1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Taxa de mediu / poluare - recuperare taxa cum procedam ? - discutii diverse

Discuție în 'Probleme inmatriculare' creată de eugencp, 23 Iul 2007.

1. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    Din pacate nu prea ai ce face decat sa astepti 5 ani.
    Nenorocirea, OUG 8/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial in 28.02.2014 si isi produce deja efectele.
    Din pacate nu putem face nimic pentru recuperarea banilor integral, in instanta nu putem cere asta pentru ca tine de executarea sentintei. Instanta asigura dreptul de a-ti recupera banii, insa executarea hotararii nu cade in sarcina instantei. Executarea silita nu poate rezolva problema, intrucat la art.15 din OUG 8/2014 se prevede suspendarea de drept a oricarei forme de executare. Singura posibilitate ar fi atacarea articolului la Curtea Constitutionala si declararea lui neconstitutional, dar pana atunci mai e de asteptat. Guvernul isi face de cap in tara asta.

Art. XV. - (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora

(2) Cererile de restituire ale contribuabililor prevazuti la alin. (1) se solutioneaza, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de Administratia Fondului pentru Mediu

(3) Termenul prevazut la alin. (1) curge de la data implinirii termenului prevazut la alin. (2)

(4) In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept

(5) Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica

(6) Procedura de efectuare a platii titlurilor executorii va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si schimbarilor climatice si al ministrului finantelor publice, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1)

(7) Platile restante la sumele aferente titlurilor executorii emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pentru care nu a fost demarata procedura de executare silita se efectueaza cu respectarea prevederilor alin. (1)-(6).”

2. ExcesDude

ExcesDude 5th Gear Member

Locație:
    Bruxelles
    Masina:
    Audi A6 3.0 TDI 2006 Quattro Full
    Salutare. Am si eu de gand sa imi imatriculez masina in romania, dar dupa mai multe cautari si calcule ma ajunge cam 3.000 de euro si mi se pare foarte mult.Am mai citit ca exista o portita prin partaj voluntar, si de accea va intreb pe voi daca inca se mai practica partajul, sau sa schimbat legea, din cautarile mele pe internet uni spun ca nu alti spun ca da, chiar ma intereseaza, masina momentan este pe numele meu imatriculata in belgia si ma gandeam sa o vand la fratele meu si cumnata'mea si apoi sa faca un act notarial de partaj si sa o imatriculez pe numele lu fratele. Va rog astept un raspuns de la cunoscatori daca se mai poate face asta sau nu. Sau mai exista si alte posibilitatii in afara de partaj pentru a nu mai plati timbrul de mediu?
    Nu asi mai dori sa mai platesc inca o data o taxa de imatriculare cand am cumparat masina din germania si am inmatriculato in belgia am platit 3.000 de euro, daca ar fi sa mai platesc si in romania 3.000 de euro - total 6.000 de euro doar pentru taxe, jumatate din valoarea masinii. Multumesc in avans, si o zi splendita.
    Aicea este legea ce am gasit pe net,sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:

Concret, potrivit prevederilor inca in vigoare, sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:

ce apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
    special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
    destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;
    destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor;
    confiscate;
    dobandite prin mostenire;
    incadrate in categoria vehiculelor istorice;
    destinate competitiilor sportive;
    donate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica

Ultima editare: 18 Mai 2014
  3. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    Din pacate nu se mai poate inmatricula fara taxa prin partaj judiciar.

4. ExcesDude

ExcesDude 5th Gear Member

Locație:
    Bruxelles
    Masina:
    Audi A6 3.0 TDI 2006 Quattro Full
    Si nu ai ideie care ar mai fi posibilitatile. De exemplu prin donatie, sau in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap?

5. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
    Nu, nu mai exista nici o alta posibilitate (asta inca de anul trecut) sa inmatriculezi o masina fara plata taxei de Timbrului de Mediu/Poluare. Bafta.

6. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    Verifica daca nu cumva in momentul exportarii masinii catre Romania, poti recupera cel putin o parte din taxa pe care ai platit-o in Belgia, asta in functie de legislatia de acolo. Pui diferenta si o inmatriculezi in Ro., insa numai impozitul trece de 500 Euro pe an pentru un motor de 3000 cmc.

7. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Ori o inmatriculezi pe bg, ori o vinzi acolo si iti iei aici alta mai cuminte.

8. Birta Adi

Birta Adi 3rd Gear Member

Locație:
    Cristești
    Masina:
    Audi A5 Sportback 2.0 TDI quattro CGLc & Audi A4 B6 1.8T AVJ
    Salutare,

Am si eu o intrebare legat de taxa de poluare.
    Am un Audi 80 care a fost inmatriculat in 2008 si taxa valabila atunci achitata si nerecuperata.
    In 2012 in urma unui accident, masina a fost recarosata si cu toate actele in regula.
    Intrebarea este, trebuie achitata din nou taxa sau este valabila cea achitata la prima inmatriculare in tara?

Multumesc anticipat.

9. cobi

cobi Gold Member

Locație:
    Cluj
    Masina:
    Ex :Audi
    Nu mai trebuie achitat nimic intru cat actele sunt pe prima masina .

10. bogdanrauta 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    a4, 1998, tdi
    Schimbare motor euro2 cu euro3 pentru taxa mai mica?

Buna ziua, mi-am luat din germania recent un a4 avant, 1.9 tdi , euro 2 , cod motor AHU.
    Din pacate taxa auto este 1600 euro, ceea ce mi se pare extrem de mult tinand cond ca pe masina am dat 1200 euro.
    Nu vreau sa dau statul in judecata si sa astept minim 4-5 luni pentru a evita taxa , in schimb m-am gandit la urmatoarele:

Schimb motorul AHU cu unul AHH ( euro 3) , merg, fac omologare, rar, apoi taxa devine aprox 600 euro.

Tinand cont ca cele 2 motoare sunt aproape la fel, ma gandeam sa schimb doar blocul motor ( aprox 100 euro + manopera )
    Cu ocazia asta as schimba si tot ce mai e uzat ( garnituri, distributie, etc )

Intrebarea este daca cei de la Rar iau in considerare doar codul de pe blocul motor ( in cazul asta va fi AHH, fiind deja trecut in tabelele lor ca euro 3 ) , sau mai sunt si alte conditii pentru a lua norma de euro 3 ?

Din cate stiu eu, blocurile motor de pe AHH sunt compatibile cu restul motorului AHU. ?

Concluzia e ca in cazul asta as iesi la aprox. 4-500 euro pentru schimbat bloc + refacut motor, plus 600 taxa = total 1100 euro.
    Fata de taxa care este 1600 pe euro 2 , consider ca ar fi mai avantajos, si as avea masina inmatriculata cu motorul refacut.

11. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Ca sa schimbi norma de poluare se face omologare individuala pentru fiecare tip de motorizare si masina. Omologarea individuala este destul de costisitoare. Nu merge sa inlocuiesti doar blocul motor si ai schimbat norma de poluare. Da telefon la RAR si o sa te convingi ce inseamna taxa de omologare in vederea schimbari/incadrari privind Taxa de Mediu/Poluare.

Eu nu inteleg de ce ai pus intrebarea asta aici pe forum si nu intrebi la RAR.

Nu inteleg de nu ai cumparat o masina pentru care iti permiti sa platesti taxa de poluarea, iti permiti costurile adiacente si incerci tot felul de variante "romanesti" de ocolire a taxei ?

De ce nu putem sa respectam legile in vigoare si cautam tot felul de chichite legislative sau nu pentru a nu respecta legile ?

Ultima editare: 26 Mai 2014
  12. bogdanrauta 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    a4, 1998, tdi
    Intreb aici pentru ca voiam sa stiu daca a mai facut cineva asta pana acum. Omologarea unui motor nou costa 700 lei .
    Am cumparat masina asta pentru ca mi-a placut, 1.9 tdi e unul din cele mai bune si rezistente motoare in parerea mea, motive ar fi mai multe. Acum am deja masina, si incerc sa caut solutii.
    Daca respectarea legii inseamna sa dau 64 milioane pentru inmatricularea unei masini, eu prefer sa schimb motorul cu unul euro 3, si in continuare sa o inmatriculez legal in romania, platind o taxa mai mica. Nu consider ca e o varianta "romaneasca" . E doar o solutie mai ieftina . Si cu ocazia asta m-as alege si cu un motor revizuit complet.
    Intrebam daca cineva a mai facut o chestie similara.

Ultima editare de un moderator: 26 Mai 2014
  13. dorutzu74 5th Gear Member

Locație:
    Vaslui
    Masina:
    A6, 2011, CAHA, 125 KW, A4,2009,CAGA,105KW
    Eu, am schimbat demult, pe un Audi 100 non euro, un motor de pe un A6, Euro2. La RAR-surpriza! Masina mea -tot non Euro! Tu tragi concluziile! In aceeasi ordine de idei. La B8 am in carte, trecut la motor ca este fara serie, si este Euro4 plus. Motor CAGA. Acelasi motor este si Euro 5. Am intrebat daca nu poate fi trecut ca fiind E5. Raspun categoric-NU!

14. bogdanrauta 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    a4, 1998, tdi
    dorutzu74, raspunsul tau spune multe, cu siguranta ma voi lovi de aceleasi chestii . O sa intreb si la RAR, si voi posta aici raspunsul in zilele urmatoare. Merci de lamuriri.

Ultima editare de un moderator: 26 Mai 2014
  15. dcaramarin

dcaramarin Silver Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    A4-avant-2.0 CR, CAGB
    Prietene, inmatriculeaz-o in Bulgaria cu 4-500 de euroi si ai scapat de cheltuieli inutile. Apoi daca legislatia romaneasca iti va fi mai favorabila vreodata, o vei inmatricula pe RO.

16. bogdanrauta 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    a4, 1998, tdi
    Daca o inmatriculez la bulgari, ce sanse mai am sa o trec apoi pe romania? Acolo va fi pe numele unui bulgar, care e foarte posibil sa ma lase cu ochii-n soare, cand o sa vreau iar s-o inmatriculez , nu ?

17. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    In principiu Nu dar nu este exclusa varianta. Citeste topicul pentru ca s-a explicat pe larg ce inseamna procedura de inmatriculare in tara vecina plus ca sunt numeroase link-uri pe net in care este explicata procedura de inmatriculare in tara vecina.

18. K U L

K U L Platinum Member

Locație:
    București
    Masina:
    A6 4G 3.0 BITDI
    Varianta cu alt motor cu o norma de poluare superioara poti sa o uiti, am prieteni la RAR care au studiat problema incercand sa treaca pe masina personala de la un benzinar euro 2 la euro 4 si colegii i-au spus clar ca orice motor pui, nu vei creste niciodata norma de poluare chiar daca faci transplant complet de motor cu ECU, evacuare cu catalizator tot.

19. bogdanrauta 1st Gear Member

Locație:
    bucuresti
    Masina:
    a4, 1998, tdi
    Va multumesc de raspunsuri, m-am linistit cu schimbat motorul, studiez problema Bg versus dat stat in judecata acum .

20. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Nu ai cum si pe cine sa dai in judecata. Asa cum am repetat nu se mai admit cereri, mai bine zis nu a castigat nimeni ca sa recupereze noua taxa (timbrul de mediu) si nici macar in cazul in care fortezi DRPCIV pentru inmatricularea pe baza clauzei din drept de "a face" (stie un avocat ce inseamna asta si nu mai explic) inca de anul trecut de cand a intrat in vigoare noul timbru de mediu. Plateste, o inmatriculezi si daca se schimba legea atunci te indrepti cu judecata catre statul roman pentru recuperarea taxei.

Distribuie pagina asta