1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Sistemul de franare la Audi A4 B8 - inlocuire lichid frana - discuri si placute - upgrade frane

Discuție în 'Audi A4 B8 (2008 - 2015)' creată de traian si decebal, 3 Iul 2008.

1. sorinaciu

sorinaciu Bronze Member

Locație:
    Drobeta-Turnu Severin
    Masina:
    Ex Audi A4 B8
    salut m_mita69@yahoo.com
    daca folosesti informatiile din filmul postat de catre kul@, privind operatiunile cu vag-ul, sigur vei reusi. acum depinde si de cunostintele tale in ale mecanicii.
    nu stiu ce vei folosi tu, elevator sau capre de suspendat auto, dar daca ai rotile date jos, folosesti interfata vag (deblochezi rotile), desfaci cele doua suruburi de la etrieri, de pe fiecare roata, inlocuiesti placutele, aproximez ca in circa 10-15 minute vei termina. eu personal am inlocuit placutele, ajutandu-ma de cele prezentate in film, in 10 minute, fara sa folosesc incarcatorul pentru baterie si nu am ramas fara curent.
    sper sa-ti fie de ajutor si spor la munca! o zi buna sa ai

2. oBL1O 1st Gear Member

Locație:
    Arad
    Masina:
    2009 Audi A4 B8, 2.0TDi, 143CP, CAGA
    Va salut.
    De cateva zile am observat ca , cursa pedalei de frana e mai lunga. Adica trebuie sa apas destul de mult pe pedala de frana pt a frana. De la ce sa fie?

3. nucugheri

nucugheri Audi Expert

Locație:
    Bistrița
    Masina:
    Audi A6 C5 1,9 TDI 96 KW
    Daca atunci cand tii apasata pedala de frana frana mai mult timp nu simti ca are tendinta de a se duce incet mai spre capatul cursei si aceasta ramane tare la nivelul la care ai calcat-o, o posibilitate ar fi uzura mai mare a placutelor, pistonasele ies mai mult din etrier inspre placute, fiind nevoie de o cantitate mai mare de lichid sa le impinga, de unde si cursa putin mai lunga.
    Poti face macar si o verificare vizuala preventiva a etrierilor, placutelor, nivelului lichidului sistemului de franare pe un elevator/rampa.

4. sandman

sandman 6th Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    ex: Audi A4 B8 Avant, 2.0TDI 170CP, 2011
    intrebare: de la un timp am observat ca atunci cand franez, mai ales la viteze mici(cand opresc la semafor), pedala o tin la acelasi nivel, dar franeaza in "valuri", inconstant. ma gandesc ca ar fi discurile...sau placutele tocite. saptamana viitoare schimb lichidul de frana, sunt curios daca o sa simt vreo schimbare. ati mai patit? nu vibreaza nimic, nu bate, nu troncane.

Ultima editare: 6 Mar 2015
  5. audi66

audi66 Audi Expert

Locație:
    București / Italy
    Masina:
    - A6 C6 3.0TDI CDYA 2010 -
    Aceeasi senzatie o am si eu, ca si cum m-ar legana putin. Sa fie gata discurile schimbate acum 2 ani ? :))
    Vino cu un reply dupa schimbarea discurilor, sunt tare curios daca schimba ceva.

6. sandman

sandman 6th Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    nu schimb discurile, doar lichidul. discurile si placutele o sa le verific doar. ar trebui sa am senzori la placute, nu?

7. Teko

Teko Silver Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    VW Passat 3C5 2.0 tdi (BMP) 2007 + VW Golf 7 1.6
    Frana

Da, "senzori" sunt pe placutele de pe puntea fatza. Dupa schimbul lichidului de frana trebuie facut un "output test" cu vagcom-ul la instalatia de franare. Atentie la tipul lichidului de frana folosit la inlocuire.

8. sandman

sandman 6th Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    de ce trebuie facut un output test ? ulei DOT 4
    ultima oara cand am schimbat lichidul de frana, la leon, s-a facut in felul urmator: a venit cu un fel de aspirator, l-au conectat la rezervorul de lichid de frana, au apasat un buton, si dupa 20min a fost gata. fara alte teste, aerisiri...

9. Teko

Teko Silver Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    Pentru tipul tau de masina se recomanda DOT4 SL6 sau DOT5.1. Sintetic.
    ,,Output test" pentru circulatia lichidului nou si prin pompa de abs, daca tot schimbi lichidul.
    Cum fac altii .... e problema lor. :) Eu asa am facut la mine. SL6 DOT4.jpg

Ultima editare: 11 Mar 2015
  10. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
    Nu este nevoie de nici un output test (adica sa faci aerisirea cu VCDS-ul) cand schimbi lichidul de frana la A4 B8. Doar daca umbli la pompa de ABS (o desfaci sau ramai fara lichid in instalatie). Un bun mecanic nu face nici un Output test cand schimba lichidul de frana. Mai lasati "cartile" si folclorul urban cand vine vorba de mecanica. Lichidul de frana si acum 100 de ani si azi si maine sa schimba in acelasi mod clasic prin aerisire repetata. Ca o faci cu un aparat sau o faci in modul clasic, traditional, asta nu are importanta ci doar faptul ca trebuie facuta corect si urmariti anumiti pasi.

Daca le iei laptopurile la mecanicii astia din ziua de azi ii lasi fara maini si fara paine. Sunt satul de ei si de sfaturile lor. Un mecanic bun nu are nevoie de laptop sau mai stiu eu ce gadget-uri.

O seara buna

11. Teko

Teko Silver Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    Sa inteleg ca ce am scris mai sus este ''folclor urban''? :)
    Ca principiul "Lasa ma ca merge si asa!" este axioma in Roumanie ... o stie toata lumea. Modul de lucru si nivelul de pregatire al majoritatii celor ce presteaza servicii de reparatie si intretinere auto o cunoastem cred cu totii?!

Repet: personal fac schimb de lichid de frana, cand este nevoie, pe metoda "fa pedala si da-i drumu'!", iar la cele cu ABS fac si recirculare lichid, daca am ce-mi trebuie. Eu asa stiu, am citit si gandesc ca este logic.
    Fiecare este liber sa faca cum doreste si pricepe! :)

12. cata181

cata181 Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A8 D4 3.0 TDI Quattro 190 kW (254 PS)
    Din ELSA citire:
    Brake fluid: changing[​IMG] WARNING
    Risk of accident if the brake pedal has too much free play.Make sure that the brakes work properly before the vehicle is driven on the road.[​IMG] WARNING
    Risk of injury due to caustic brake fluid.Avoid contact with skin.[​IMG] Caution
    Risk of damage due to improper handling of brake fluid.t Avoid contact with vehicle paint.t Avoid contact with liquids containing mineral oils (oil, petrol, cleaning agents).Special tools and workshop equipment required t Brake filling and bleeding equipment -VAS 5234- [​IMG] t Tool set for brake bleeding -VAS 6564- [​IMG]
    Table of test values and procedure guidelines: The value given in the table is for one brake caliper, i.e. if there are two bleeder screws on one caliper, the sum of the quantities discharged from both bleeder screws must equal the value given in the table. Sequence of opening bleeder screws:Quantity of brake fluid to discharge:Brake calipers Front axle on driver's side1.0.20 ltr.Front axle on front passenger's side2.0.20 ltr.Rear axle on driver's side3.0.30 ltr.Rear axle on front passenger's side4.0.30 ltr.Clutch slave cylinder5.0.15 ltr. ⇒ Total quantity, automatic gearbox1.00 ltr.⇒ Total quantity, manual gearbox1.15 ltr.

Step 1 - connecting brake filling and bleeding equipment: – Unscrew filler cap -1- from brake fluid reservoir. [​IMG] – Use extraction hose included in brake filling and bleeding equipment -VAS 5234- to extract brake fluid from reservoir (with strainer installed) until fluid is level with bottom edge of strainer. Make sure that no more fluid flows back into reservoir from strainer after extracting fluid. [​IMG] – Screw adapter -1- onto brake fluid reservoir.– Connect filling hose -2- included with brake filling and bleeding equipment -VAS 5234- to adapter.– Set pressure on brake filling and bleeding equipment -VAS 5234- (see operating instructions). [​IMG]
    Step 2 - bleeding and filling brake system:If there are two bleeder screws on each brake caliper, first bleed the inner, then the outer bleeder screw.– Raise vehicle → Chapter.Front axle: – Brake caliper (driver's side): Remove cap(s) -1- from bleeder screw(s). [​IMG] – Fit bleeder hose -1- attached to collector container onto bleeder screw from inside of rim.– Open bleeder screw and allow brake fluid to discharge. Refer to table for correct quantity of brake fluid to discharge → Anchor.– Close bleeder screw.– If there are two bleeder screws on each brake caliper: Repeat procedure with second bleeder screw.– Refit cap on bleeder screw(s).– Repeat procedure on passenger's side. [​IMG]
    Rear axle: – Brake caliper (driver's side): Remove cap(s) -1- from bleeder screw(s).– Take reversible ratchet and appropriate socket from tool set for brake bleeding -VAS 6564- and fit together. [​IMG] – Run bleeder hose -1- from inside of rim through reversible ratchet -2- and socket -3- and fit onto bleeder screw.– Open bleeder screw with ratchet -2- and allow brake fluid to discharge. Refer to table for correct quantity of brake fluid to discharge → Anchor.– Close bleeder screw. [​IMG] – If there are two bleeder screws on each brake caliper: Working from outside of rim, apply reversible ratchet -2- and socket -3- and repeat procedure.– Refit cap on bleeder screw(s) on brake caliper.– Repeat procedure on passenger's side. [​IMG]
    Step 3 - bleeding clutch slave cylinderOnly for vehicles with manual gearbox– Remove components necessary for access; refer to → Manual gearbox; Rep. gr.30; Clutch mechanism; Bleeding clutch mechanism.– Fit bleeder hose attached to collector container -1- onto bleeder screw of clutch slave cylinder. – Open bleeder screw and allow correct amount of brake fluid to flow out (see table of test values and procedure guidelines → Anchor).– Close bleeder screw and fit cap.
    Step 4 - final steps:– Close filling lever of brake filling and bleeding equipment -VAS 5234-.– Detach filling hose from adapter.– Unscrew adapter from brake fluid reservoir. – Check brake fluid level and adjust if necessary (depending on brake pad wear) → Chapter.– Screw cap onto brake fluid reservoir. [​IMG]
    – Operate clutch pedal several times.– Check pedal pressure and free travel: No more than 1/3 of total pedal travel.– Make sure that the brakes work properly before the vehicle is driven on the road.– If free travel of brake pedal is greater than specified, or if brake function is impaired: Check brake system for leaks and renew brake fluid again.[​IMG] Note
    t The bleeder hose must fit tightly on the bleeder screw to prevent air from entering the brake system.t In the case of certain wheel combinations, the wheels may have to be removed.t With the aid of the tool set for brake bleeding -VAS 6564-, the rear brakes or, depending on version, the front and rear brakes can be bled without having to remove the wheels.t Use genuine Audi brake fluid; see Electronic parts catalogue (ETKA).t Do not reuse brake fluid.t Always observe the relevant environmental regulations for disposal of brake fluid.

13. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Teko vad ca nu ai inteles nimic si iti place ca de obicei sa te contrazici si sa dai nastere la polemici inutile (nu ca ar fi prima oara).
    Nu mai generaliza ca eu stiu bine ce spun si scriu. Lasa fitele si precum vezi ca a spus si Catalin in materialul atasat, nu se foloseste laptopul sa aerisesti franele.
    Ti-am spus, lasa cartile. Nu stiu cati ani ai dar acum 30 ani (cand am inceput sa lucrez in service) si cand trebuia sa schimbi lichidul de frana tot asa se schimba ca in ziua de azi. Numai ca acum a aparut sistemul automat de schimb ca sa se accelereze/scurteze putin timpul de schimb al lichidului de frana cu sistemul de pompa automata. Dar tot asa, daca esti baiat destept si unii sunt, exista pompe manuale: pui lichid in vas atasezi o pompa si faci presiune in sistem la maxim 1.5 bari, verifici lichidul din vas sa nu se goleasca, completezi daca s-a golit si tot asa pana se schimba integral.
    Daca tu cand ai fost la service ai avut experiente neplacute cu "plapumari" angajati pe post de mecanici sa stii ca nu asa sunt toti si exista suficienti mecanici buni in Romania numai ca trebuie sa-i cauti.

Inca ceva: nu mai dati sfaturi din astea ca cele de mai sus sau faceti in asa fel incat sa mentionati ca este strict opinia voastra si atat pentru ca aici pe acest forum citesc foarte multi si iau de bun uneori toate prostiile care se mai scriu uneori, se duc la mecanic si zic ca uite ce au citit ei si stiu ei ca asa se face treaba (operatiunea respectiva) in loc sa lase mecanicul respectiv in pace. Daca ar veni la mine unul ca asta ar zbura instantaneu pe usa.

Hai sa ne oprim aici cu discutiile inutile pentru ca ce era de spus in privinta schimbului de lichid frana s-a spus si presimt ca ne angrenam intr-o polemica inutila. Multumesc.

O seara buna

14. Teko

Teko Silver Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    :sign_ot:
    Cristi sa inteleg ca: daca nu suntem de acord cu tine suntem impotriva ta si ne contrazicem de dragul contradictiei?! Daca citesti cu atentie eu nu am facut pomenire de tine sau am mentionat numele tau. Eu nu ma contrazic cu nimeni daca nu sunt sigur de ceva. Sunt sigur doar daca am facut si incercat personal acea operatie. Deviezi pe o latura personala discutia. Ce inseamna si cum functioneaza un sistem de franare l-am invatat in clasa a XI -a (1982-1983) la Lic. Ind. nr.7 (Auto) Constanta. Prof.ing. Lungescu,ing.Tarabuta. De la iei am luat "microbul". Ca nu am continuat la AR (Autovehicule Rutiere) este alta discutie. Microbul nu moare. Subiect incheiat! :sign_ot:

Da, eu fac schimbul la lichid de frana, asa cum stiu si nu am avut probleme niciodata, prin procedura clasica + procedura cu VAGcom-ul, la cele cu ABS, de cand a aparut si am achizitonat prima interfata Ross-Tech.
    Opinia este personala si nu este general valabila si obligatorie! Nu cereti asa ceva de la mecanic! :yes:

15. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Teko unde vezi tu ca am scris asa ceva:
    Ca intelegi tu din nou ce vrei este parerea ta proprie si personala. Ti-am mai spus si cu asta inchei cand schimbi lichidul de frana la A4 B8 nu se foloseste VCDS. Ti-am spus si eu ti-a spus si cata181 anterior. Intelegi asta ?
    Te rog nu mai da sfaturi neconforme asa cum ai spus tu in mesajul anterior #132 din 6 martie ca trebuie folosit VCDS-ul la schimbare lichidului de frana la A4 B8. Nu trebuie folosit nici un VCDS la schimbare lichidului de frana.
    Ca faci tu asta la masina ta este problema ta si esti liber sa procedezi cum vrei tu atunci cand faci reparatii sau operatiuni de intretinere/mentenanta la masina ta. Dar te rog, nu-i mai invata si pe altii ca asta este bine sau ca opinia ta este cea care trebuie. Asta era ideea.

Mesajele ulterioare vor fi sterse pentru ca am spus tot ce era de mentionat. Multumesc de intelegere.

16. cristy93xx

cristy93xx 1st Gear Member

Locație:
    Romania - Constanta
    Masina:
    A4 B8 8K 2.0 TDI - 2008
    Am inteles si multumesc pentru asistenta. Am pierdut acest post si asta este motivul de intarziere al replay-ului. :)

17. alecs.ro

alecs.ro Bronze Member

Locație:
    Timișoara
    Masina:
    A4,B8 2011 CAGA 2.0TDI 143hp Multitronic LLA
    Salutare,legat de discurile de frana pe fata am uzura de 1.8mm si pe spate 1mm aveti idee dupa etka cat timp mai pot circula cu ele?pana la cati mm uzura?mersi

18. alecs.ro

alecs.ro Bronze Member

Locație:
    Timișoara
    Masina:
    A4,B8 2011 CAGA 2.0TDI 143hp Multitronic LLA
    Chiar nu stie nimeni?:( Nu vreau sa ma duc pana la porsche pentru atat:))

19. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Trebuie sa le masori cu micrometrul/sublerul. Sub limita de 23 mm trebuie inlocuite. Scrie si pe discul de frana limita minima. Bafta.

20. oBL1O 1st Gear Member

Locație:
    Arad
    Masina:
    2009 Audi A4 B8, 2.0TDi, 143CP, CAGA
    Salutare.
    Ma confrunt si eu cu o problema destul de mare.
    Joi seara, venind spre casa, dupa un drum de aprox 25km, calc ambreajul si simt ca masina se franeaza singura. Prima data am crezut ca mi se pare si mi-am continuat drumul. La urmatorul sens giratoriu imi face la fel dar de data asta nici nu mai accelera. Pedala de acceleratie apasata la fund si nu reuseam sa trec de 70km/h. Trag repede pe dreapta deoarece masina incepuse si sa tremure tare.
    Cand ma dau jos, surpriza: discurile de frana erau pur si simplu rosii si scoteau fum. Imi ramasese frana blocata. De aceea cand calcam ambreajul masina se frana singura. Opresc motorul, astept vreo 15-20 min sa se raceasca dar tot degeaba. Franele erau blocate si degeaba actionam frana ca nu se intampla nimic. Tinand cont ca era si o ora tarzie, am sunat un prieten sa vina dupa mine si am lasat masina acolo pana dimineata. In urmatoarea zi m-am dus cu mecanicul dupa mine, a eliberat franele si m-am dus pana la el la service fara sa calc frana deloc. A zis ca daca o calc se blocheaza din nou. Si asa s-a si intamplat cand am fost nevoit sa franez la el pe pod.
    Evident ca trebuiesc schimbate toate placutele de frana si garniturile insa problema mea e ca s-a dus pompa/modulul ABS, iar cand am primit oferta de pret am crezut ca glumeste: 9500 LEI!!
    Eu am gasit in shrot la preturi mult mai rezonabile (intre 500 si 1100lei) insa nu se potrivea codul. Intrebarea mea e urmatoarea: trebuie sa se potriveasca doar codul ala care incepe cu 8k.. (concret: 8K0614517CD) sau TOT ce scrie pe piesa (acolo ma sunt doua coduri de genu: 0265 236 113 si 090316/5/1721)? Pe unde am sunat tot codul ala cu 8k.. mi-l cereau.
    Multumesc anticipat si daca cineva are sau cunoaste pe cineva care ar avea asa ceva de vanzare, il rog sa ma anunte.

Distribuie pagina asta