1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Sistemul de franare la A4 B5 - Discuri - placute - etrieri si lichid Frana - probleme si rezolvari

Discuție în 'Audi A4 B5 (1994 – 2001)' creată de elad, 27 Dec 2008.

1. CristiAuD

CristiAuD Silver Member

Locație:
    Ro
    Masina:
    alta marca
    am inteles.ideea e ca acel aparat creeeza presiune sau vid fiindca altfel nu imi explicam cum poate scoate tot lichidul din instalatie(conducte,pompa abs, etc)dar se poate face inlocuirea lui cu o aerisire corespunzatoare fara a mai se interveni cu vag-ul pe masina?nu am acces la o interfata :(

2. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Audi aus Ingolstadt nicht weit von München
    De asta am si prezentat metodele pentru ca multi au avut probleme dupa schimbare prin metoda clasica,pedala nu mai tinea sus.
    Daca totusi vreti sa faceti operatiunea cu Vagcom sau fara tineti cont de asta:
    Mare atentie ca in timp ce dati drumul la lichidul vechi pe la roti, sa completati tot timpul cu lichid de frana nou pentru a nu ramane fara lichid de frana in bidon.
    deci va tDebuie inca o persoana de ajutor pentru operatiune.

Eu am procedat la a mea doar cu metoda ''seringa'' iarp entru schimbare totala voi merge la reprezentanta sa bage si presiune pe conducte cu aparatul.

Ultima editare de un moderator: 10 Mai 2014
  3. RaulB

RaulB 2nd Gear Member

Locație:
    Alba Iulia
    Masina:
    A4 B5 1.6 AHL
    Discuri - placute - etrieri si lichid Frana la A4 B5 - probleme si rezolvari

:uhm: am o problema cam ciudata...

saptamana trecuta am fost cu masina un drum de aprox. 30km - la intoarcere - in curbe (cu 60-70 km/h) a inceput sa scoata un sunet (ca si cum ar freca ceva la roata in partea dreapta fata) - iar zgomotul se auzea tare in masina - avand geamurile inchise... ciudat e ca acel zgomot se auzea tare doar in viraje - cand masina era pe linie dreapta - nu se auzea mai nimic...

am atasat cateva poze cu etrierul si discul de frana... se vede cum a frecat bavura discului pe etrier si sunt si unele urme pe disc... stie cineva care ar trebui sa fie distanta aceea - intre disc si etrier? ... pe partea la sofer spatiul dintre etrier si disc e dublu - acolo nu a aparut aceasta frecare...

dupa acest incident, am lasat masina cca. 1 saptamana in parcare (fiind plecat din localitate) - iar azi am mers cu ea la un mecanic (mai mult informativ) - surpriza - nu se mai auzea acel sunet... mecanicul sa uitat la ea, placutele de frana sunt OK, mi-a spus ca e posibil cum au schimbat fuzeta cei din service sa fie deplasat etrierul (nu imi explic cum)... sau de la rulment... el nu sa bagat sa o desfaca...

am fost inapoi la cei din service... si cei de acolo au dat cateva ture cu ea, frane, viraje in viteza - si nimic, nici un zgomot... mi-au spus ca ei pot verifica daca distanta e normala - si daca e, voi plati eu manopera - iar daca nu e - vor suporta ei reparatia... si pe langa asta mi-au spus ca e posibil sa fi intrat o "pietricica" si din cauza aceea sa fi facut asa... nush ce sa zic... cam mare pietricica...

acum ce ziceti? vi se pare normala acea distanta? si oare sa merg sa imi verifice ei distanta? :uhm: ... saptamana asta trebuie sa merg sa fac si ITP-ul, si nu vreau sa am surprize si pe acolo... parerea mea e ca nu are cum sa fie asa apropiat discul de etrier... marginea discului (acea bavura) a frecat (si cred ca freaca usor in continuare) de etrier... bine, discul e cam uzat, dar zic eu nu exagerat... e la fel de uzat ca cel din stanga - si acolo nu freaca - mai are cca. 2mm pana sa frece... se vede cu ochiul liber diferenta intre distanta din dreapta si cea din stanga...

Ultima editare: 26 Iul 2010
  4. weaselciuy

weaselciuy Silver Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    Audi A4 B5 Facelift 1.6i AHL
    da jos tot si punele din nou, asta daca nu gasesti nimic. 20ron sa iti desfaca daca nu poti tu...macar vezi care`i treaba. mi se pare prea aproape, clar atinge, trebuie verificar 100%

5. mihai_urotiorc

mihai_urotiorc 4th Gear Member

Locație:
    Austria
    Masina:
    Dacia Logan MCV , 1.5dci,2007
  6. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    O pietricica care presupunem ca a intrat acolo nu freaca numai in curbe. Deci cade asta... ma si mir ce mecanic "experimentat" ti-a dat argumentul asta.
    Distanta intre disc si placuta e mica, asa e normal. Orice masina daca o impingi vei auzi cum placutele ating foarte putin discul. Din nou, asa e normal.
    La tine ceva nu e in regula deci iti recomand sa le desfaci, si nu de frica ITP-ului (aia se rezolva si cu spaga) ci pentru siguranta ta si a celorlati. Cu franele si cu directia nu e de joaca!

7. RaulB

RaulB 2nd Gear Member

Locație:
    Alba Iulia
    Masina:
    A4 B5 1.6 AHL
    acel mecanic "experimentat" care a venit cu acel argument nu e altul decat directorul de service - dealer VW ... mi-a spus ca a mai patit asa ceva... acum nu stiu ce sa zic

franele imi prind bine - sunt ok... ciudat e ca acum, prin oras, nu se mai aude nimic freacand... doar de atunci au ramas acele urme pe disc, insa nu pe toata circumferinta lui... ramane sa desfac sa vad ce sa intamplat

8. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Deaia zic, gandeste logic si dupa aia bazeaza+te pe experienta lui.
    Ieri am auzit 2 faze carora logica se aplica clar si simplu, dar mecanicii (unul de la repr Skoda si unul de la Seat) spuneau ca din experienta lor nu se poate repara, trebuie schimbat. Ori unul din lucruri era bara fata care la intrare statea bine si la iesire din service (s-a schimbat distributia) nu se mai alinia. Logica imi spune ca nu se pricep...

9. ata2k6 3rd Gear Member

Locație:
    Turda, Com. Moldovenesti
    Masina:
    A4 B5 1596cc ADP power 1995
    Pe vremuri, cand aveam Matiz, am intampinat si eu problema similara, daca franeam mult, d.ex la o coborare pe serpentine, sau la franare repetata de la viteza mare, incepea sa frece ceva la rotile din fata.
    Am dat jos roata, si cu o perie de sarma am curatat ruginea de pe marginea discului, am dat jos placutele si am curatat si etrierul, am pus totul inapoi si a mers ok dupa aia
    Vad ca si tu ai rugina pe muchia discului, eventual daca il cureti.....

10. RaulB

RaulB 2nd Gear Member

Locație:
    Alba Iulia
    Masina:
    A4 B5 1.6 AHL
    revin cu cateva amanunte

1. am dat ambele roti de pe fata jos, am curatat bavura discurilor cu o perie de sarma - pusa la un flex ... ( rezultatul il puteti vedea in primele 2 poze - au iesit destul de bine, fata de cum erau )

2. ieri am fost plecat din nou din localitate, iar pe tot drumul nu mi-a facut nici o problema ... astazi, la intoarcere, a inceput... de aceasta data se auzea un "scartait" metalic din partea dreapta ... am oprit masina unde am putut, m-am uitat la roata si surpriza - etrierul (partea aceea din fata placutelor) - frecase de disc... nu am avut ce sa ii fac, am asteptat cateva minute sa se mai raceasca discul si am venit asa cu ea pana acasa (inca 10-15 km)

se vede in pozele 3 si 4 cum a frecat (facute imediat ce am ajuns)... nu stiu cum se numeste acea parte din etrier, insa avand in vedere ca placutele sunt ok... si nu frecase nici cand am fost cu ea acum 1 saptamana inapoi la service :( (probabil credea directorul de service ca aberez) nici la drum, doar acum la intoarcere... :shrug:

se poate ca sa frece asa "dintr-o data" ?... ce e drept, a inceput doar in curbe, iar pe urma mi-a facut si in linie dreapta... m-am gandit la mai multe posibilitati: poate de la rulment, poate se misca acea parte din etrier (de la trepidatii, un drum de tara - in Romania...) - desi sincer nu cred, sau poate nu imi lucreaza etrierul pe acea parte ... :shrug:

in poza 5 (desi e facuta pe partea stanga) - se vede ingrosat cu o liniuta rosie ce freaca de disc

11. RaulB

RaulB 2nd Gear Member

Locație:
    Alba Iulia
    Masina:
    A4 B5 1.6 AHL
    alte detalii...

am fost de 2 zile la un alt mecanic, care sa pus si a strans putin mai mult surubul din centrul rotii - cel cu cap inbus de 14 - surpriza, discul s-a dat mai in spate cu 1-2 mm - a fost deajuns sa ajunga discul in centru portetrierului ... se "pare" ca nu a fost strans deajuns ...

astzi am fost plecat iar cu ea din localitate... si normal, dupa ~ 30km, a inceput din nou sa frece, sa scartaie... le fel ca si data trecuta - port-etrierul freaca pe disc ... nu-mi ramane decat sa cred ca e ceva cu rulmentul... altfel nu imi explic cum iese cu totul asa afara din fuzeta... si ca urmare ajunge sa frece pe port-etrier...

intrebare: aveti cumva un plan / o schema a rotii? sau mai multe detalii despre cum vine prins rulmentul, fuzeta, planetara si tot ce tine de directie... m-ar interesa mult sa vad ce se "ascunde" in spate, in fuzeta, cum e rulmentul, etc. ... sa incerc sa inteleg ce are :( m-am saturat sincer de "dat cu parerea" :( as fi zis sa dea si rulmentul jos - dar din cate am inteles de la "mecanicul" acesta din urma, rulmentul odata dat jos - nu se mai poate pune sus, ceva legat de presiune, nu stiu exact... nu mi-e tot una sa il dau jos, si pe urma sa vad ca nu avea nimic, sa pun altul si tot asa sa faca...

12. adytza73 1st Gear Member

Locație:
    cluj-napoca
    Masina:
    audi A4 B5 1998 92Kw 125CP Benzina
    am o problema....
    Cand pun frana la o viteza mai mare simt o bataie in pedala de frana cat si una mai mica in volan, ce ar putea fi oare ?
    multumesc !!!!

13. bushman

bushman Gold Member

Locație:
    București / Titu
    Masina:
    Audi A4 B5 , 1.8 ,ADR, 1996,125cai
    discuri de frana ovalizate cel mai probabil

14. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Derek19, un rulment e 60-70 ron. Da-l jos si schimba-l. Te zgarcesti si nu vei da problemei de cap niciodata. Sa nu uitam ca rulmentul de acolo e tot un consumabil.

15. wrw

wrw 3rd Gear Member

Locație:
    gorj
    Masina:
    Audi A4 B8 3.0 Quattro. 240 hp.2008
    salut
    in primul rand sfatul meu este sa iti verifici tabla aceea care protejaza interiorul rotii ca nu cumva sa iti atinga ea in janta pe viraj...
    si acum sa vin si eu cu o problema.de cateva zile sa inmuiat pedala de frana si franele nu mai raspund asa cum o faceau pana acum.vreau sa plec azi la constanta si ma intreb daca e vreun remediu pt ea sa o pot face repede fara sa schimb pompa de frana ca eu cred ca pierde presiune in cilindrul pompei.er putea sa rezolv problema daca ii fac o aerisire????
    mentionez ca masina are 350 000 de km si pana acum nu am av nicio problema cu franele.
    Va multumesc.

16. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Verifica nivelul lichidului de frana. Daca nu ai pierderi inseamna ca pompa de servo isi da duhul iar cu o aerisire nu vei reusi sa rezolvi problema.
    Ca sa intelegi, daca franele tale au fost aerisite si nu s-a intervenit la ele, nu au cum sa aibe aer pe instalatie. Ori presupunand ca pompa ar baga aer (de unde s defectul pompei) o aerisire ar fi buna pentru primele 5 calcari ale pedalei... asadar inutila aerisirea.

17. wrw

wrw 3rd Gear Member

Locație:
    gorj
    Masina:
    Audi A4 B8 3.0 Quattro. 240 hp.2008
    in mod normal ai dreptate.insa ieri inainte de a pleca la constanta am incercat sa aerisesc putin la conducte desi cum si tu ai spus nu s-a intervenit niciodata la frane decat schimb placute1dupa ce am aerisit-o la acele conducte care ies din pompa a mers ok frana pe drum s-a inmuiat iarasi
    si mam uitat si la roti nu e pieerdere pe la nici un piston.si nici pe la pompa nu se vede ca ar pierde pe undeva.lichidul nu scade....mai astept pareri de la voi dar totusi cred ca nu scap pana nu schimb pompa.merci.

18. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Audi aus Ingolstadt nicht weit von München
    1.Lichidul de frana din borcan este constant sa intelegem.
    Placutele sunt ok,pistoanele din etrier functioneaza fara pierderi,frana de mana functioneaza ok.
    2.Nu ramane decat servofrana pierde presiune pe undeva.

19. RaulB

RaulB 2nd Gear Member

Locație:
    Alba Iulia
    Masina:
    A4 B5 1.6 AHL
    @ovidiutm
    se pare ca nu rulmentul era problema

am fost din nou la service-ul la care mi-a fost facuta masina, si pana la urma mecanicii de acolo au ajuns la concluzia ca fuzeta noua (in locul unde se prinde portetrierul) era mai groasa ca cea veche - nu mult, 1-2mm, dar deajuns incat sa imi traga portetrierul mai in spate - si se pare ca au mai avut cazuri de piese noi, care nu "cad" tocmai bine ...

deocamdata s-a rezolvat problema cu o mica interventie la portetrier si o usoara rectificare de disc (desi sincer nu cred ca era necesara) ... ma rog, nu m-a intrebat nimeni, dar cred ca era si cea mai usoara interventie din partea lor ... macar sa fi luat si din placute putin, sa nu-mi faca ca si cand as avea discurile ovalizate... acum sa mai fac unele drumuri - ar trebui sa isi revina, daca nu ... inapoi la ei...

20. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Chiar daca nu era rulmentul de vina, nu stiai exact ce este. Niciodata sa nu te zgarcesti sa schimbi un consumabil care costa atat de putin... unde mai pui ca platesti manopera de 2 ori daca va trebui sa il schimbi peste cateva luni (nici tu nu stiide cand e pe masina asadar poate sa pice oricand), asadar sfatul meu e sa nu te uiti la 60 ron ca s-ar putea sa te coste mult mai mult aceasta "economie" de bani prin faptul ca nu l-ai schimbat acum.
    Totusi, imi pare bine ca ai gasit problema dar, dupa parerea mea ar trebui sa te duci la magazinul de unde ti-a luat piesa (fuzeta) si sa ii spui omului de acolo ca a gresit. Poate in felul asta invata si el ceva...

Distribuie pagina asta