1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Taxa de mediu / poluare - recuperare taxa cum procedam ? - discutii diverse

Discuție în 'Probleme inmatriculare' creată de eugencp, 23 Iul 2007.

1. cipriannt 3rd Gear Member

Locație:
    Azuga
    Masina:
    Audi A4 , 1.9 TDI , 110cp, quattro
    si eu am vb cu un avocat din bv si ii dau in judecasta inainte de a plati taxa. astfel in 3-4 luni masina se va inmatricula fara plata taxei. privitor la recuperarea banilor platiti deja, mi-a spus ca efectiv vor trece 10 luni pana vei vedea banii inapoi in mana.

2. 28-CIU

28-CIU 3rd Gear Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    A3,1.9, TDI, 131 Cp, 2001
    ok si daca va dura mai mult de 4 luni......cine stie cat......ce faci esti dispus sa stai cu masina in parcare.....am inteles ca se poate acorda nu stiu cum posibilitatea de a lua mai mult de 3 luni nr rosii......"printr-un decret prezidential " parca cerut tot de avocat.....deci sa ne tii la curent cum vei proceda...

3. 28-CIU

28-CIU 3rd Gear Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    Auzi ce-mi zic: sa revin cu argumente in plus la contestarea deciziei in termen de 5 zile.....ce puii mei sa mai scriu in contestatie....?
    am specificat ca nu sunt deacord cu decizia si ca am fost nevoit sa o achit in vederea inmatricularii......sa specific ca incalca codul de procedura penala cu privire la libera circulatie a marfurilor intre tarile membre UE....\
    cine imi da idee???

4. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Incredibil... :keule:

Alege de aici:

Potrivit art. 148, alineatul 2 din Constitutia Romaniei care odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007 care spune: “Ca urmare a aderarii, prevederile tratate constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare (alin. 2), iar Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea jucatoreasca garanteaza aducerea la implinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului 2 (alin. 4).” De altfel prin legea nr. 157/2005 de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, statul nostru si-a asumat obligatia de a respecta sinpozitiile din tratatele originare ale Comunitatii, dinainte de aderare.

Practic, taxa de poluare nu e conforma cu tratatul UE conform art. 25, art. 28 si art. 90 deoarece taxa de poluare s-ar percepe numai pentru autoturismele înmatriculate în Uniunea Europeană si reînmatriculate pentru prima dată în România, în timp ce pentru autoturismele deja înmatriculate in România, la o nouă înmatriculare taxa nu mai este percepută.

Astfel, potrivit normelor comunitare, art. 25 CE prevede: “Intre statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect echivalent. Aceasta interdictie se aplica de asemenea taxelor vamale cu caracter fiscal.”

Art. 28 CE prevede: ”Intre statele membre sunt interzise restrictiile cantitative la import, precum si orice masuri cu efect echivalent.”

Art. 90 paragraful 1 CE este redactat in urmatorul fel: ”Nici un stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare. De asemenea nici un stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie.” Scopul general al art. 90 este acela de a asigura libera circulatie a marfurilor. Acest articol se refera la impozitele si taxele interne care impun o sarcina fiscala mai consistenta produselor provenite din alte state membre, in comparatie cu produsele interne. Astfel se remarca o discriminare intre persoanele ce au solicitat inmatricularea autoturismelor anterior datei de 1 iulie 2008 si, cele care inmatriculeaza autoturismele ulterior, doar acestea din urma persoane, platesc taxa de poluare, desi este evident ca polueaza si autoturismele primei categorii de persoane. Discriminarea este realizata de legiuitor care a legat plata taxei de poluare de faptul inmatricularii desi in preambulul OUG 50/2008 rezulta ca s-a urmarit asigurarea protectiei mediului prin realizarea unor programe si proiecte pentru imbunatatirea calitatii aerului, ceea ce implica instituirea unei taxe de poluare pentru toate autoturismele aflate in trafic, potrivit principiului ”poluatorul plateste”.

Ei vor invoca art. 50:

Potrivit art. 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania (art. 4, litera a), fara ca textul sa faca distinctia nici intre autoturismele produse in Romania si cele in afara acesteia, nici intre autoturismele noi si cele second-hand. Deoarece OUG a intrat in vigoare de la data de 1 iulie 2008 (art. 14, alin. 1), rezulta ca taxa de poluare este datorata numai pentru autoturismele pentru care se face prima inmatriculare in Romania, nu si pentru cele aflate deja in circulatie inmatriculate in tara.

Dar:

Astfel O.U.G. nr. 50/2008 este contrară art. 901 din Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene, întrucât este destinată să diminueze introducerea în România a unor autoturisme second-hand deja înmatriculate într-un alt stat membru UE, precum cel pentru care s-a achitat taxa de poluare în acest litigiu, favorizând astfel vânzarea autoturismelor second-hand deja înmatriculate în România şi, mai recent, vânzarea autoturismelor noi produse în România. Ori, după aderarea României la UE, acest lucru nu este admisibil când produsele importate sunt din alte ţări membre ale UE, atât timp cât norma fiscală naţională diminuează sau este susceptibilă să diminueze, chiar şi potenţial, consumul produselor importate, influenţând astfel alegerea consumatorilor.

Asadar:

Intrucat taxa de poluare trebuie platita la prima inmatriculare in Romania (OUG 50/2008, art. 4, lit.a) a unui autoturism s-ar pastra conceptul de ”taxa de prima inmatriculare” instituit initial prin prevederile 2141 -2143 Cod fiscal, care au fost declarate de instantele romanesti ca fiind neconforme cu dispozitiile art. 90 din Tratatul UE.
    Din prevederile art. 148 alin.2, din Constitutia Romaniei se constata inaplicabilitatea art. 2141 cap. 21 din Codul Fiscal – Legea 343/2006 care stipuleaza ”TAXA SPECIALA pentru AUTOTURISME si AUTOVEHICULE” si aplicarea art. 25, art .28 coraborat cu art. 3, alin. 3 Din Directiva 92/12 si 90 ale CE.

5. mugur79

mugur79 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    a4 b5
    Se pare ca se lucreaza in acest domeniu...din nou si pana la sfarsitul lui iunie vom avea o idee despre ce se va intampla de la anul

6. 28-CIU

28-CIU 3rd Gear Member

Locație:
    Bacau
    Masina:
    Ms @ovidiutm ai fost foarte explicit si cred ca voi baga multe din cele mentionate......acum are vre-o importanta trebuie scrisa la mana sau ......?
    Contestatia......???? Prima am facut-o de mana.....

7. NMircea 1st Gear Member

Locație:
    cernavoda
    Masina:
    LOGAN
    Taxe auto

Salut,as vrea sa cer si eu cateva detalii despre taxele auto.
    am varsta de 19 ani si urmeaza sa mostenesc un A4 avant
    detalii
    anul fabricatiei:2001
    capacitate cilindrica:1.9
    Cai putere:116
    Euro 3
    A fost cumparata de la un italian,prin 2007-2008
    este inmatriculata in it si acum este in Romania.
    As vrea daca poate cineva sa mi zica si mie cam ce taxe voi avea de platit dupa ce voi intra in posesia acestei masini.tot,cap coada(cu aproximatie)
    PS:scuze daca nu am postat unde trebuia,dar macar am respectat threadul cu tipul masinii :)

8. NMircea 1st Gear Member

Locație:
    cernavoda
    Masina:
    LOGAN
    ...nu e nimeni on ? :)

9. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Pe mfinante.ro iti calculezi taxa pentru un motor cu cilindree 1896cc si norma Euro 3, avand vechime de 9 spre 10 ani, fara sa bifezi la filtru de particule. Nu intrii nici la depreciere!
    Apoi mai pune la socoteala circa 10 mil pentru balciul inmatricularii, CIV, ITP, numere la care mai adaugi asigurarea, circa 400 ron/6 luni.
    Asadar taxa + aprox. 1500 ron e gata inmatriculata.
    Si pe viitor fi mai rabdator!

10. NMircea 1st Gear Member

Locație:
    cernavoda
    Masina:
    LOGAN
    si la emisia CO2 ce pun ?

11. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    nimic, lasi liber.

12. NMircea 1st Gear Member

Locație:
    cernavoda
    Masina:
    LOGAN
    pai am o problema atunci.
    am dat un search pe net dupa mfinante.ro si nu am gasit nimic in primele rezultate despre un calculator.asa ca am ajuns pe site ul asta
    http://www.bestauto.ro/taxa-de-prima-inmatriculare.htm

ma ajuti tu cu un link direct ?
    ps la asta al meu trebuie sa introduc emisia CO2

Ultima editare: 21 Iun 2010
  13. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
  14. NMircea 1st Gear Member

Locație:
    cernavoda
    Masina:
    LOGAN
    1700 euro :|
    mai bine nu calculai :))
    mersi oricum

15. Ionut_GJ 2nd Gear Member

Locație:
    Targu Jiu "Orasul lui Brancusi"
    Masina:
    1.6 AHL 1997
    Sau mai ai o varianta la bulgari..de 1700 de euroi iti mai iei un a4 b5 din germania ca piese de schimb. O sa ai nevoie stai linistit :)

16. NMircea 1st Gear Member

Locație:
    cernavoda
    Masina:
    LOGAN
    pai stai putin 1700 de euro mi a iesit taxa de poluare.
    acolo cat platesc pt asa ceva?

17. cipri@n

cipri@n Bronze Member

Locație:
    Iași / Catania
    Masina:
    A4 Avant 2002, 1.9 TDI, 131 CP, AVF
    eu unul nu recomand chestia cu bulgarii. ce sunt romanii tapangii, bulgarii sunt de vreo 2 ori si mai bine. e cam scump cu inmatricularea dar o platesti doar odata, dupa nu mai ai batai de cap. vezi ca inainte de a prezenta toate actele la politie pentru inmatricularea definitiva masina trebuie sa fie iradiata din Italia.

18. NMircea 1st Gear Member

Locație:
    cernavoda
    Masina:
    LOGAN
    cum adica iradiata in italia? :|
    ce inseamna iradiata? pt ca mie imi vine in cap altceva :))
    ps,tatal meu a adus o de acolo anul asta,,acum 3/4 saptamani,e vreo taxa pe care e posibil sa nu o platesc?
    am omis sa spun asta

19. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Pentru ca la italieni nu e la fel ca in tarile civilizate, cum e in Germania, Franta, Spania, Austria... La italieni trebuie scoasa complet din circuit, se taie brieful sau asa ceva. Eu unul m-am ferit sa cumpar masina din Italia, asta fiind unul din motive.

20. mugur79

mugur79 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    a4 b5
    Din cate stiu , nu mai trebuie sa o radiezi..se opereaza automat acum direct l a politie

Distribuie pagina asta