1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Taxa de mediu / poluare - recuperare taxa cum procedam ? - discutii diverse

Discuție în 'Probleme inmatriculare' creată de eugencp, 23 Iul 2007.

1. Ovy

Ovy 1st Gear Member

Locație:
    cica "earth"
    Masina:
    A4-B8 2.0TDI multitronic
    Hai ca deja mai avem putin si scoatem pistoalele. Cred ca la mijloc este o confuzie majora de perceptie a problemei.
    In primul rand o spun cu toata convingerea ca actuala taxa este absurda si ilegala asa ca intr-un timp scurt va disparea sau cel putin va fi drastic modificata (inca visez ca va rasari soarele si in Romania).
    Apoi, in al doilea rand, observ ca se bate fierul pe "altii" care "muncesc ani de zile sa isi poata strange bani de o masina SH". Dati-mi voie sa va spun ca lucrurile nu stau chiar asa. Acesta categorie sociala este intr-un mod minimal afectata de acest fenomen. Eu personal, desi am foarte multi prieteni din aceasta categorie sociala, nu cunosc cazuri ca aceste persoane sa mearga in strainatate si sa-si dea toata agoniseala lor pe o masina pe care nu o cunosc preferand in schimb sa plateasca pentru o masina "de la o persoana cunoscuta", deci din tara.
    Dupa parerea mea, taxa afecteaza in primul rand bisnitarii care cumpara o masina SH din strainatate, o poarta un an maxim doi acasa si cand observa ca-i pe moarte o vinde la fraieri. In Romania, oriunde te-ai duce, sunt deja pline strazile cu astfel de masini de vanzare.
    Asta ma deranjeaza pe mine si acest fenomen ar trebui cumva stopat.

2. traian si decebal Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    nu am
    perfect de acord.
    m-am uitat la tv si dadeau astia de la meetingurile de protest. eu nu am vazut intre protestanti o fatza de om serios.
    insa hai sa mai zic o treaba: daca tu muncesti ani de zile si agonisesti 3000 euro pt o masina de 10 ani inseamna ca nu-ti permiti o masina. ok , veniturile sunt mici in romania si este greu sa strangi o anumita suma de bani insa la noi in romanica sunt mai multe masini decat oameni ce-si permit sa detina si sa intretina o masina. in romanica nu exista un simt al responsabilitatii si al realitatii. eu mai sunt membru pe un forum si a aparut un individ acolo ce spunea ca i-a aprobat banca un credit de nevoi personale in valoare de 6000 euro ce urmeaza sa-l ramburseze in 10 ani si nu stie ce masina sa-si ia. scuze ca spun dar omul ala e tampit in opinia mea. omul ala nu-si permite o masina insa este dispus sa-si distruga viata pt a avea o masina. sa fim seriosi, pt o perioada de 10 ani , daca imprumuti 6000euro, dai inapoi undeva intre 15.000 si 20000 euro. si vroia sa-si ia un opel vectra C. pai ala e om sanatos?!! el poate sa intretina o Vectra C? apoi il vezi prin piata victoriei protestand impotriva taxei . aici chiar nu este vorba ca daca eu imi permit un strop mai mult, apoi ma doare in cot de altul si , imi este usor sa judec pe altii. pai oameni buni, eu daca as avea doar 3000 euro disponibili pt masina, i-as investi in haine, mancare si educatie la copii .

de exemplu: o familie de doi romani, famile ce are un copil, doi sau nici unul, daca ar avea un venit lunar net de 5000 euro/luna si-ar cumpara MINIM una din urmatoarele masini: A6, seria 5, Q7, X5. posibil un A8, S klasse, de maxim 2-3 ani vechime; in orice caz o masina de peste 50.000 euro. in vest, o familie de 5000 euro lunar nu cred ca are curajul sa se uite la un golf. de ce ? pt ca oamenii sunt responsabili si stiu ce le poate buzunarul. la o masina de peste 50.000 euro se uita in vestul europei doar familii de oameni ce castiga peste 10.000 lunar. bineinteles exista si exceptii.

acum sa fim seriosi. chiar nu mi se pare normal sa se dea voie sa se importe masini vechi de 10-15 ani fara sa platesti taxe sa te usture fundul. iar legea ar trebui si va deveni mult mai usturatoare. chiar cred ca incepand cu 2012 masinile non euro vor fi interzise pe strazi si este f bine.

Ultima editare: 15 Dec 2008
  3. Montella

Montella 2nd Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    Audi A4 3.0 TDI Quattro Cabrio
    Chiar daca nu ma afecteaza prea mult, as iesi in strada pentru cei ce nu-si permit o masina mai noua. Cred ca cel mai corect pentru toata lumea ar fi sa se calculeze taxa in functie de emisiile poluante si starea tehnica ale respectivei masini si punct. Va faceti nervi degeaba..

4. traian si decebal Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    nu am
    acest lucru este absolut imposibil.
    nu au cum sa stie emisiile poluante decat in doua moduri iar starea tehnica a masini doar intr-un singur mod:

emisiile puluante fie
    1.pe baza masuratorilor de la RAR si astfel am facut un rahat pt ca cei de la RAR pot fi mituiti si iti declara ca masina ta de fapt functioneaza cu motor electric iar tu scoti fum pe teava ca un camion sau,
    2.pot sti care sunt emisiile poluante ale masinii pe baza datelor de la producator(fara sa se faca masuratori RAR pt ca atunci ne intoarem la cazul cu spaga) insa nici asa nu e bine pt ca masina ta avea anumite emisii cand producatorul a fabricat-o iar in ziua de azi poate polueaza de 10 ori mai mult sau la fel ca atunci cand era noua.

starea tehnica a masinii se poate verifica doar la RAR insa ne intoarcem la cazul cu spaga.
    deci, montella , eu zic ca ideea ta nici nu poate fi luata in calcul.

in plus samsarii de masini ar rezolva problemele emisiilor si a starii tehnice f usor pt ca aia au relatii peste tot.

singura solutie este o corelare a vechimii masinii cu capacitatea cilindrica si cu normele de poluare in care intra masina adica "Euro" 1, 2, 3, 4, 5.
    cred ca prima varianta a taxei (aia ce era acum un an) este cea mai corecta doar cu amendamentul de a limita vechimea masinii importante la 10 si nu la 8 ani. nu trebuie lasat la discernamantul unui X cumparator ce gaseste masina de 12 ani dar despre care el stie ca are 150.000 km dar de fapt are 500.000 km si aia este ultima rabla de pe fata pamantului. nu stiu cum de cumparatorii de sh nu se intreaba cum de toate masinile, indiferent ca au 3-5-10 sau 15 ani au intre 150.000 si 200.000 km si toate au kilometrajul "real".

eu am mers in octombrie 2006 intr-un mercedes E ce avea 480.000 km, masina fiind produsa in august 2002 fiind printre ultimile mercedes E din vechea generatie produse inainte de aparitia actualei generatii. Omul facea 3 curse pe zi Milano- Brescia(200-250 km pe cursa dus intors). a zis ca mai tine masina pana la 600.000 km si apoi o marita. probabil acum e pe mana unui roman/bulgar/ucrainean/albanez ce este f mandru ca are mertzan din 2002 cu 150.000 km si nu mai incape nimeni de raul lui pe strada. un asemenea individ cu un "mertzan" cu numere de SH din germanica , facea slalom printre masini prin bucuresti si i-a luat fatza neveste-mii cand masina ei avea maxim 3000 km si i-a zgariat destul de tare aripa fata dreapta si bara fata la imbinarea cu aripa. omul nici gand sa opreasca. la primul semafor, l-a ajuns nevasta-mea din urma si l-a intrebat de ce nu a oprit iar omul vocifera ca el nu a simtit nimic si ca el nu a lovit pe nimeni si nu merge la nici o politie. s-a facut verde la semafor si a luat-o din loc. cum se putea afla ce era cu masina respectiva pt ca nu era inmatriculata in romania(ce-i drept nici nevasta -mea nu mi-a spus de incident decat dupa ce am vazut eu ca masina e lovita ca poate reuseam altfel sa dau de netot). ia smecherul de unde nu-i.

wtf mai avem ceva ani pana ajungem si noi unde trebuie.

Ultima editare: 16 Dec 2008
  5. Montella

Montella 2nd Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    Deci sa inteleg ca esti de acord cu faptul ca o masina veche de 15 ani, de 2000cc, va polua mai putin decat masina mea din semnatura. Niciodata !!! (perioada de viata a masinilor sa zicem..20 de ani)

6. traian si decebal Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    nu am
    cum sa fiu de acord? nu cred ca am lasat sa se inteleaga asta in context.

eu am zis clar: ce este peste 10 ani vechime nu are ce cauta la granita vestica a romaniei. si ca masina ce are 10 ani de exemplu dar 2000 cm cubi sa fie taxata cum trebuie astfel incat sa nu fie situatia in care taxa sa fie mai mica fata de una la 3000 cm cubi dar veche de 2 ani de ex.

legea trebuie facuta cu cap, astfel incat o masina de 10 ani cu 5000 cm cubi si euro 1 sa fie imposibil de achizitionat din cauza unei taxe de minim 15.000 euro de ex. pt ca o masina de 10 ani cu 5000 cm cubi consuma 20-30%(ce-i drept pe masina platesti maxim 10.000 euro). daca ai atatia bani pt combustibil inseamna ca ai bani si de taxa si nu ai motive sa protestezi in fata guvernului

7. Montella

Montella 2nd Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    Te citez "cred ca prima varianta a taxei (aia ce era acum un an) este cea mai corecta doar cu amendamentul de a limita vechimea masinii importante la 10 si nu la 8 ani."
    Eu mai sus doar am tradus putin prima taxa(de acum 1 an), printr-un exemplu, iar acum imi spui ca nu esti de acord cu ea.:beerchug:

8. traian si decebal Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    nu am
    am editat si am explicat mai sus.

9. Montella

Montella 2nd Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    Ok, ti-am inteles punctul de vedere, in mare parte coincide cu al meu. In decembrie 2007 eu pt masina mea trebuia sa platesc vreo 4000 de euro, iar altu care isi lua o masina mai veche, platea mai putin. Apoi legea s-a schimbat si am platit doar 1600 E. Acum cu noua lege ar fi trebuit sa platesc 1200 E(reducere pt DPF), dar vezi tu, discrepanta e prea mare fata de cei care isi cumpara masini vechi. Din cauza asta spun ca legile se contrazic, si le-au trebuit 2 ani sa-si dea seama de lucrul asta, sau de fapt, mai bine spus..interesele..

10. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Cum, nu stii? Pai de unde sa mai faca bani oameni ca Tariceanu, actionar(i), ca prim-ministru nu o sa mai fie niciodata.

Vad pe unii pe aici care daca sunt posesori de B8 exprima niste idei care inseamna ca noi, astia cu B5-uri sau B4-uri ar trebui sa ne fie rusine ca am adus "gunoaie" in Romania.
    Eu personal am ales o masina din '98 cu motor de 1.9 nu din 95-96 si motor de 1.6 cum e marea majoritate a B5-urilor ce se aduc. Pentru "luxul" asta, adica 2 ani si 300 cc taxa m-a articulat in plus cu 1000 euro si asta pe fosta (deja) modalitate de calcul. Oare am gandit prost? Observ totusi ca unii dintre voi considerati o masina de 10 ani, o epava... pacat! Si eu vreau un B8 quattro dar nu am plapuma atat de mare...

11. eminence

eminence Pasionat Audi

Locație:
    Turda
    Masina:
    Audi A6 Avant 1.9TDI AWX 2002
    Cam asta e si impresia mea, ca ar trebui sa-mi fie rusine de ce jeg de masina am. Sunt student, am strans foarte greu banii pe care mi-am luat masina, iar daca prindeam taxa in forma actuala, ghiciti ce conduceam azi. Da, o Dacie din 83. Oare cu care poluam mai mult?:unsure:

12. alex_flo

alex_flo Silver Member

Locație:
    București
    Masina:
    AUDI 80 1.8S, PM, 1990, EURO2
    Pai normal ca ar trebui sa ne fie rusine, dupa unii. Si eu am detinut pana in urma cu ceva timp o dacie din '74. Poate era mai bine sa ramanem cu ele....decat o masina mai robusta, mai fiabila si euro2.

Zicea cineva mai sus despre numarul mare de masini. Pai cu ce ne ajuta pe unii dintre noi cu dacii vechi in parcare, dar cu cine stie ce masina de firma? Si eu conduc un Opel astra H, dar nu e al meu. Sau cei cu masini noi sa spuna cate masini mai au pe langa. De aici numarul mare de masini, nuu ca si le-ar permite oricine.

13. panti

panti Silver Member

Locație:
    Bistrița
    Masina:
    audia3 1.9 TDI ALH,seat toledo 1.9 TDI
    pai inseamna ca eu ar trebui sa-mi duc b4 la fier vechi si sa cumpar logan,nu?NICIODATA.eu l-am insris dar inainte de asta am circulat 1 an cu nr de germania si daca statu roman considera ca mai bine platesc asigurare si inpozit in germania,asta e.tot romania pierde.eu circul linistit si dau banu la nemti,si nu-mi poate face nimeni nimic:p

14. Stefan

Stefan Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    AUDI A4 B5 Avant, 2001, PD, AJM, 116+ CP by arazvan2002
    ne batem capul degeaba cu taxa fiindca oricum nu va fi cum vrem noi.
    normal ar fi sa nu fie nici o taxa si atunci si-ar permite lumea sa isi aduca o masina chiar si euro 3 care o gasesti acum in germania si pana in 5000 de euro.
    stim ca romanului ii plac fitele asa ca nu si-ar aduce nimeni ultimul jap pe platforma( sa vedeti ce masini trec spre moldova aduse pe platforma din germania)
    de exemplu un opel astra clasiccare mi se pare mult mai ok decat un logan, pe benzina, euro 3, se vindea cu taxa care tocmai s-a anulat cu 4000 euro in romania la care mai adaugai ~500 euro.deci cu 4500 euro aveai masina buna si decenta.
    de ce un logan de 2 ani se vinde cu 5000 de euro?sunt asa fiabile?

15. kosfunny

kosfunny Banned

Locație:
    Unii ii spun CAPITALA
    Masina:
    A4, 1.9, 99
    Acum, sa fim iar seriosi, nici mie nu mi se pare normal ca un amarat care are o Dacie de 20 de ani sa nu si-o poata inlocui cu o masina de 15 ani din Germania fara sa faca imprumut la banca sa plateasca taxa.
    Eu cred ca daca Guvernul chiar vroia sa reprezinte interesul national in concordanta cu grija pt mediu, legislatia ar fi fost alta!
    Sugestii:

Programul Rabla sa se aplice pt achizitionarea oricarui euro 4, fie el nou sau sh, eventual sa se deduca din taxa de poluare.(o dovada ca guvernantii deservesc membrii APIA)
    Taxa de poluare redusa la autoturismele dotate cu GPL.(o dovada ca aceasta nu se vrea taxa de poluare)

Afara sunt scutiri la taxe si la impozite pt autoturismele cu GPL.La noi de ce nu?

16. TDK

TDK 3rd Gear Member

Locație:
    prin zona!
    Masina:
    audi A4
    dar de ce obligatoriu din germania?isi poate cumpara masina si din Romania si scapa de taxa.

17. aurelgales 6th Gear Member

Locație:
    Oradea
    Masina:
    Audi A6 C5 1.8T/2001
    Pentru ca, din nefericire, la noi primeaza banul prin orice metode. Am cumparat din Romania, din Brasov, omul a tinut tare de pret, fapt care m-a facut sa cred ca intradevar masina are kilometrajul pe care-l sustinea vanzatorul. A fost o teapa nesimtita!!Masina a avut modificat kilometrajul de un escroc din Pitesti, care a luat pentru "manopera" 700 euro, in sensul ca a cumparat-o cu un pret (fara sa o inmatriculeze), i-a modificat kilometrajul si a vandut-o la un pret cu 700 euro mai mult dupa circa sase saptamani. Vanzarea a facut-o pe numele persoanei de la care a cumparat-o, astfel ca el nu apare nicaieri. Cel putin asa si-a imaginat el !
    Deci decat sa ai parte de un "smecher" din asta mai bine o aduci din Germania vestica. Si acolo esticii sunt "tunari" ca ai nostri.:whip:

18. orgonaskaroly

orgonaskaroly Audi Expert

Locație:
    Timișoara
    Masina:
    A4
    Sincer, nu cred ca ai dreptate. Cati bisnitari ai vazut sa-si inmatriculeze masinile? Si inainte chiar si acuma, marea majoritate a masinilor din piete, sunt neinmatriculate, taxa a fost si va fi platita de cumparator!

Ultima editare: 17 Dec 2008
  19. aurelgales 6th Gear Member

Locație:
    Oradea
    Masina:
    Audi A6 C5 1.8T/2001
    Adevarul este undeva la mijloc: am fost "fraierit" dar masina de la bun-inceput a fost in Romania. Nu m-am "omorat" cu consecintele calitatii indoielnice a drumurilor noastre, m-a interesat mai mult rulajul masinii. Am pus-o la punct in proportie de 85%, din cat mi-am propus.
    Iar cu privire la taxa eu cred ca este de notorietate ca producatorii sunt stimulati prin diverse parghii sa produca masini cat mai putin poluante; consumatorul poate fi obligat la diverse taxe dar nicidecum la "taxa" de mediu. Cat priveste poluarea provocata de autovehicule n-au decat sa ne verifice in trafic la fel ca si verificarea starii tehnice si sa ia masuri legale impotriva celor ce nu-si intretin masinile pentru a nu depasi anumite niveluri de noxe, prcizate de producator, nu de stat, fiindca producatorul a negociat si a platit statului o taxa corespunzatoare nivelului de protectie a mediului pe care il poate asigura prin produsele sale.
    Actuala taxa este abuziva, sprijina fatis anumiti producatori sau domenii de afaceri, in consecinta se poate obtine relativ usor anularea acesteia in instanta.

Ultima editare: 17 Dec 2008
  20. Gorobete

Gorobete Gold Member

Locație:
    București
    Masina:
    Trocarici
    Cel mai simplu si corect, mi s-ar parea ca aceasta taxa sa fie calculata strict dupa emisiile de gCO2/km care sunt furnizate de producator, indiferent de vechimea automobilului sau capacitatea cilindrica !!!
    De exemplu, sa fie ceva de genul 10€ pe gramul de CO2 emis pe km (SAU MAI PUTIN, DAR INTRE 7-10€).... daca ai o masina care emite 218g cum e DTM-ul meu, sa fie undeva la 2000€ taxa...(desi eu am platit 500€)
    Ar mai putea fi bagata ca masura suplimentara ca masinile mai vechi de 10 ani sa nu poata fi introduse...

ACEASTA MASURA AR FI ECHIVALENTUL COTEI UNICE DE IMPOZITARE DE 16%, CARE SE STIE CA FOST FOARTE BENEFICA ! In momentul de fata, este prea incurcata si putin nedreapta aceasta taxa prin felul in care se calculeaza....oricum, mai bine cu taxa decat fara...

Distribuie pagina asta