea uleiului - daca aceasta scade) atunci cutia nu mai functioneaza la parametri normali, se readapteaza ea singura in functie de aceste mici probleme. Cu un ulei uzat fumctioneaza intr-un anumit fel iar cand ii pui din nou ulei bun ii "spui" ca are acel ulei bun din nou si ea se readapteaza in functie de asta.

9. MarianMaxx

MarianMaxx Audi Expert

Locație:
    Italia
    Masina:
    Audi A6 4G 3.0 TDI Quattro S-tronic (CLAA) 2012 Avant
    Dintr-o discutie avuta cu un mecanic Audi, a spus ca din cutiile de pe audi, doar cele de tip tiptronic trebuiesc adaptate uneori, daca se comporta anormal. Aceste au o scheda care memorizeaza stilul de mers, si se adapteaza.

Cutia multitronic are doua pulege si o curea. Nu are ce adaptare sa faca. Acesta culiseaza in functie de turatia motorului, sarcina, si atat.

10. Copakbana

Locație:
    Neamț
    Masina:
    Daca acea curea e slabita sau uzata isi schimba proprietatile de functionare deci automat si cutia va functiona altfel. De aia se adapteaza, isi modifica parametrii de lucru. Fie se tureaza mai tare fie isi schimba raportul intre turatie si viteza.

11. MarianMaxx

MarianMaxx Audi Expert

Locație:
    Italia
    Masina:
    Audi A6 4G 3.0 TDI Quattro S-tronic (CLAA) 2012 Avant
    Pai cum o adaptezi daca nu o inlocuiesti? Uzura prematura a curelei vine de la uleiul neschimbat la timp. Acesta se ingroasa si incepe sa nu isi mai faca treaba. Dupa ce vine inlocuit, daca nu au aparut complicatii, totul revine la normal.

Ungerea face toata adaptarea.

Stati linistiti ca nu sunt asa rele cum se spune. Este o cutie mai sensibila, dar cu schimbul la zi si exploatata usor, tine o viata.

Ultima editare: 17 Dec 2015
  12. Copakbana

Locație:
    Neamț
    Masina:
    Exact, daca uleiul nu corespunde parametrilor, pana va fi schimbat cutia "cauta solutii" sa functionezi la parametri cat mai buni chiar daca uleiul este de o calitate scazuta. Cum face asta nu stiu. La cat de complicata e sigur are cum. Si dupa ce ii pui ulei bun, o adaptezi, ea va functiona la parametri reali, altii pt ca acum are un ulei bun fara uzura.

13. sandumbogdan

sandumbogdan Gold Member

Locație:
    Iași
    Masina:
    Audi A4 B8 2.0 TDI multitronic CAGA 105kW 2011
    adaptarea compenseaza uzura celor 7 placi de ambreiaj

14. Roger25

Roger25 Gold Member

Locație:
    Brașov
    Masina:
    Am uitat sa-i zic sa verifice si nivelul uleiului la transmisia finala fata. Unde se afla mai exact acea "parte", care necesita verificare a nivelului de ulei?
    Sunt slabe sanse sa trebuiasca completare... zic si eu. Dar as vrea sa verific si chestia astsa.

15. nucugheri

nucugheri Audi Expert

Locație:
    Bistrița
    Masina:
    Audi A6 C5 1,9 TDI 96 KW
    Este un surub cu cap imbus, in zona din vecinatatea intrarii planetarei stanga fata in cutie, cam la mijloc, in fata planetarei.

16. Catalin vn 1st Gear Member

Locație:
    Adjud
    Masina:
    Audi A6,Motor 2l,170 CP,CAHA, cutie multitonic LDV
    Haideti sa va povestesc patania mea din vara cu multitronic de pe A6, motor CAHA 2000, 170 cp.
    Dupa un drum de vreo 6 ore pe ruta Cluj - Onesti, aproape de casa am simtit o smucitura pe la 140 km/h, urmata de avarie cutie in bord. In urmatorii 500 de m masina s -a oprit brusc cu rotile din fata blocate, noroc ca am reusit sa o scot partial in afara partii carosabile. A doua zi chemat platforma si dus masina la reprezentanta, constatarea fiind o problema mecanica, respectiv blocaj din cutie. Demontarea cutiei - 500 de euro, posibilitate de inlocuire cu alta noua- aprox 8000 de euro. Am ales sa duc masina la un alt service pentru demontare, apoi am expediat-o la Samer la Timisoara. Pozele trimise de el m-au lasat efectiv fara cuvinte: axul central rupt ( si e aproape cat mana de gros), blocul cutiei crapat de la presiune, calculatorul cutiei ars - partea electronica, posibil din cauza unui rulment blocat. Dupa zeci de telefoane in tara si in afara am gasit o cutie similara la Vily de pe Mehadiei care mi-a cerut 1600 de euro fara TVA cu montaj inclus. Urcat masina pe platforma, montat cutie si calculator second. Atelierul de pe Mehadiei are vreo 4 meseriasi si pe Vily care, odata ce te -a prins acolo cu masina, are o atitudine de jepcar. Adica a trebuit sa schimb volanta ca a mea avea ceva joc si altfel nu imi dadea garantie pentru cutie. Dupa cateva luni volanta lui a inceput sa faca aceleasi figuri, l-am sunat sa il intreb de ceva garantie pentru ea: pai sa vedem daca a fost montata una din aia ieftina fara garantie sau una cu garantie (am platit 2300 lei parca pe una originala). Vine momentul platii: pai stai un pic, daca vrei factura nu mai e 1600 de euro, e 2000 plus TVA. Dupa ceva negocieri am ajuns la 1800 euro + TVA pe factura. Mi-a promis ca ma ajuta cu scrierea codului pe calculatorul second hand, operatiune care se face numai la Porsche. Intr-adevar, mi-a dat un mecanic care sa mearga cu mine, doar ca acolo, surpriza, aveam nevoie de dovada achizitionarii cutiei. Se pare ca dupa codul cutiei se identifica, in colaborare cu INTERPOL, masinile furate. Pur si simplu se merge pe fir pana la sursa. In momentul respectiv dl Vily m-a rugat sa imi iau o factura de la pe Europa si sa nu il bag pe el ca cine stie de unde e cutia si nu vrea probleme, etc. Din pacate, la masinile dupa 2010 nu mai este posibil montarea/codarea unui calculator second, asa ca am comandat unul din Germania la vreo 1000 de euro, montat pe masina si codat la PBN, ocazie cu care au incetat si problemele. Total inlocuit cutie second + volanta noua + calculator cutie nou = aprox. 4000 de euro.

17. rradu95

rradu95 2nd Gear Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    A6 C6 2.0 tdi -2011; 170ps, multitronic 7+1 LDV, motor CAHA, motorul cu softul smenuit de nemti

Te rog sa ma scuzi ,,tinere", ca am indraznit sa te contrazic.:)

Inseamna ca fabricantul cutiei, este un mincinos notoriu, NU? :banghead:.

Tu nu ti-ai pus intrebarea: ,, daca ti s-a bagat mai mult ulei in cutie??, stii tu sigur procedeul de umplere a cutieii 100%. Daca meseriasul care a bagat ulei, nu a respectat procedeul corect??:aggressive:

Dar scuza-ma inca o data ca intervin, dar vad ca esti asa de meserias in cutii, ca nu pot sa mai spun nimic:laugh:, mai ales cand spui ca o cutie multitronic are CUREA si poate este intinsa :keule:.

Cutia multitronic are LANT, nu curea.:gun2:

Eu cand ti-am raspuns, am fost documentat si ti-am aratat cu documente oficiale, tu mi-ai raspuns din ce ti-a zin marele meserias. :ohmy:. Am vazut multi mecanici care au lucrat in Tractorul, sau la Rulmentul si acum sunt ,, mari meseriasi.
    Nu de alta, dar este un site dedicat, unde cei care nu stiu, vin si vad ce se discuta aici :rock:.
    Cauta modelul tau de cutie in primul pdf si sa-mi arati si mie unde intra 5,5 l de ulei. :jump:.
    Cu scuzele de rigoare, iti mai spun inca o data: Estisigur ca nu ti s-a bagat mai mult ulei?:rock:

Adaptarea la cutie multitronic, se face numai dupa repararea cutiei, NU si la schimbul de ulei. Asa spune neamtul. Pacat ca nu mai am mail-ul din germania, de la reprezentanta.

Uite aici scrie cat ulei sa bagi in grup, unde este nivelul, studiaza si o sa vezi ca vei intelege mai bine, decat sa intrebi aici, deoarece ce am pus eu, sunt poze si este mult mai usor, unde iti arata si CANTITATILE EXACTE de ulei, nu ce ti-a curs tie din cutie, aia nu este relevant.

Uite-te aici PDFcu principiul de functionare al cutiei multitronic, unde spune CLAR, cat ulei intra in cutie. Si nu o spun eu, o spune fabricantul cutiei, care cred ca este cel ma credibil.
    Pune te rog mana, studiaza si dupa aceea raspunde-mi, daca vrei.:no:.

Spor la lecturat:readit:

18. Roger25

Roger25 Gold Member

Locație:
    Brașov
    Masina:
    1. Ia vezi cine a zis de curea pe aici (din cate vad, alti 2 useri) :)
    2. Sunt sigur ca nu a bagat mai mult ulei decat trebuie (mi-a descoperit si faptul ca imi pierdea foarte putin pe la niste o-ringuri de langa nu stiu ce teava de pe langa filtrul extern, deci de la ultimul schimb de acum 55k km, ceva a pierdut, dar nu era de speriat). Da, sunt sigur ca cel care mi-a schimbat uleiul stie exact procedeul de schimb ulei cutie, iar in el am incredere 100% pentru ca este un om foarte bine documentat. Omu ala vorbeste din experientele lui de ani de zile.
    Sa zicem ca torni cei 6L intr-o canistra, din care il bagi in cutie prin pompare (asa mi l-a bagat mie): din aia nu iti baga efectiv, FIX 6L.. mai ramane pe fundul canistrei, se mai pierde putin si cand scoti furtunul si astupi repede busonul de umplete, sau mai ramane in flacoanele de 1L (6 la numar) din care a varsat in canistra.. ca nu sta nimeni sa scurga ce e in flacoanele alea, pana la ultimul mililitru. De asta m-am dus cu 6L, pentru orice eventualitate, dar tu asta nu intelegi :) Cat a intrat.. a intrat. Da, ca sa-ti mai raspund o data la intrebare, sunt sigur ca nivelul de ulei din cutie e bun.

Multumesc de informatie.

BogdanM1977 apreciază asta.
  19. rradu95

rradu95 2nd Gear Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    A6 C6 2.0 tdi -2011; 170ps, multitronic 7+1 LDV, motor CAHA, motorul cu softul smenuit de nemti
    Am mai atasat un PDF cu detalii despre cutia automata Multitronic JQL.

20. Copakbana

Locație:
    Neamț
    Masina:
    Gata, am schimbat si eu uleiul la cutia mea. Sa incep cu cantitatea. Au intrat 7 litri. Ma gandesc ca au suflat cu presiune sau au facut ceva sa scoata o cantitate cat mai mare. In Pre Fractura au trecut 5. De platit am platit 7. Avand in vedere ca era reprezentanta Audi nu cred ca se complica sa ma fure cu 2 litri. Am cerut sa se verifice calitatea uleiului scos. (au facut o nota speciala pentru asta si m-au pus sa semnez cum ca le dau voie sa faca aceasta operatiune. Au gasit pilitura de fier, dar in cantitatea normala. Mi-au spus ca totul a decurs si este OK.

Am intrebat ce fac ei exact dupa schimb. Se face o Resetare. Nu au pomenit nimic Adaptare. Nu misca masina nici in fata nici in spate la aceasta operatiune. Am intrebat de problema lui Roger 25 si au spus ca trebuie sa apara Adaptare OK, dar daca apare Adaptare Run nu este problema. Probabil cutia is facuse sau facea o adaptare, era in acest proces de adaptare.

Ce diferente sunt? De turat tot se tureaza dimineata daca nu o las mai mult sa stea la relanti. In modul sport simt o imbunatatire. Nu ma mai bruscheaza, nu mai smunceste cand schimba vitezele. Acum trecerea in trepte superioare este foarte lina, abia simtindu-se chiar daca plaja de turatii este sus. In Drive, ca si inainte se comporta perfect, exemplar.

Am intrebat din nou despre filtre si mi-a spus clar. In interior are un loc special unde se aduna mizeria iar filtrul de pe conducta nu se schimba!! Cica o sa gasesc asta si in cartea tehnica. La acest model nu este necesara schimbarea filtrelor..asa s-a incheiat vizita mea la Audi plus o strangere calduroasa de mana din partea lor.

Inca ceva interesant. Am dus masina dimineata la 8, la 8 si 10 receptia deja era facuta iar de masina s-au apucat sa lucreze efectiv de la 12 pana la 14. Am intrebat de ce si mi-au spus ca e bina masina sa stea sa se "odihneasca", sa se raceasca uleiul.

Uleiul, manopera, surubul capac - total de plata 365 Euro. In banii astea mi-au dat si o lista cu 3 probleme urgente ce le-au gasit: un burduf de la planetara scapa vasilina, un furtun de la turbo - intercooler picura si inca ceva la o bucsa de la motor, un tambur, nu prea am inteles.

Distribuie pagina asta