1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Sistemul de franare la A4 B5 - Discuri - placute - etrieri si lichid Frana - probleme si rezolvari

Discuție în 'Audi A4 B5 (1994 – 2001)' creată de elad, 27 Dec 2008.

1. 911turbo

911turbo Bronze Member

Locație:
    Timișoara
    Masina:
    2007 A6 2.7TDI BPP Quattro, 2003 A6 2.5TDI BFC, 2003 A6 2.5TDI AKE, 2000 A4 1.9 TDI AJM
    Daniel RR, eu am un A6 2.5 din 2003 cu discuri de 312 mm ventilate pe fata si discuri de 255 mm neventilate(pline) pe spate si cu etrierele aferente, si un A4 B5 din 2000 1.9 116 cai. Pe B5 am pe fata discuri ventilate de 288 mm noi si placute noi, iar pe spate discuri neventilate(pline) de 245 mm.
    Pe A6, placutele si discurile sunt uzate.

Comparand situatia in care ambele au discuri si placute noi, A6 franeaza sesizabil mai bine, pedala raspunde mai prompt la inceputul actionarii, iar de la viteza mare diferenta creste mai mult, la A4 imi da impresia ca trebuie sa compensez si sa apas mai mult pedala, puntea fata se incarca dar parca deceleratia nu e chiar ca la A6 la o apasare similara a pedalei intr-o situatie similara - mai simplu spus imi da impresia ca pentru a frana lafel de repede de la aceeasi viteza cu A4 trebuie sa apas ceva mai mult pedala decat la A6.

Din ce am observat eu, in cazul franarii la limita blocarii rotii cand intra ABS-ul, franeaza bine si A4. Nu stiu insa care sunt diferentele de distanta de franare intre cele 2 masini.
    Totusi diferenta cea mai mare se simte la apasarea pedalei in pozitii intermediare cand mi se pare ca A6 franeaza mai bine, fiind cu 231 kg mai greu decat A4 daca e sa ma iau dupa ce scrie pe stickerul din portbagaj.

A6 il am din 2009, A4 din 2013. Sincer cand am luat A4-le mi se parea ca nu are frane suficient de bune comparat cu A6, dar adevarul e ca erau foarte uzate franele pe A4. Acum am frane noi pe A4, lichidul de frana e la nivelul corect, culoarea lichidului e ok, si desi franeaza bine, totusi nu franeaza lafel de prompt ca A6.

Referitor la upgradeul de frane nu stiu detalii, poate gasesti pe cineva care a facut upgradeul pe clubaudi.ro sau pe vreun forum strain.

Ultima editare: 9 Feb 2015
  2. Daniel RR

Daniel RR 4th Gear Member

Locație:
    Cluj
    Masina:
    A4 B8 - 2.0 TDI CAHA - 2012
    911turbo Multumesc mult de info , raman dator cu o bere :)

3. zolik

zolik Bronze Member

Locație:
    Târgu Mureș
    Masina:
    AJM B5 avant 2001+Altea '06 BJB
    Vei avea nevoie de portetrieri de TT..distanta intre suruburile de prindere la portetrierii de C5 este mai mare(140mm..cam asa ceva)
    Eu asa m-am tepuit,eu am vrut sa imi pun fuzeta cu totul de B6 si sa trec pe 312 mm,in eventualitatea ca vroiam treceam pe dimensiune mai mare fuzeta de B6 imi permitea,este foarte comuna prinderea care este pe aceasta fuzeta..in final am fost nevoit sa renunt,colegul de pe forum care mi l-a trimis a dat la demontare in gaurile de la bratul care tine telescopul pana a ovalizat gaurile,pe o parte chiar tare de tot(nu mai merita prelucrarea gaurii)..si asa am ramas la 312mm..si a trebuit sa iau portetrieri de TT..restul se potriveste,inclusiv placutele sunt aceeasi

Ultima editare: 10 Feb 2015
  4. Zoltan.2009

Zoltan.2009 3rd Gear Member

Locație:
    Odorheiu Secuiesc
    Masina:
    A4 B5 1.6/ADP
    Salut,
    Sunt la mijlocul operatiunii de inlocuire-reparare a sistemului de franare.
    Pana acum am inlocuit garniturile si protectia de praf de la etrierul de spate.
    Am inlociut si la fata la etrier si urmeaza sa montez placutele si discul nou.
    Pe spate discul deocamdata ramane cel vechi.
    Ce spuneti - o aerisire clasica de doi oameni cu pedala va scoate din sistem aerul?

5. arazvan2002

arazvan2002 Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6 Allroad BiTDI
    Merge. Nu toată lumea are Pompa speciala pentru operațiunea asta. Contează de unde începi, roata cea mai aproape sau cea mai departe de pompa, insa am uitat cum era mai bine.

6. Zoltan.2009

Locație:
    Odorheiu Secuiesc
    Masina:
    A4 B5 1.6/ADP
    Este as: roata dr sp-stg sp-drp f-stg f.
    Oare cum se aeriseste pompa de ABS?
    Sau acesta nu se aeriseste?

Ultima editare: 15 Feb 2015
  7. Zoltan.2009

Locație:
    Odorheiu Secuiesc
    Masina:
    A4 B5 1.6/ADP
    Gata - am terminat de pus si discurile - cu mici retusuri s-a potrivit totul.
    La sistemul LUCAS SE POTRIVESTE DOAR DISC DE 280 cm!!!
    Cel putin la modelul meu!!!

8. arazvan2002

arazvan2002 Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6 Allroad BiTDI
    Pai pe 1.6 și 1.8i au fost discuri pline de 280. Probabil sistem Lucas, cum zici tu.

9. alinropan 4th Gear Member

Locație:
    Suciu de Sus, Maramures
    Masina:
    Audi A4, 1.6, 1996
    Salut. Cand pun frana, mai ales inainte de a se opri cu cateva secunde, incepe sa imi "caraie" ceva, simt putin in pedala. Placutele de pe dreapta mi s-au uzat oblic iar una e aproape gata, ca tocmai am schimbat rulmentii, probabil de aia s-au uzat asa. O sa le inlocuiesc, dar voiam sa stiu, oare de la ele se aude asa ? Poate fiindca stau destul de oblic ?

10. carceanu

carceanu 2nd Gear Member

Locație:
    voluntari
    Masina:
    Pauza, momentan...
    Poate sa fie de la senzorul de abs, care intra in fuzeta cred, ori trebuie batut putin, ori scos in afara. Uitate pe kilometraj, nu face la 10 km/h?

11. alinropan 4th Gear Member

Locație:
    Suciu de Sus, Maramures
    Masina:
    Audi A4, 1.6, 1996
    Ba da, cred ca la atat face, nu am observat viteza, dar tocmai inainte sa opresc de tot incepe, cam de la 10 pana la oprire. Senzorul a fost in regula, nu l-am scos ca am reusit asa sa schimbam rulmentii, dar imi facea asa si inainte nu doar de acum.

12. carceanu

carceanu 2nd Gear Member

Locație:
    voluntari
    Masina:
    Pauza, momentan...
    Da, sigur este de acolo, incearca sa-i bati un pic cu un ciocan de cauciuc..

13. alinropan 4th Gear Member

Locație:
    Suciu de Sus, Maramures
    Masina:
    Audi A4, 1.6, 1996
    Pai nu-stiu, eroare nu am observat sa imi apasa in bord. O data era mai iesit din spate stanga, a aparut doar atentionarea, dar nu a facut alte manifestari. Mi se pare ciudat sa "caraie" asa...

14. alinropan 4th Gear Member

Locație:
    Suciu de Sus, Maramures
    Masina:
    Audi A4, 1.6, 1996
    M-am uitat si pe stanga, si se pare ca si alea sunt uzate destul de inegal. Si una fata de cealalta, dar mai ales cea din exteriorul masinii e uzata oblic. Probabil de la cuiele alea care nu culiseaza la fel...o sa rezolv si cu ele.

Ce marca buna de placute mi-ati recomanda ? Nu as da nici o avere pe ele, ca am si alte piese de luat mai importante (brat), dar totusi, nici nu as vrea sa le aud ca scartaie sau ceva dupa aia. Astea parca au fost Topran sau asa ceva, dar le am de 2 ani cel putin, doar ca s-au uzat oblic, dar vad ca au fost bune....

---------- Post added at 13:45 ---------- Previous post was at 13:33 ----------

Banuiesc ca din cauza asta imi face un anumit zgomot cand franez, aproape inainte sa opresc de tot, sau daca franez mai agresiv, incepe inca de atunci, parca asa am observat o data..

Si inca ceva, ce am observat inca din toamna : cand cobor o panta cu 50-70, atuci cand franez simt un pic de "vibratie" in pedala, dar tin sa precizez ca nu e decat extrem de mica, dar totusi o simt. Sau nu-stiu cum s-o numesc... Exclus sa fie discurile ovale, ca sunt noi si oricum le-am verificat. Ma gandesc ca probabil inca de atunci or fi fost placutele astea uzate inegal, ca de atunci nu am mai umblat asa mult iarna asta, si cred ca de asta.. Voi ce spuneti, a mai "patit" careva ceva de genul ?

Ultima editare: 3 Mar 2015
  15. alinropan 4th Gear Member

Locație:
    Suciu de Sus, Maramures
    Masina:
    Audi A4, 1.6, 1996
    Nimeni nimic ? Azi am schimbat placutele, dar zgomotul acela tot se manifesta. Mie mi se pare ca e ca si cum intra ABSul, doar ca nu imi "joaca" pedala, logic - ca doar nu apas brusc, sa intre tare.... dar parca tot intra ceva-ceva.... Se aude ceva in genul cum suna cablul franei de mana cand e intins, sau un fel de "parait"... Nu mai inteleg masina asta, rezolvi o pb, apar altele 10 in loc...

Ce naiba sa fie, ca doar totul e in regula cu etrierul, placutele, totul... Ceva cu ABSul ? Ce ar putea avea ? In bord nu apare nimic, altadata mi-a aparut daca era scos senzorul sau ceva pb cu el. Am schimbat recent capul de planetara stanga, parca acolo se aude, dar nu-s sigur, nu am apucat sa merg mult..

@carceanu, ziceai tu ceva de senzor. Imi poti explica de ce ar putea face acest zgomot ? Ambii senzori fata stau bine, sunt bagati la nivelul corect din cate am vazut, asa ca nu inteleg ce pot avea..

16. breitner

breitner Gold Member

Locație:
    Comarnic, München
    Masina:
    A4 B5, 1.8 Quattro, Passat B5 1.9 TDI AVF 4Motion
    Este o problema la care este mai mult decat dificil raspunsul! De ce ? Eu, la vechiul A4, am intampinat aceeasi problema plus martor ABS aprins la viteze mici (cand treceam printr-o/peste groapa sau "cocoasa"). Am schimbat (dupa test cu VAG-COM) de 2 ori senzorul pe partea dreapta fata si l-am reglat de nenumarate ori si degeaba, pana am descoperit ca imi lipsea un "dinte" la planetara (unde citeste senzorul este un inel "dintat"). Dar nu-ti fa probleme, frana functioneaza normal, numai "caraitul" s-ar putea sa te deranjeze.

Ultima editare: 12 Mar 2015
  17. alinropan 4th Gear Member

Locație:
    Suciu de Sus, Maramures
    Masina:
    Audi A4, 1.6, 1996
    Pai asta-i, ca mie nu imi este aprins ABS-ul. Odata cand un senzor de pe spate era destul de scos in afara s-a aprins, am bagat senzorul la loc si s-a stins.

M-am mai uitat pe net si cel mai probabil am vreun senzor de pe fata miscat foarte putin din locasul lui, asa ziceau multi care aveau aceleasi simptome : un fel de carait cand opresti la viteze mici. Ori e prea aproape de "coroana" aceea, ori prea departe. O sa verific ca mai am si altceva de facut la roti.
    Eu am schimbat de curand capul de planetara de la roata stanga. Deci presupun ca asta e problema. Din cate stiu, capul a venit cu tot cu acel inel, sper sa nu ma insel. Asa ca, nu prea are cum sa fie rupt, ca l-am montat cu cineva cu atentie. Cel mai probabil asta este problema la mine, chiar si o diferenta de cativa milimetri am inteles ca poate da astfel de simptome la senzor. O sa incercam zilele astea. Cand iau senzorul din locas, rotesc planetara si ma uit daca e in regula inelul acela, totusi.

Ultima editare de un moderator: 15 Mar 2015
  18. LuChIaN0

LuChIaN0 Gold Member

Locație:
    Bistrița
    Masina:
    Audi A4 1,9 tdi 116 CP AJM 2001 B5 (facelift) DUK
    Dacă ai schimbat capul de planetara si după aceea a apărut problema este clar ca de la senzor sau inel este problema !!! După ce ai citit pe net se pare ca ți-ai răspuns singur. Bafta

19. popciprian87 1st Gear Member

Locație:
    Aarhus, Danemarca
    Masina:
    Audi A4 B5 1.8T 150 HP Quattro
    Vreau sa schimb sistemul de franare la un A4 B5 1.8T Quattro din 01.2000 si sunt intr-o mica dilema, sa merg pe upgradeul simplu la discuri de 312 mm pe fata unde am de schimbat doar suportii de la etrieri sau sa merg pe franele de S4?

La kitul de S4 avand in vedere ca masina mea e Quattro as avea nevoie si de planetare sau doar de fuzeta si etrieri ?

Ce solutie imi recomandati cei care ati mai facut astfel de upgradeuri?

20. zolik

zolik Bronze Member

Locație:
    Târgu Mureș
    Masina:
    AJM B5 avant 2001+Altea '06 BJB
    Recomandare pentru ce...vrei sa cresti puterea si crezi ca vei avea nevoie de frane mai bune,atunci da,daca vrei de S4 vei avea nevoie de alte fuzete ca sa potriveasca portetrierii,si deci si de planetare..
    Daca vrei frana mai bune,in acest caz cel de 312 mm in fata si 269 mm pe spate eu zic ca este de ajuns,cu discuri de calitate si placute aferentea se va simte o diferenta majora,astea fara sa fii nevoit sa schimbi fuzete+planetare

Distribuie pagina asta