1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Sistemul de franare la A4 B5 - Discuri - placute - etrieri si lichid Frana - probleme si rezolvari

Discuție în 'Audi A4 B5 (1994 – 2001)' creată de elad, 27 Dec 2008.

1. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    1998, 1999, 2000.
    Ca motorizare... nu vreau sa spun prostii asa ca ma abtin.

2. CLM

CLM Platinum Member

Locație:
    Târgu Mureș
    Masina:
    B6 1.9 Q; ex: B5 1.8 Q; ex: B5 1.8T; ex: B4 2.0;
    Inainte vezi daca e de fonta sau de aluminiu, ca sa stii ce sa cauti.

3. CLAUSTHALER

CLAUSTHALER 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    bmw 318 is 143hp- audi A4 b5 1.8T -180hp
    cum pot constata acest lucru?am pus si o poza cu el

4. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    E chiar asa de greu sa faci diferenta intre fonta si aluminiu ? Daca da, da-i un ciocan! Daca se turteste e de aluminiu, daca se sparge e de fonta !
    Glumeam, sper sa nu te superi !
    Zgarie-i si tu cu o surubelnita. Aluminiul e moale si alb, raman urme in el imediat, in schimb fonta e dura si cenusie, poti sa o scrijelesti o zi intreaga si tot nu vei reusi sa lasi urme in ea.

5. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Audi aus Ingolstadt nicht weit von München
    Am o intrebare la cei patiti.

Problema suna asa:am schimbat de ceva vreme placutele si discurile.
    Astazi am schimbat o bieleta si un brat(pe stanga) totul pare ok.

Am iesit cu masina am mers 20 de km cu treburi prin oras am tot verificat
    partea stanga ma interesa in primul rand sa vad daca am probleme cu directia.

Apoi dupa inca 10 km ce este drept am franat destul de des in rampa,panta
    sa vad cum reactioneaza directia :)
    Am ajuns in parcare si o mica surpriza iesea fum din roata stanga
    se intampla prima data,discurile fierbinti.

Etrier blocat ? Am bagat mult spary prin zona cu ocazia schimbarii unei bielete(de pe stanga).
    Ce sa verific ? Ce risc este ? Nu prea am chef pe moment sa mai umblu
    pe acolo:)

Franarea se face fara zgomote,franeaza bine,nu vibreaza nimic ....se aude ceva parca care freaca ca la tren stitii voi senzatia.

6. adibose

adibose 6th Gear Member

Locație:
    București
    Masina:
    2007 - A4 B7 Avant 1.9TDi
    ce miros avea? ca de ambreiaj?

7. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Nu parea de ambreiaj,acela stiu ca este mai intepator la miros,initial am crezut ca a luat ceva foc nu mirosea,am ridicat capota nimic.
    Dupa un minut nu mai era fum;am verificat discul fierbinte...ce e drept am cam franat ceva pentru ca verificam altceva sa vad daca am trepidatie in directie,batai etc.

Posibil si discul sa fie putin murdar de ulei murdar ceva pe acolo pentru ca am lucrat peste el cu mult spary degripnt si sigur ca s-a scurs pe disc si placute cel putin.
    De la murdarie ? Parca nu as vrea sa cumpar un etrier nou :)

Ultima editare: 24 Mar 2012
  8. Pauloo

Pauloo 6th Gear Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    A4B5/1,6(101hp)/ADP/1997 și A6C6/2.0TDI(170hp)/CAHA/2010
    Salut
    Am patit si eu treaba asta ieri ,cu o roata de pe spate,dupa o franare mai brusca.Roata a ramas semi-infranata si a inceput sa iasa fum.
    Rezolvarea a fost destul de simpla prin curatarea suportului placutei de frana de pe port-etrier pe care se pusese ceva rugina ,rugina ce impiedica placuta de frana sa revina la pozitia ei normala.

9. mario79

mario79 6th Gear Member

Locație:
    Craiova
    Masina:
    audi a 4 ,1.9 tdi ,1997
    in primul rand conteaza si placutele de frana care....daca sunt after market ar putea crea problema ta.Nu cred ca pistonasul ar fi blocat fiindca ar fi infranat roata.Am avut odata o problema identica la golful meu din cauza placutelor care s_au si uzat in scurt timp de la montare iar jentile erau pline de praf negru de placute.PAREREA MEA.

10. Liviu_MS

Liviu_MS 3rd Gear Member

Locație:
    Targu-Mures
    Masina:
    -
    Aceeasi problema despre care s-a mai discutat o am si eu: am schimbat discurile si placutele de frana pe spate si imediat dupa aceea, s-a aprins becul abs-ului. Insa acesta se aprinde doar dupa ce folosesc pedala de frana. Senzorii i-am verificat, nu au fost scosi de la locul lor. Eroarea aceasta am gasit-o pe tester:

dresa 03: ABS frâne Eticheta: ROJ\8E0-614-111-ABS.lbl
    Numãr VAG: 8E0 614 111 AB
    Componentã ºi/sau versiune: ABS 5.3 FRONT D00
    Codare soft: 0273004281
    Numãr atelier: BB 24548
    2 coduri de defecte

00290 - Senzor ABS -G46- spate stânga
    35-00 - -
    00287 - Senzor ABS -G44- spate dreapta
    35-00 - -

Precizez ca nu prea am stat in preajma mecanicului cand a schimbat piesele, deci nu pot spune clar ca nu a umblat la senzori.
    Daca chiar e mizerie, cum se poate inlatura? Banuiesc ca trebuie scosi senzorii...

Ultima editare: 26 Mar 2012
  11. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Cred ca e mizerie (pilitura) in fata senzorilor sau pe cititor.

12. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Pauloo acum culiseaza am dat cu smirghel zona aceea :whistle2:
    insa la viraj usor stanga cu frana (apasat treptat) adica nu piscat sau frana pe loc drept ( apasat treptat) odata ce am luat piciorul si demarez se aude ca un polizor.Nu tot timpul insa aleatoriu se aude .

Ultima operatiune:
    Am scos etrierul;scos un pic pistonul 20 % in exterior protectia intacta totusi pe margini corodat dat cu smirghel un pic de ulei W40 pe margini la imbinari unde intra in cilindru.
    La invartirea rotii cu mana dupa montare totusi la o rotatie face un fasss
    in dreptul placutelor si discului...or fi prea groase ;) ....sau astea 3 elemente de mai joc imi fac feste.

Raman trei lucruri:
    -culisele stralucesc nu sunt de rugina ma gandesc ca poate au un joc prea mare in etrier
    -acea sarma intra in doua gauri nu imi dau seama daca functioneaza au bagat un pic uleri si acolo in gauri.
    -in ultimul rand pistonul intra usor inauntru cu presa ,de scos iese usor prin cateva pedale nu am incercat sa il scot de tot ptr ca trebuia aerist sistemul etc

O sa revin cu impresii cand se mai rod ceva placutele si discurile,am probat-o putin nu se mai aude insa nu ma amagesc ptr ca de obicei reapare in cativa km totul ma conduce spre un etrier nou fie din cauza pistonului fie ceva ce imi scapa;inca nu il cumpar sa fiu sigur ca este de acolo.

Ultima editare de un moderator: 19 Sep 2012
  13. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    Liviu_MS Procedura este simpla se scoate senzorul cu grija (daca nu este ferfenita) apoi cu pila sau smirghel cureti senzorul,apoi cureti acel inel asemenea,nu in ultimul rand acolo unde se vede rulmentul se curata cu o pensa lunga si subtire ,apoi cu o pompa se sufla prin acel orificiu.
    ...la mine a functionat pe fata cel putin.
    -------------------------------------------------------------------

Am cateva intrebari pentru ca probabil voi inlocui un etrier,nu ma bag la reconditionat in nici un caz am pierdut destul timp demontand etrierul.

1.Cum se face aerisirea dupa montarea unui etrier fata ?...explicatii cand dau pedale cum este cu aerisitorul etc cu pasii aferenti.

2.Cand bolturile/acele culise se considera ca fiind uzate?Cand functioneaza ele ele de fapt?
    ...la mine stralucesc ,au vreun rol in momentul virarii?

3.Ce altceva cauzeaza fasait,polizat incalzit disc in viraj si aleatoriu imediat dupa franare?...cu exceptia unui piston corodat :)

Vreau sa ma asigur ca nu voi cumpara un etrier degeaba.
    Merci.

Ultima editare de un moderator: 19 Sep 2012
  14. ela1986 1st Gear Member

Locație:
    drobeta turnu-severin
    Masina:
    Audi A4, 1.6, 1996
    discuri frana audi A4 -1996

Am si eu o problema cu masina. Discul de pe spate stanga, nu are luciu cum au celelalte trei ci sunt cateva cercuri pe fundal de culoare ruginiu, m-am uitat la placutele de frana dar sunt bune. As da jos pistonasul acela din etrier insa cred ca numai pot sa-l imping inapoi.
    Am mai observat ca, tinand masina suspendata cu acea roata, daca invart de disc (de roata) se aude un sunet, un bazait, de la servofrana, este normal ?

Ultima editare de un moderator: 3 Apr 2012
  15. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    Nu cred ca pistonasul are ceva. Cel mai sigur sunt blocate bolturile pe care culiseaza etrierul si pe roata aia nu prea ai frana.

16. molnarlehel 2nd Gear Member

Locație:
    Arad
    Masina:
    Audi A4 '96 1.9 TDI 1Z \ VW Bora '01 1.9 AJM
    Pentru intrebarea 1, daca nu vrei sa iti murdaresti mainile, umbli rezervorul de lichid de frana, desfaci aerisitorul si astepti incet incet sa curga.

-daca ai un aerisitor vacumatic, umpli rezervorul desfaci aerisitorul si curge lichidul afara

daca ai pe cineva cu tine:
    -sa apese frana de 2-3 ori, o tine apasat deschizi aerisitorul pana cand pedala se lasa pana jos (tot in acest timp el tinand apasat frana) inchizi aerisitorul mai repeti procedura pana cand vezi ca doar lichid curat iese pe aerisitor

2. daca straluces si nu prezinta imperfectiuni pe suprafata ii ok. ele trebuie sa culiseze usor in etrier (cand sunt demontate)

3. poate fi discul in sine deformat, dar atunci mai ai si alte simptome, la franare simti o bataie in volan si directie
    sau rulmentu sa aiba joc mare (daca o ridici si invarti roata auzi un huruit)

good luck

Ultima editare de un moderator: 4 Apr 2012
  17. iulian_1976

iulian_1976 Audi Expert

Locație:
    Rhône-Alpes
    Masina:
    1.Culisele stralucesc sunt ceva zgariate,poate si poate putin indoite insa nu foarte vizibil.
    Din pacate nu am facut poze cu bolturile sa le vedeti.
    2.Rulmentul are un an si ceva de fapt toti au tot cam atat.Sunetul de rulment il stiu este un huruit si faca ca un avion.
    ---------------------------------------------------------------
    Aici este frecarea discului cu placutele face un harsait.
    Odata pus etrierul culisele se misca usor insa foarte interesant in momentul cand ramane infranata am dat roata jos etrierul este de "piatra" nu se misca roata este aproape blocata. Sper sa fie doar etrierul stanga afectat revin dupa ce montez altul.

Ps: inca ceva la viraj usor se aude un usor suierat subtire tot pe stanga fata cand si cand (nu este de la servo aia se aude si pe loc daca este) am gasit pe alte forumuri ca tot etrierul face asa ceva de genul,nu erau insa Vag.

Ultima editare: 7 Apr 2012
  18. breitner

breitner Gold Member

Locație:
    Comarnic, München
    Masina:
    A4 B5, 1.8 Quattro, Passat B5 1.9 TDI AVF 4Motion
    Incearca sa cureti si etrierul (demontat si curatat pistonul, inlocuit garnituri).

19. molnarlehel 2nd Gear Member

Locație:
    Arad
    Masina:
    Audi A4 '96 1.9 TDI 1Z \ VW Bora '01 1.9 AJM
    @ iulian
    placutele se apropie de disc foarte mult, etrieru nu are voie sa aiba joc pe ea, dar discul trebuie sa se invarta usor
    nu ai grad pe disc?
    daca ii blocata etrieru, masina poate sa traga intro parte plus discu pe partea in care e blocata e mult mai fierbinte decat in cealalta parte

Ultima editare: 4 Apr 2012
  20. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    Iuliane, vezi ca furtunele de frana au prostul obicei de a se exfolia pe interior si se infunda. Pompa exercita o presiune foarte mare si impinge lichidul in etrier, dar cand eliberezi pedala, lichidul intrat in etrier este retinut acolo de furtun, care fiind infundat pe interior nu mai permite intoarcerea lichidului in instalatie, rezultand blocarea rotii. Ia in calcul si acest aspect inainte de a schimba etrierul.

Distribuie pagina asta