1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Sistemul de franare la A4 B5 - Discuri - placute - etrieri si lichid Frana - probleme si rezolvari

Discuție în 'Audi A4 B5 (1994 – 2001)' creată de elad, 27 Dec 2008.

1. cozmino

cozmino Bronze Member

Locație:
    București
    Masina:
    1995 RHD A4 B5 1.9TDI (1z) - If it ain`t rubbin` you ain`t dubbin
    Spate:
    Ai nevoie de discuri cu diametrul de 245mm .
    Daca nu ma insel trebuie sa fie solide (exista si variante cu discuri ventilate) .
    Distanta dintre gauri 5x112, evident, si pasul filetului m14x1.5mm .
    Grosimea trebuie sa fie de 10mm(atunci cand sunt noi), valabil ptr cele solide.

Fata:
    Diametru : 280mm
    Grosime: 13mm (disc solid) , 20mm (disc ventilat)

2. BIG

BIG 5th Gear Member

Locație:
    Novaci
    Masina:
    Audi A4 B5 8D 1.6 ADP '95
    Ai cumva o fotografie cu un disc spate pentru a4 b5 1.6, si daca se poate cu spatele lui, eu am cautat pe tot netul si nu am gasit.

3. cozmino

cozmino Bronze Member

Locație:
    București
    Masina:
    Era mai simplu daca nu te zgarceai la poze...

Uite:

4. BIG

BIG 5th Gear Member

Locație:
    Novaci
    Masina:
    Nu m-ai inteles as vrea sa vad cum arata colierul de abs la modelul meu, pentru ca am impresia ca difera acolo de asta poza este facuta pe spate.

5. cozmino

cozmino Bronze Member

Locație:
    București
    Masina:
    Nu te-am inteles pentru ca nu ai specificat. Pe viitor specifica de la inceput, sa stie lumea ce informatii sa-ti ofere .

Din pacate nu am alte poze.
    Cred ca singura varianta de a afla este sa incerci sa montezi un disc.

6. BIG

BIG 5th Gear Member

Locație:
    Novaci
    Masina:
    Ok, merci pentru informatii dar mai astept opinii oricum nu o sa le pot monta, pana la sfarsitul saptamanii sunt ocupat.

7. lxl

lxl Gold Member

Locație:
    Oradea
    Masina:
    Audi allroad 2002.2,5 TDI AKE,A2 2002. 1,4TDI AMF,A4 2017 2.0 DETA.A4 2.0 2017 deta,A4 2015,2.0,CNHA
    Din ce se vede in poza,sant bune la masina ta,inelul pt. abs este demontabil daca cumva difera de al tau. Daca pui disc nou trebuie mutat inelul ,fiindca discul nou nu-l are.

8. BIG

BIG 5th Gear Member

Locație:
    Novaci
    Masina:
    Ma duc in seara asta la un prieten mecanic sa le verificam si revin cu confirmarea, sper sa il mai gasesc.

9. BIG

BIG 5th Gear Member

Locație:
    Novaci
    Masina:
    Am raspunsul unui mecanic bun, discurile se potrivesc dar difera colierul de abs. Nu am avut timp sa le pun pe msina dar daca el spune ca se potrivesc e sigur. Zice ca e posibil sa mearga si cu alt tip de colier dar daca nu merge se pot schimba colierele de pe un disc pe altul, lxl ai avut dreptate. Discurile astea sunt de pe un a4 din 98 1.8 si se potrivesc pe a4 din 95 1.6

10. lxl

lxl Gold Member

Locație:
    Oradea
    Masina:
    Audi allroad 2002.2,5 TDI AKE,A2 2002. 1,4TDI AMF,A4 2017 2.0 DETA.A4 2.0 2017 deta,A4 2015,2.0,CNHA
    Sa ai mare grije cind dai jos saiba de abs fiindca atunci cind il demontezi se deformeaza f.usor,eu am patit asta desi am folosit presa.Daca ai posibilitatea il poti incalzi un pic si se de monteaza usor, la fel si la montare.Dupa ce pui discul la loc poti verifica daca merge uniform fata de senzor,daca nu, trebuie ajustat,altfel vor fi probleme la franare cu sistemul abs :(

11. BIG

BIG 5th Gear Member

Locație:
    Novaci
    Masina:
    Bine de stiut, merci foarte mult.

12. cipri29

cipri29 Bronze Member

Locație:
    Florești - Cluj
    Masina:
    A4 B8 2.0 tdi CAHA 2009, A2 1.4TDI ATL2004
    Sal

Ar fii bine sa le duci la un strungar sa le strunjesti ca am obs ca ai unele canaluri pe ele . Asa erau si ale mele pe fata . Pt o franare eficienta trebuie sa fie perfect netede .

13. BIG

BIG 5th Gear Member

Locație:
    Novaci
    Masina:
    Poza aceea este de la alte discuri ale mele sunt bune si au grosime de 9mm si au chiar si rulmenti buni in ele si pentru asta ii multumesc lui adrian19olimpic. Am incercat sa le schimb si se potrivesc perfect chiar si rulmentii dar colierul de abs diferea si nu merge asa ca am vrut sa pun colierele de pe ale mele, insa colierele mele erau fisurate si aveau o deschizatura de o jumatate de centimetru. Acum astept alte coliere si masina sta pe dreapta desfacuta. :sob:

14. Pippo09

Pippo09 Silver Member

Locație:
    Tarnveni(Mures)
    Masina:
    ex:A4,1.9TDI,81kw AFN
    La audi b5 avant frana de mana se regleaza din exterior.
    Se da jos aparatoarea de peste teava de esapament(cam prin zona banchetei din spate) si sub acea aparatoare sunt cablurile de frana si fiecare are reglaj separat.
    Am mai citit pe forum ca ba se regleaza din interior,ba de la etriere,ba ca nu se pot regla..... :blahblah1:

15. CristiAuD

CristiAuD Silver Member

Locație:
    Ro
    Masina:
    alta marca
    iulian ma bate gandul si pe mine sa schimb lichidul de frana mai ales ca masina merge cu lichidul actual de aprox 2 ani jumate.dar am dat putin inapoi ca eu nu stiam nimic de lichidul din pompa abs.am crezut ca isi ia lichid din vasul de expansiune.sau probabil nu am inteles eu ce ai vrut sa zici cu schimbatul lichidului din pompa de abs!:think: daca poti da cateva detalii te rog!si in legatura cu nelamurirea ta din ce stiu eu toate lichidele dot 4 au aceeasi substanta activa.difera doar la dot 5 fata de dot 5.1

16. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Audi aus Ingolstadt nicht weit von München
    Neschimbandu-l afecteaza sistemul de franare pentru ca lichidul de servo este ''hidrofil'' (sper ca am spus bine) adica produce apa ptr ca lichidul de frana e o substanta din categoria alcoolilor.
    Iarna in special incep problemele la sistemul de franare,dupa ani de folosire a aceluiasi lichid,apa din sistem ingheata pe langa depunerile care corodeaza.
    Iarna incep depunerile pe bidon ,lichidul incepe sa se inchida la culoare la inceput e ''cafea'' apoi negru.

-Metoda de schimbare totala a lichidului de frana se face cu utilajul din imagine de la reprez.Audi,Vw,Skoda,Seat ;bine in mod normal trebuie sa detina asa ceva.

-Alta alternativa este metoda clasica la fiecare roata se scurge,completeaza si se aeristeste etc. din cate am inteles nu se ajunge si acolo unde este pompa de ABS oricum 90% se schimba .Orice mecanic stie metoda aerisire ''pedala'' orice service stie metoda ; pe Dacie la fel era.

-Ultima metoda este metoda ''seringa'' se inlocuieste 1/4 din continut dar in fiecare an,pentru ca in mod normal trebuie inlocuit tot o data la 2 ani.

-Nu eram sigur daca Dot 4 are aceasasi formula ptr toti producatorii,in final am observat ca este aceasi formula activa (eu folosesc Bendix by Honeywell Dot 4 o firma mai putin cunoscuta in Romania ) deci nici o teama merge pus orice Dot 4 dar mai cunoscuta firma ptr ca se si falsifica.

Ultima metoda este folosita des si de reprezentante pentru ca este o metoda mai rapida,nu consuma mult ulei nou si ...nu in ultimul rand masina este in garantie maxim 3-4 ani neavand timp sa afecteze sistemul de franare in garantie.

Ps: este o pompa asemanatoare cu sistemul care schimba uleiul de motor fara sa umble la busonul de golire.
    In principiu e o pompa de aspiratie/presiune pentru lichide.

Ultima editare: 10 Mai 2010
  17. CristiAuD

CristiAuD Silver Member

Locație:
    Ro
    Masina:
    alta marca
    iulian_1976 am vazut aparatul respectiv. E identic cu cel de ulei cum ai zis si tu. Dar eu ma indoiesc sa scoata tot lichidul vechi, cred ca trage tot ce se poate din vas. Nu stiu ce sa zic, cred ca metoda cu interventia la fiecare roata e mai buna dar necesita mai multa munca si timp. Din ce stiu si eu pe langa proprietatea de care ai zis tu lichidul de frana are "prostul obicei" sa absoarba apa din aer si aici e o problema. In fine, dupa ce o sa il schimb o sa postez rezultatele. Bafta !

Ultima editare de un moderator: 10 Mai 2014
    romi apreciază asta.
  18. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Daca doresti sa-l schimbi doar pe cel din rezervor se scoate tot cu o seringa plus un durit in proportie de 100%,asa am procedat eu.:hi:

Se scoate pe tot cu aparatul respectiv pentru ca se conecteaza la filetul rezervorului se creaza vid/presiune (aparatul are cateva atmosfere) .Asta e procedura Audi din Elsa exact in detaliu nu o stiu.
    Ca sa fiu mai plastic: exact cum se conecteaza un furtun de gradinarit la robinetul din gradina. :) ;este un furtun ce are in cap un capac cu filet(exact pe dimensiunea busonului care il desfiletezi tu) ce se conecteaza la ''capul rezervorului'' de lichid de frana.

Ultima editare: 4 Mai 2010
  19. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Iulian, pana la urma pompa de ABS ce lichid foloseste, nu pe cel de frana?

20. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Tot lichid de frana foloseste si pompa de ABS,cu schimbatul lui am inteles ca nu se poate prin metoda clasica,nu stiu exact explicatia tehnica de ce nu se poate.
    O sa-i fac si eu o schimbare totala in viitorul mai indepartat la reprezentanta,eu recent ce l-am schimbat cel din rezervor.
    ronie@ probabil o parte il scoate si pe la roti in parte nu stiu procedura exact,ideia e ca aparatul acela are o anumita presiune asfel previne aerul din instalatie care apare prin metoda ,,pedala,, .

Metoda clasica descrisa de aries@:

- suspendat masina pe cale si dat jos toate cele 4 roti;
    - scos busonul si sita de la bidonul cu lichid de frana;
    - scos cu o seringa tot lichidul de frana din bidon;
    - pus lichid nou in bidon;
    - facut pedala (aerisitoarele strinse actionezi de citeva ori lent dar ferm pedala de frina si apoi o alta persoana elibereaza aerisitorul, in timp ce pedala de frina este tinuta ferm apasatapana ajunge la podea) si dat drumul la fiecare roata in parte la aproximativ 200 - 250 ml de lichid. Ordinea este: dreapta spate, stanga spate, dreapta fata, stanga fata, adica de la cea mai indepartata roata (fata de pompa de frana) spre cea mai apropiata roata.
    Mare atentie ca in timp ce dati drumul la lichidul vechi pe la roti, sa completati tot timpul cu lichid de frana nou pentru a nu ramane fara lichid de frana in bidon.
    - Pus contactul, cuplat interfata si laptopul, intrat pe modulul 03-ABS brakes si dat "output test", efectuat toata secventa de test, cu o insistenta mai mare pe "ABS pump".
    - luat contactul;
    - facut pedala si dat drumul iarasi (in aceeasi ordine descrisa mai sus) la 20-30 ml lichid de frana la fiecare roata in parte.
    - sters fiecare niplu de aerisire si pus dopul de cauciuc;
    - montat rotile si dat jos de pe cale;
    - verificat si completat pana la limita maxima cu lichid de frana in bidon.

Procedura exacta pentru aerisirea ABS-ului.

Ultima editare: 4 Mai 2010

Distribuie pagina asta