Quattro vs ESP la A4 B5 - ce alegem cand cumparam SH si de ce

Discuție în 'Audi A4 B5 (1994 – 2001)' creată de nelutu_petrican, 8 Iun 2011.

Stare subiect:
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
  1. nelutu_petrican

nelutu_petrican Silver Member

Locație:
    Târgu Neamț / Gura Humorului
    Masina:
    A4 B6 QUATTRO 2.5TeDeI , cel mai PROST motor.. dupa BLB bineinteles :), si alta marca din 3 litere
    Salutare colegi
    Am si eu o dilema, am de ales intre 2 masini SH si nu stiu pe care sa o aleg
    Sa presupunem ca masinile sunt identice, insa una are tractiune fata si ESP pe cand cealalta e quattro dar nu are alt sistem de siguranta (asr, esp).
    Care dintre masini va fi mai de ajutor intr-o situatie reala, in exploatarea zilnica
    Precizez ca e vorba de un motor de ~150cp iar masina e A4 B5

Eu as tinde spre quattro, dar nu stiu daca chiar face diferenta in exploatarea normala de zi cu zi sau e doar de palmares
    Ma roade faptul ca nu a fost standard ESPul pe B5 la fel cum e pe B6/B7, desi nu stiu daca chiar si-a facut simtita prezenta vreodata
    Astept pareri
    Multumesc

2. mihaieugen

mihaieugen 3rd Gear Member

Locație:
    Câmpina
    Masina:
    Audi A4 Avant 2001 Facelift Diesel AHH
    Detin tractiune fata cu ESP. Cred ca este combinatia ideala pt masina la o exploatare de zi cu zi. In primul rand ESP nu iti creste consumul. Prezenta ESP-ului se face simtita daca ai un stil de condus mai sportiv sau pe carosabil ud sau cum mai este pe la noi, murdar de noroi.
    In ESP este inglobat si TC (Traction-Control) care nu este acelasi lucru cu ASR.
    Inainte sa compari quattro cu ESP ar trebui sa sti ca la quattro exista 2 tipuri de diferentiale si anume Torsen si Haldex care au moduri de lucru diferite, desi cred ca pe A4 B5 s-au pus numai Torsen. Este chiar aici pe forum o discutie depre aceste 2 tipuri de quattro.
    In concluzie eu as alege varianta cu ESP si tractiune fata.
    Ca si idee de cum lucreaza ESP-ul atasez un link cu un filmulet.

http://www.youtube.com/watch?v=akZ9AaFB7Zc

Ultima editare: 8 Iun 2011
  3. nelutu_petrican

Locație:
    Masina:
    A4 B6 QUATTRO 2.5TeDeI , cel mai PROST motor.. dupa BLB bineinteles :), si alta marca din 3 litere
    Pe motoarele plasate longitudinal este doar Torsen, iar pe B5 motorul este longitudinal

Si nu, nu compar direct quattro cu ESP, nu cred ca sunt comparabile, insa ma gandesc care mi-ar fi de un real folos la o exploatare in limite normale.

Sa spunem ca nu ma intereseaza asa tare litrul in plus pe care il papa quattro, ca oricum e 1.8T si mananca destul :)

4. Samy.

Samy. Gold Member

Locație:
    Argeș
    Masina:
    A4 avant 1.8T AJL 180Hp, Golf4 2.0i AQY 115Hp
    Eu zic quattro. Cum la noi iarna tine 4-5 luni pe an... quatro te va avantaja net, mersul in conditii de iarna(si nu numai) va fi o placere. In plus sunt aproape sigur ca versiunile quattro au diferential blocabil electromecanic spate si/sau EDS.
    Esp-ul are avantajul sau dar nu vei avea stabilitate si demararaj ca un 4x4 permanent.

Ultima editare de un moderator: 8 Iun 2011
  5. weaselciuy

weaselciuy Silver Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    Audi A4 B5 Facelift 1.6i AHL
    toate quattro au ASR.

6. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
    Off Topic

weaselciuy tu ai citit titlul topicului ?. Colegul petrican doreste o parere cat mai la obiect si mai in cunostinta de cauza de la posesori (daca exista) pentru achizitia unei masini SH. Raspunsul tau crezi ca il ajuta ?.

Si acum On Topic.

Eu nu as alege Quattro daca nu stau int-o zona de munte sau deal. In oras il consider complet inutil. Plus ca sunt costuri de intretinere mai mari fata de cele cu tractiune fata. Bafta la achizitie indiferent ce masina si ce fel de tractiune alegi.

O zi buna

7. cat 5th Gear Member

Locație:
    București
    Masina:
    a4 1,8t quattro aeb,a38l
    Si eu votez pt quattro,am o masina exact ca cea pe care o cumperi1,8tquattro
    Azis cineva o vorba pe aici cine are bani de un audi sa-si ia QUATTRO!

8. weaselciuy

weaselciuy Silver Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    Pai daca e ca idee, inseamna ca a inceput aiurea, nu exista quattro fara ASR+edl. Eu cred ca il ajuta destul, acum stie ca singurul lucru ce o sa ii lipseasca daca ia quattro, e ESP-ul nu si ASR.

Fara ASR quattro e inutil. Merge mai bine cu Aro. De asta nu exista fara. Masinile cu ESP au si ASR inclus.

Pentru topic: nu stiu care sistem e pe Audi (Torsen si Haldex) dar e mecanic, fara electronice.

Mergi pe Quattro.

9. nelutu_petrican

Locație:
    Masina:
    Daca ar avea ASR nu ar trebui sa fie si butonul in bord?
    Intreb, nu stiu sigur
    Insa cea cu quattro are un buton fals unde cealalta are "ESP"

10. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    ASR nu are buton in bord la nici o masina Audi. ASR vine cu ESP la pachet.

11. ikks

ikks Bronze Member

Locație:
    Iași
    Masina:
    2005 A4 B7 2.0TFSI
    Te inseli. TC ( tranction control ) vine la pachet cu ESP-ul . ASR-ul , separat . Uite buton la A4 B5 Facelift http://storage.supremeauction.com/flash/ebay2/16/38/11/16381116/22558590v.jpg . Si am vazut aici pe forum si o poza cu non-facelift 100% .

Si, daca ar fi sa o luam practic, ESP-ul te ajuta cand pierzi stabilitate, patinezi, deci in situatii critice. Pe cand, QUATTRO te ajuta mereu . Ai stabilitate in curbe, si 4-5 luni din an esti clar in avantaj fata de cei doar cu tractiune fata.

12. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    M-am inselat. Mea Culpa. Nu dati cu pietre. De asta este bine sa ne mai corecteze cineva. Acum am vazut, tocmai salvam si eu o poza cu buton separat de ASR. :)

13. nelutu_petrican

Locație:
    Masina:
    Bun, deci am lamurit ca exista buton de ASR :)
    Insa totusi quattro-ul care vreau sa il cumpar are buton fals in locul butonului de ASR/ESP

Alta explicatie plauzibila in afara de cea cum ca butoanele nu ar fi de fabrica? :p

Ma rog, maine o sa primesc seria de sasiu si o sa lamurim exact problema. Oricum ASR e mult mai primitiv decat ESP si din cate am citit se poate face upgrade la acesta (ASR) cu costuri nu foarte mari (este si tutorial pe forum).

Revenind la discutia initiala, se pare ca balanta inclina spre quattro

14. cat 5th Gear Member

Locație:
    București
    Masina:
    a4 1,8t quattro aeb,a38l
    Din cate stiu eu unele masini au butonul afara si se poate decupla la altele se cupleaza automat si nu au buton

15. weaselciuy

weaselciuy Silver Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    Ba da, sunt modelele B5 cu buton Asr, se gaseste de vanzare pe ECS . De la B6 in sus butonul ESP a luat locul ASR-ul fiind una si aceeasi.

Cauta un quattro cu ASR/ESP si ai tot ce dezbati in acest thread, intr-un pachet. :)

16. Samy.

Samy. Gold Member

Locație:
    Argeș
    Masina:
    A4 avant 1.8T AJL 180Hp, Golf4 2.0i AQY 115Hp
    Pt Nelutu.
    Daca are asr are buton in bord garantat.
    Daca are buton fals este foarte probabil sa aiba EDS(electronic diferential sliping) care este similar cu ASR dar nu intervine asupra turatiei motorului cand patineaza. Acest sistem nu are nici martor nici buton in bord si nu poate fi dezactivat(daca ai posibilitatea sa vezi codul pompei ABS il postezi aici si iti pun sigur ce sisteme are/n-are)
    In plus poate avea si EDL(electronic diferential loking) care cupleaza electromecanic satelitii din diferentialul rotilor spate. La audi 80 are buton de activare intre scaune pe langa frana de mana. La a4B5 nu stiu unde ar putea fi pozitionat.
    Pt weaselciuy
    ASR (anti slip regulation)si ESP(electronic stability program) NU sunt unul si acelas lucru. ESP include ASR. ASR nu poate include ESP.
    ESP este mult mai complex, are mai multe functii si senzori.(vezi youtube demonstratii cu ambele sisteme)

17. S_bitza

S_bitza 1st Gear Member

Locație:
    Brasov
    Masina:
    audi A4 an '99, 2.5TDI quattro
    Salut, deţin un A4 quattro insa de putin timp. M-am confruntat si eu cu aceeaşi dilema si-am optat pt. quattro considerând ca mi se potriveste mai bine la stilul meu de condus. Cu quattro poţi sa controlezi maşina , binenteles din acceleratie, dacă nu te pierzi cu firea si ştii ce sa faci . Exista totuşi si dezavantaje la quattro si anume ca spatele nu aluneca ( pe uscat) deloc in timp ce fata are tendinţa de a subvira ( cel putin a mea asa se comporta , motorul e greu si amplasat mult in fata... Am auzit totuşi aceleaşi lucruri si pe un 1.8t, oricum nu la fel ca in cazul tractiunii fata ) . Comportamentul descris este pt situaţii de exploatare normala; dacă vrei sa faci derapaje controlate , pe uscat îţi va fi foarte greu , ca nu pleacă spatele. ESP-ul te ajuta sa nu scapi maşina indiferent de situaţie si o face cum niciun pilot de F1 n-ar putea. Acum depinde de stilul de condus...dacă fortezi curbele ESP-ul îţi salvează curul dacă pierzi controlul . Dacă mergi in limite civilizate atunci quattro îl vei simţi mai des si va fi o plăcere( vorbesc de situaţii de aderentă scăzută). Nu ştiu dacă exista B5 quattro cu ESP sa ai satisfactie totala...

18. 91DON

91DON Silver Member

Locație:
    Paris
    Masina:
    N-am
    @ nelutu. Daca as fi in situatia ta si nu mar deranja consumul as merge pe quattro,cum au zis si colegii mai sus,quattro il folosesti mereu pe curbe,ploaie,pe zapada orice.Cu quattro ajungi mai greu in acele situati in care sa ai nevoie de ESP.
    PS. si daca mar deranja consumul tot quattro as lua :) cand miam luat masina nu stiam nimic de Audi,de masini in general,nu stiam ce e quattro,nu stiam ce e 1.8T ... dar macar din astea 2 am nimerit una :D

19. cipri29

cipri29 Bronze Member

Locație:
    Florești - Cluj
    Masina:
    A4 B8 2.0 tdi CAHA 2009, A2 1.4TDI ATL2004
    Buna

Ca o parere personala nu prea se merita quattro daca nu ai de mers pe drumuri grele si mai ales iarna, eu cu a mea am fost si la munte iarna si am urcat fara probleme destule pante cu zapada (Problema e de cauciucuri, daca nu e exagerat de greu drumu). Si referitor la ESP si ASR ca aceeasi treaba fac, din ce stiu eu ESP-ul te ajuta pana la 100 km la ora dupa care iese din functie pecant ASR-ul la orice viteza .

20. 91DON

91DON Silver Member

Locație:
    Paris
    Masina:
    N-am
    ESP-ul nu se dezactiveaza la 100km/h nici la 200km/h(mereu activ),doar ca la 200km/h la ora degeaba iti intra in functiune ca fizica e fizica si asa mai departe.

Stare subiect:
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Distribuie pagina asta