1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Taxa de mediu / poluare - recuperare taxa cum procedam ? - discutii diverse

Discuție în 'Probleme inmatriculare' creată de eugencp, 23 Iul 2007.

1. fbbb 2nd Gear Member

Locație:
    Brăila
    Masina:
    Audi R8
  2. GLS

GLS 5th Gear Member

Locație:
    Oxford & London
    Masina:
    Audi A4 B6 Cabrio 1.8T 2003 Ex Audi A6 2.5 TDI 2003
    Audi A6 an 2003 2.5TDI euro 3 emisii 192g co2 evaluata la 5555 euro. Asta e nebunie curata, hai sa fim seriosi. :))
    Deci in Romania inca odata a mea nu va mai fi inmatriculata, am sa o pastrez toata viata.

3. marius555 Silver Member

Locație:
    București
    Masina:
    Subaru forester 2004;Audi Urs6 AAN new project ! Skoda Octavia2 vRS tfsi; Mitsu L200 DC-HP
  4. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
    Atat timp cat nu sunt: definitive, irevocabile si investite cu formula executorie - discutam degeaba. Pana acum nu s-a recuperat absolut nimic pe baza chemarii in instanta a ANAF pentru restituirea taxei platita in baza noului timbru de mediu. Restul sunt povesti si articole inutile.

5. Lomax8 2nd Gear Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    1. BMW Seria 3 E46 318i 120cp 2. Audi A4 B8 2.0 TDI 170cp
    Am picat castana si Je.

A4 B8 Euro 4 51 de milioane taxa. Inmatriculata in 2011 si recuperata taxa. Hai cu plata again.

Cel mai tare e ca daca platesti taxa, dai statul in judecata pentru recuperare iar intr-un timp mai scurt decat sa primesti sentinta si banii tu vinzi masina cel care o cumpara de la tine va primii adeverinta de la ANAF ca taxa a fost platina si nerecuperata iar dupa 2,3 luni va primi "sau nu". Si iar cu judecata 2,3 ani in Romanica

6. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Mi se pare normal ca cel care plateste taxa sa isi recupereze banii, cu atat mai mult daca a vandut masina si nu mai polueaza.
    Normal ar fi sa platim toti taxa pentru perioada cat poluam, nu doar primul. Sau nu avem drepturi egale garantate prin constitutie?

7. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    Stai linistit, nu le mai da idei ca te miri cum le interpreteaza!

8. Stefan

Stefan Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    AUDI A4 B5 Avant, 2001, PD, AJM, 116+ CP by arazvan2002
  9. cata181

cata181 Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A8 D4 3.0 TDI Quattro 190 kW (254 PS)
  10. marius555 Silver Member

Locație:
    București
    Masina:
    Subaru forester 2004;Audi Urs6 AAN new project ! Skoda Octavia2 vRS tfsi; Mitsu L200 DC-HP
  11. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Taxa de 2012 se castiga si pana acum.
    Incepand insa cu 1 ian 2013 nu stiu sa se fi castigat vreo taxa - chiar daca taxa actuala a intrat in vigoare la jumatatea lunii martie.
    In linkurile puse de voi, nu am aflat nimic nou. Ca si pana acum, daca vrei restituirea taxei, o ceri in instanta. Ce e nou in asta? Eu am inscris in 2012 masina pentru care nu am platit nici 1 leu celor de la Finante, asadar se putea fie s-o platesti si apoi sa ii dai in judecata (si inca se mai poate), respectiv sa inscri masina fara sa platesti. Singurul lucru nou, e ca procesele incheiate pe taxa de 2012 in mod nefavorabil pentru cetateni, pot fi acum redeschise. Insa un avocat bun, putea oricum redeschide procesul pentru ca la fiecare mofidicare de taxa, se creeaza premizele reinceperii procesului.

Eu in schimb nu inteleg cum taxa din 2013 nu este discriminatorie din moment ce nu este platita decat la prima inmatriculare. Se numeste taxa de timbru, iar asta inseamna ca fiecare NOU proprietar ar trebui sa o plateasca, fostului proprietar trebuind sa primeasca inapoi contravaloarea taxei restanta pentru perioada de timp ramasa (pana la 15 ani conf. ANAF) de la data vanzarii, taxa urmatoare fiind suportata de urmatorul proprietar. ASTA, domnilor, ar fi nediscriminatorie.

12. energy82

energy82 2nd Gear Member

Locație:
    BUCURESTI
    Masina:
    AUDI A4 B8 multitronic S4 look,A4 B7 2.0tdi BPW S-Line
    Taxa auto recuperata de vanzator dupa instrainare!

Atentie mare la achizitia unei masini deoarece se practica o noua metoda de inselatorie. Am achizitionat anul trecut un A4 B8 din Constanta iar vanzatorul mi-a inmanat actele masinii plus dovada ca taxa e platita si nerecuperata, chitanta taxei de mediu. Nu am inscris masina decat la Directia Impozite si Taxe Locale deoarece a trebuit sa plec din tara o perioada si nu am avut timp util. La intoarcere cand am mers sa o inmatriculez am avut o surpriza cam neplacuta: taxa de mediu fusese recuperata cat timp am fost eu plecat.
    Am sunat vanzatorul care mi-a ras in nas si mi-a spus: "trebuia sa te informezi, asa face toata lumea, e ceva normal".
    Acum o saptamana un prieten a cumparat o masina tot din Constanta insa la el problema e mai grava si anume taxa fusese recuperata inainte de vanzare insa la momentul vanzarii acel individ i-a inmanat adeverinta cum ca taxa e nerecuperata, probabil e o adeverinta falsa. Ma cam doare sufletul de banii ce trebuie sa platesc insa nu stiu ce as putea face si daca exista o solutie in instanta pentru ca ma simt pacalit sau mai degraba furat. Sper sa fie de folos celor ce cumpara pe viitor si sa faca o hartie gen notariala sa nu pateasca ca mine !

Ultima editare de un moderator: 4 Apr 2014
  13. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Este dreptul lui sa recupereze taxa si nestiinta ta ca nu te informezi. De ce spun asta: pentru ca numai cumparatorul conform legii are dreptul sa solicite hartie de la ANAF prin care rezulta ca taxa a fost recuperata sau nu. Inainte de a mai cumpara o masina intereseaza-te care sunt pasii care trebuie urmati.
    In legatura cu ce hartie ti-a dat (referitor la celalt caz enuntat) ala putea sa va arate orice pentru ca voi erati obligati sa va interesati de procedura inmatricularii unei masini si trebuia sa stiti ca numai un cumparator are dreptul sa solicite hartie de la ANAF in privinta platii taxei.

In drept se spune ca necunosterea legii nu te absolva de ea si tu esti singurul vinovat pentru asta.
    Nu o sa faca nimeni (nici un vanzator) nici o hartie la nici un notariat precum ca nu isi mai recupreaza taxa. Bafta.

14. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Asta e modelul: tu fugi de a plati o taxa iar altul mai fraier o plateste in locul tau. Nu am inteles ce e corect la asta. Asadar mi se pare corect sa o recupereze. Ori platim toti, ori niciunul. Sau constitutia nu mai spune ca avem drepturi egale?

Si, desi Cristi are dreptate pt ca adeverinta trebuie sa fie pe numele cumparatorului, va mai spun ca difera de la judet la judet. La Timisoara adeverinta poate sa fie pe numele oricui, si poate sa fie si expirata pentru ca oricum nu conteaza: Politia o verifica inainte sa iti dea nmerele, e ordin de sus, dupa ce s-au gasit adeverine false. TU insa, ai fost mai inteligent, si te-ai gandit sa mai astepti (numai tu stii ce) pana sa o inscrii la politie. Daca nu iti expira fiscalul sunt convins ca nici la primarie nu calcai.
    Sa va invatati minte, TAXA se recupereaza de cel care o plateste. Deaia e bine sa o platiti VOI, nu altii. Si eu am recuperat o taxa IN TIMP ce vindeam masina insa eu i-am spus omului si chiar mi-a stat in putere sa ii facilitez inscrierea fara plata taxei intrucat am amanat incasarea ei si evident la politie am inmanat dovada nerecuperarii taxei, dovada verificata de ei si paradoxul fiind ca la data verificarii eu aveam deja recursul castigat definitiv si irevocabil, asadar finantele puteau sa imi anuleze adeverinta.

15. Dr. Gabriel

Dr. Gabriel Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6,1.8T AWT,2001
    energy82 deschizi actiune in instanta si castigi, iar prietenul tau sa depuna plangere la politie sa se constate ca adeverinta e falsa, sau pentru inselaciune. De ce spun asta pentru ca ...asa cum spune codul penal, " a prezentat ca fiind adevarat o fapta mincinoasa" cu scopul de a obtine pentru sine un folos material injust. Daca prietenul tau ar fi stiut adevarul nu ar fi cumparat masina, si deci, exista un prejudiciu. e simplu. La tine in instanta poti obtine obligarea lui de a-ti restitui banii pe taxa deoarece el cand a deschis actiune sa recupereze taxa, nu mai avea nici un drept de proprietate asupara masinii si deci nu avea nici un drept sa deschida actiune sa recupereze taxa. Chiar daca tu nu ai inmatriculat masina, din momentul cumpararii tu esti proprietarul masinii conform legii. BaFTA

16. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Jack o mica corectie: el a deschis actiune in instanta inainte sa vanda masina si pe urma dupa vanzare a recuperat-o.

Masinile inmatriculate incepand cu martie 2013 nu mai pot recupera nici o taxa momentan (chiar daca exista procese pe rol la momentul actual nici unul nu a fost castigat si investit cu formula executorie definitiva si irevocabila pentru recuperarea taxei de timbru platita dupa intrarea in vigoare a legii din martie 2013).
    Deci, ca sa recuperezi o taxa de inmatriculare/timbru/mediu o masina trebuie sa fie inmatriculate inainte de martie 2013 si sa nu fi trecut mai mult de 5 ani de la plata taxei de inmatriculare/timbru/mediu. Acum ai inteles de ce el are dreptul legal sa recupereze taxa si nu a comis nici o inselaciune ? Discutam mai pe larg (dar nu aici) si iti explic unde ai gresit daca nu ai inteles. Bafta

Ultima editare: 19 Apr 2014
  17. Dr. Gabriel

Dr. Gabriel Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6,1.8T AWT,2001
    Da, dar cand a vandut masina nu i-a adus la cunostinta ca are pe rol proces de recuperare taxa auto, fapt ce este asimilat cu inducerea in eroare in mod intentionat, este acelasi lucru. Poate cere chiar anularea contractului de vanzare cumparare si obligarea paratului la restituirea sumei de bani platita pe masina plus daune interese. Este vorba de garantia impotriva evictiunii si a viciilor ascunse. I-a ascuns un fapt cu intentie si cu rea credinta. Este acelasi lucru.
    In prima situatie am spus ca il poate obliga sa-i restituie suma de bani de la taxa, dar in situatia asta poate cere in instanta chiar restituirea sumei de bani pe masina sa sa-i dea masina inapoi. Dar poate cere deasemenea sa-i restituie doar suma de pe taxa auto. Poate am inteles eu gresit situatia prima data, dar chiar si asa are castig de cauza. Recomand citirea cu atentia a codului civil intrat in vigoare dupa 2009.

Sa ma explic: nu este vorba despre a fi inselat in privinta recuperarii taxei de inmatriculare ci ascunderea unei situatii juridice a unui bun mobil, respectiv ascunderea de catre vanzator ca autoturismul nu are taxa platita sau ca vanzatorul se afla in litigiu cu ANAF privind taxa auto. Daca cel ce vinde masina ascunde in mod deliberat acest lucru ce crezi ca e ? Adica, eu iti vand tie o masina care are taxa platita, dar in momentul incheierii tranzactiei eu ma judec cu ANAF sa recuperez taxa. OK ? Dar tie nu-ti spun asta, iti ascund si tu zici ca nu e o incalcare a legii ? Va invit sa cititi EVICTIUNEA si VICIILE ASCUNSE din codul civil precum si infractiunea de inselaciune din codul penal. Totodata va invit sa cititi din codul civil "contractul de vanzare".

Ultima editare de un moderator: 19 Apr 2014
  18. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Jack, eu nu sunt avocat insa daca tu esti si stii ca poti ataca in instanta cu speranta de castig, trebuie sa fi constient ca e destul ca paratul sa vina si sa declare ca a informat reclamatul despre faptul ca taxa e nerecuperata la momentul vanzarii bunului insa este un proces le rol (lucru usor de verificat si de catre cumparator pe portalul just.ro) si daca mai adauga in ecuatie si un martor care ii sustine versiunea, nu ai cum sa castigi.
    Cat despre daune, ar trebui sa stii ca in RO daunele morale nu se castiga.
    De asemenea, daca tot vorbim de ce e corect si ce nu, putem aduce in discutie si de ce e corect/normal ca doar paratul sa plateasca taxa. Apoi din nou, de ce paratul sa nu o recupereze daca el nici macar nu mai poseda bunul cauzator de poluare. Si cireasa de pe tort, poate fi invinuit si reclamantul pentru ca nu a inscris masina si la circulatie pe numele lui in momentul declararii la primarie. Daca esti avocat ar trebui sa stii ca lucrurile pot lua o intorsatura la 180 grade daca avocatul paratului nu se lasa cu una cu doua. Si nici nu am intrat in aspecte ilegale, in prietenii, in nepotisme si alte lucruri care pot exista intre parat sau avocatul paratului si judecatorul de la curtea de apel (pentru ca aici se stabileste procesul intern) iar dupa asta nu stiu daca reclamantul are resursele necesare pentru a merge la Bruxelles.

Ultima editare: 6 Apr 2014
  19. Dr. Gabriel

Dr. Gabriel Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6,1.8T AWT,2001
    1. Vorbim despre daune-interese care nu sunt aceleasi cu daune morale.

2 Informarea se face in contractul de vanzare cumparare. Nu eu trebuie sa ma interesez daca tu ma induci in eroare ci tu ai obligatia sa nu o faci.

3 Inscrierea la DRPCIV este un act administrativ de evidenta a autovehiculelor. Eu pot sa am o masina cumparata legal, sa fiu proprietarul ei, sa detin posesia, dar sa nu iau masura administrativa de inregistrare in evidentele administrative. Si ce ? In cel mai rau caz este o contraventie , dar asta nu iti da tie dreptul sa nu ma informezi despre situatia reala juridica a unui bun in momentul incheierii unui act juridic civil. Nu are legatura cu proprietatea si nici cu posesia ( care sunt doua lucruri distincte) vorbim aici pana maine.

Ultima editare de un moderator: 19 Apr 2014
  20. Emy_

Emy_ Silver Member

Locație:
    Mangalia
    Masina:
    Fosta ADR 1.8i 125Cp ; prezentele 1.9 AFN + 2.0 CBAB
    Restituirea taxei auto in transe egale anual timp de 5 ani

Rog un avocat sa'mi raspunda clar!Astazi am depus la anaf cererea pentru restituirea taxei de poluare.In instanta am castigat taxa+cheltuieli de judecata+dobanda aferenta.
    Problema este ca noua lege , care nu stiu daca a intrat in vigoare spune ca vom primii banii esalonati in transe a cate 20% pe an,timp de 5 ani!Eu unul i'am platit cash intr'un minut,nu in rate.Exista cai de atac in instanta?Am sanse sa'i primesc pe toti odata daca am depus cererea la ANAF astazi 9.04.2014?

P.S:Logic ca guvernul alege aceste cai de a iesi din rahat pentru ca la cate dosare au fost castigate in instanta,adaugandu'se dobanzile aferente si cheltuielile de judecata,s'ar produce ditamai gaura in bugetul statului.Dar asta nu e problema noastra si nu consider ca ar fi drept sa ne primim banii in rate anuale.

Distribuie pagina asta