1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Taxa de mediu / poluare - recuperare taxa cum procedam ? - discutii diverse

Discuție în 'Probleme inmatriculare' creată de eugencp, 23 Iul 2007.

1. campary

campary Audi Expert

Locație:
    Ploieşti
    Masina:
    audi A4B5/1,6 ADP/1996
    Daca tu consideri inselaciune, nu te opreste nimeni sa-l dai in judecata pe fostul proprietar care si-a recuperat taxa in instanta.
    Vei castiga sigur experienta, timp pierdut si bani cheltuiti aiurea.
    Cel care a platit o taxa abuziva are dreptul sa o recupereze.

2. Pauloo

Pauloo 6th Gear Member

Locație:
    Constanța
    Masina:
    A4B5/1,6(101hp)/ADP/1997 și A6C6/2.0TDI(170hp)/CAHA/2010
    Are dreptate Ovidiu. O treaba asemanatoare e cea cu RCA-ul,cand dupa vanzarea masinii ai tot dreptul sa-ti recuperezi banii pe timpul ramas din asigurare. Eu mi-am recuperat contravaloarea a 5 luni de asigurare.
    Nu se pune problema de inselaciune atata timp cat in momentul tranzactiei lucrurile stateau asa cum a declarat propietarul,ce face el dupa nu mai are nicio legatura cu tranzactia respectiva.

3. pedro 2nd Gear Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    A4 B7 (2006) Avant S-Line, BPW 2.0TDI 140 CP
    & Gil: Nu ai pe cine sa dai in judecata ... Sau altfel spus, va fi foarte greu sa castigi ceva. Cand ai facut CVC ai mentionat in el ca vanzatorul a platit taxa de inmatriculare si se angajeaza sa nu o recupereze? Si de asemenea ai mentionat despagubirile pe care le achita daca nu face asa?
    Pe de alta parte, te inteleg. Si eu am fost cu ceva vreme in urma in postura de a imi cumpara o masina SH, si am vazut cum merg mecanismele. Teoretic, Ovidiu are dreptate. Sunt bani pe care proprietarul ii plateste si pe care are dreptul (inca) sa ii recupereze. Practic insa, in aproape toate cazurile, lucrurile stau un pic altfel. La noi functioneaza stilul de vanzare "romaneasca". O vanzare care seamana un pic cu inselaciunea. In toate cazurile, taxa platita este prezentata de vanzator ca fiind un avantaj oferit, care ii permite sa ceara un pret ridicat pe masina. Lipsa taxei duce imediat la discutii privind scaderea pretului. In timpul negocierilor, nici cumparatorii in general nu intreaba vanzatorul daca intentioneaza sa recupereze taxa (datorita lipsei de cultura a negocierii si habarnismului nostru), si nici vanzatorii (de o totala "buna credinta") nu avertieaza cumparatorul ca urmeaza sa isi recupereze banii. De aici si situatia ta. Nici tu nu ai avut habar sa discuti serios despre taxa si situatie ei pe viitor (cu concluzii prinse in contract, poate din cauza presupunerii tale gresita ca vanzatorul este de buna credinta) dar nici vanzatorul nu a avut bunul simt sa te avertizeze ca poate, candva, va recupera taxa (stia foarte bine ca vei cere o scadere a pretului). O vanzare "romaneasca", cu iz de inselaciune legala ... Sau, ca sa fiu in spiritul lui Ovidiu, "africana".

4. ovidiutm

ovidiutm Moderator Staff Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    A4 B6, 1.9 TDI ~ AVF/BGA + alte marci.
    Orice discutii referitoare la intentia de recuperare ulterioara a taxei / sau promisiunea de a nu recupera, care nu pot fi demonstrate cu acte vor duce la pierderea oricarei batalii in instanta.
    Eu am vandut doar 2 masini inmatriculate la viata mea, si ambii cumparatori stiau (le-am spus) ca am proces pe rol de recuperare a taxei. Dar ce ar fi daca unul ar intenta proces cum ca nu l-am anuntat? Conteaza ce conditii sunt trecute in contract sau aditional. Daca nu e specificat nimic de taxa, nu conteaza.

5. marius555 Silver Member

Locație:
    București
    Masina:
    Subaru forester 2004;Audi Urs6 AAN new project ! Skoda Octavia2 vRS tfsi; Mitsu L200 DC-HP
    Ovidiu : este o problema de "gentlemen agreement" in sensul ca , respectivul vanzator ii comunica cumparatorului ca taxa este platita si atat. Deasemenea , masina are pretul X ( avand taxa platita ) iar vanzatorul se bate cu pumnul in piept ca totul va fi bine !

Din nou, ipotetic vorbind sa punem situatia in care masina in cauza este un 2.5 tdi euro 3 . Taxa este uriasa in cazul acestui motor . Dupa o perioada Y , cumparatorul care a poluat intre timp soselele patriei se decide sa vanda noului cumparator Z masina si, afla cu stupoare ca are de platit o taxa de 5.000 de euro pentru 3 zile de utilizare .

Te rog sa continui tu mai departe ...

6. Dixon...

Dixon... 1st Gear Member

Locație:
    Braşov
    Masina:
    A6, 1.8T, AWT
    Si eu sunt tot in aceasi situatie ca colegul de mai sus. Am cumparat o masina inmatriculata, cu taxa platita, iar acum cand vreau sa vand masina, ma vad nevoit sa scad taxa din pretul de vanzare. Suparat sunt pe legile acestea mizerabile. Vanzatorul nu avea de unde sti la data respectiva ce legi vor da pe viitor "mintile luminate" aflate la guvernare.

Personal am adus si inmatriculat 3 masini. Am platit in jur de 2100 euro statului si n-am recuperat niciun eurocent. De ce? De prost.

Satul sa mai platesc statului inca o taxa am ales sa cumpar o masina gata inmatriculata. La vremea aceea era suficient doar certificatul fiscal pentru inmatriculare(2011) Ok, toate bune si frumoase.

Am alergat timp de vreo 3 luni prin tara dupa diferite marci de masini...fara succes. Satul de corectitudinea romanilor m-am decis sa cumpar A6-le care-l detin in prezent. Masina o vazusem demult pe net, dar nu ma atragea nici brandul (Audi) si nici pretul. Omul cerea 5500 euro pe ea neînmatriculata, in conditiile in care cumparai una înmatriculata si mai dotata la banii aceia.

Pana sa ma hotarasc eu sa merg dupa masina, omul o inmatriculase. O avea de ceva vreme si no platea nimeni. In fine, iau legatura cu omul, ma deplasez sa vad masina. Masina ok, istoric service verificat, km ... Una peste alta am vazut pentru ce cerea omul banii. Platesc omului masina: 5500 + taxa vietii + neste jante pe 17 = 6300 euro.

Omul mi-a spus ca intentioneaza sa recupereze taxa. Nu m-a interesat, deoarece nu era legea asta noua si tîmpita...

Concluzia este urmatoarea: vanzatorul a recuperat valoarea taxei de 2 ori. O data de la stat si o data de la mine. Iar eu, o platesc de 2 ori. O data i-am platit-o vanzatorului si inca o data la vanzare.

Asa ca nu dau vina pe vanzator, dar nici nu putem spune ca a fost corect din partea lui. Si-a luat o data banii pe taxa de la mine...era despagubit. Daca legea nu era gandita cu p..a nu mai recupera el inca o data banii.

Nu am agreat niciodata pe cei cu numere de BG sau alte tari, dar se pare ca, daca esti cinstit ti-o iei.

Sanatate si drumuri bune !

Ultima editare: 5 Ian 2015
  7. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    marius555 si Dixon... ati dat 2 exemple perfecte!
    Solutia mea simpla, cumpar DOAR masini neinmatriculate. Pe termen lung, cu tot cu taxa pe care o platesc EU, ajung sa pierd mai putini bani. Iar in Romania, nu exista nici termenul gentlemen's agreement, daramite sa fie respectat.

Sfatul meu pentru cine cumpara masini gata inscrise la care nu trebuie sa plateasca taxa, sa incerce sa le cumpere cat mai ieftin. Daca sunt inscrise inainte de 1 ian 2013 sansele de recuperare taxa sunt 100%. Daca sunt inscrise incepand cu 1 ian 2013, MOMENTAN puteti respira usurati intrucat nu se recupereaza... MOMENTAN. Insa eu m-as feri sa cumpar o masina gata inmatriculata.

8. tdanielv

tdanielv Bronze Member

Locație:
    Alba Iulia
    Masina:
    Audi A4 Avant B6 116CP
    Parca era termen de 5 ani in care se poate recupera taxa, deci cele inmatriculate in 2008/2009 cu taxa platita ar fi OK.

9. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Cei 5 ani sunt valabili pentru inceperea unui proces, numarand din data platii taxei. Procesul poate dura alti 1-2 ani.
    De exemplu, taxa platita in februarie 2008 si proces inceput in ianuarie 2013 are sanse sa nu fie inca consumat procesul (curs si recurs) asadar, ce nu e recuperat inca in ianuarie 2015, poate sa fie recuperat in iunie 2015.
    Ca idee, eu am avut un proces care a durat 4 ani si jumatate pentru recuperarea taxei la un B5. In timpul asta am cumparat alt B5 si am castigat procesul dupa 14 luni. Asta demonstreaza ca desi era acelasi proces, pe aceeasi taxa, acelasi model de masina, acelasi motor, acelasi tribunal, acelasi oras, acelasi proprietar, procesul poate dura si de 3-4 ori mai mult decat un alt proces identic.

10. breitner

breitner Gold Member

Locație:
    Comarnic, München
    Masina:
    A4 B5, 1.8 Quattro, Passat B5 1.9 TDI AVF 4Motion
    Chiar daca vechiul proprietar si-a recuperat taxa si cel caruia vreti sa-i vindeti o masina si este obligat sa o plateasca la inmatriculare poate sa o recupereze in instanta (chiar mai usor, masina avand in acest caz "antecedente").

11. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 B7 - S-line - 2.0 TDI ( BRE ) 140 CP
    Nu se mai poate recupera nimic incepand de acum 2 ani. Ai mentionat gresit acest aspect pentru ca el platind o taxa pentru Timbru si platind acum, se considera ca nu mai are dreptul de a o recupera. Legea mentioneaza foarte clar acest aspect. Citeste bine legea. Bafta.

12. DXY

DXY 2nd Gear Member

Locație:
    Titu
    Masina:
    AUDI A6 S-line 3.0 TDI, Vw Polo 1.2 TDI 6R
    Astazi a aparut stirea asta: http://www.dcnews.ro/taxa-auto-desf...-de-justi-ie-se-schimba-iar-legea_473113.html , poate se schimba ceva pe viitor. Sa va povestesc ce am patit eu si cu siguranta au mai patit si altii ca mine: in iunie 2008 am adus masina din semnatura din Germania si am platit undeva la 1500 euro taxa de prima inmatriculare, in februarie 2013, dupa 1 an de proces, am recuperat taxa, cam 5500 ron si in martie s-a bagat timbrul de mediu, care acum, pentru aceeasi masina, este peste 3000 euro. O fii corect ce se intampla in tara asta de rahat, in care noi acceptam orice taxa de la guvernanti, stam si acceptam tot ce zic si fac ei?

13. waf

waf Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    oooo A4,2003,1.9 TDI quattro,AVF 131cp; Vw Golf IV,2003,1.9 TDI 4motion,ARL 150 cp
    E cam ambiguu acel articol...Pai de ce ar scoate taxa actuala pt importurile auto sau de ce ar tb sa taxeze si vehiculele rulate? Nu e discriminare acum: toata lumea plateste taxa la cumparare, fie ca e masina din import fie ca e din RO (conditia fiind ca pt aceasta sa se fi platit cel putin odata si fara sa fie recuperata o taxa, indiferent de forma acesteia). Cu alte cuvinte, NU platesc taxa doar cei acre cumpara masina din RO, dar pt acre s-a platit o taxa, astfel sa nu se ajunga la dubla impunere.

14. Skywalker

Skywalker Silver Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Renault Grand Scenic 1.9dCi
    Taxa auto, desființată de Curtea Europeană de Justiție. Se schimbă iar legea?

Incepe sa circule prin media online:

sursa adevarul.ro

Curtea Europeană de Justiţie a decis: Taxa auto este discriminatorie şi descurajează importurile de maşini rulate. Guvernul trebuie să o modifice!
    Timbrul de mediu este discriminator, a decis Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg, aceasta reclamând faptul că pentru maşinile de mâna a doua înmatriculate între 1 ianuarie 2007 şi 1 ianuarie 2013 taxa este zero.
    Instanţa s-a pronunţat, marţi, în speţa Manea, chestionată fiind de către Curtea de Apel Braşov. Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o maşină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. Problema este că, în perioada 2007-2013, taxa auto a fost schimbată de mai multe ori, din cauză că nu era conformă cu regulile Uniunii Europene. Guvernul a hotărât, la un moment dat, rambursarea sumelor colectate ilegal de la cei care şi-au înmatriculat maşini la mâna a doua în perioada respectivă.
    Ulterior, din 2013, paralel cu recuperarea banilor, Guvernul a decis să simplifice lucrurile şi pentru cei care doreau înmatricularea unei maşini. Astfel, a decis ca timbrul de mediu să fie zero pentru maşinile pentru care s-a plătit deja taxa auto sau o taxă echivalentă în perioada 2007-2013. Scopul scutirii a fost evitarea dublei impuneri pentru o marfă care a fost deja taxată. Şi, oricum, Guvernul trebuia să dea înapoi vechile taxe neconforme cu dreptul comunitar, astfel că efectul era neutru la buget. O asemenea scutire înseamnă, însă, că nu toate autovehiculele rulate vândute pe piaţa naţională fac obiectul noii taxe, în timp ce, ca regulă generală, autovehiculele importate din alte state membre ale Uniunii Europene fac obiectul acesteia.
    Numai că Maciej Szpunar, avocatul general al ***ţii de Justiţie din Luxemburg, a argumentat că aceasta este o modalitate incorectă a statului de a-şi îndeplini obligaţiile legale. „În consecinţă, beneficiază de scutire cumpărătorul autovehiculului, care este exonerat de obligaţia de plată a taxei la înmatricularea autovehiculului pe numele său, în timp ce dreptul la rambursarea taxei anterioare, neconformă cu dreptul Uniunii, aparţine persoanei care a plătit-o, adică actualului vânzător al autovehiculului sau unuia dintre proprietarii anteriori în cazul în care autovehiculul a fost deja vândut între data plăţii taxei anterioare şi data intrării în vigoare a noii taxe. Prin urmare, chiar dacă beneficiul trezoreriei care decurge din perceperea taxei neconforme cu dreptul Uniunii va fi astfel compensat, de acest fapt nu profită persoana îndrituită la beneficiul rambursării taxei, ci o persoană terţă. Persoana îndrituită va recupera din preţul vânzării cel mult valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea autovehiculului, care va fi însă rareori egală cu valoarea taxei efectiv plătite şi, cu siguranţă, această sumă nu va include dobânda datorată“, se arată în analiza avocatului general.
    Astfel, mecanismul de compensare nu asigură neutralitatea noii taxe.
    Curtea Europeană de Justiţie a decis, astfel, că scutirea de la plata timbrului auto favorizează vânzările de autoturisme second hand şi descurajează importurile de vehicule similare, ceea ce este interzis de legislaţia europeană. Ca să rezolve problema, Guvernul are la dispoziţie două soluţii teoretice: fie elimină taxa şi la autoturismele importate, fie elimină excepţia. Cum, din 2007 încoace toate Guvernele s-au chinuit să restrângă importurile de maşini rulate, cel mai probabil, Executivul va ridica excepţia şi vor plăti timbru de mediu şi cumpărătorii care preiau maşini înmatriculate în perioada 2007-2013. Ulterior, foştii proprietari ar rămâne să îşi recupereze singuri sumele de la stat.

Ultima editare: 15 Apr 2015
  15. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Cred ca nu ati inteles la ce se face referirie:

Hotararea este aici: http://curia.europa.eu/juris/docume...=RO&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=272348

Concluzie:

- se refera doar la masinile intre 2007 si 2013 pentru care s-a platit taxa de inmatriculare ilegala.

- pentru cei au platit timbru de poluare dupa ianuarie 2013 nu se mentioneaza nimic.

- pentru cele inmatriculate prima oara inainte de 2007, se plateste in continuare timbru, pana la decizia viitoare a guvernului

- rambursarea taxei si a dobanzii se va face imediat, nu esalonat (nu se stie daca trebuie hotarare judecatoreasca/ hot de guvern)

Ce e de retinut si a hotarat Curtea:

Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul:

– că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă,

– că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii.

16. Skywalker

Skywalker Silver Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Renault Grand Scenic 1.9dCi
    Deci oricum o dai, din punctul meu de vedere, taxa este ILEGALA!
    1. La o masina la care s-a platit vama, inainte de 2006, s-a platit in baza actului de vanzare/cumparare si a VIN-ului masinii.
    Acum ma mai taxezi odata, sub o alta forma?
    2.La o masina la care s-a platit taxa ILEGALA 2007-2012.
    Acum sa o scutesti de taxa ca asa vrei tu ca stat, pai eu cu ce sunt mai prejos ca la masina mea s-a platit vama?
    3. La masinile aduse dupa 2013 cat si la cele aduse inainte de 2007 sa fie obligate sa plateasca?!

17. ovidiutm

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    Oricum e ilegala pentru ca nu e echitabila pentru toata lumea. De ex, daca eu aduc o masina din Germania sa zicem, si vreau sa o inmatriculez, trebuie sa platesc taxa. Apoi peste 1 an daca o vand, cumparatorul nu mai trebuie sa plateasca. Pai nu avem aceleasi drepturi si obligatii stabilite de constitutie? Nu era mai corect sa mi se calculeze cota parte din taxa pe perioada de 1 an cat am folosit-o, iar diferenta sa mi se returneze automat in termen de 30 zile de la vanzare? Evident diferenta va fi platita de cumparator, pe principiul "toata lumea plateste". In felul asta statul nu pierde bani, si toata lumea plateste asa cum ar fi corect.

18. breitner

breitner Gold Member

Locație:
    Comarnic, München
    Masina:
    A4 B5, 1.8 Quattro, Passat B5 1.9 TDI AVF 4Motion
    Sunt curios daca cineva a recuperat banii de pe noul timbru de mediu si cat a durat procesul.

19. Cristi Staff Member Staff Member

Locație:
    București
    Masina:
    Nu a recuperat nimeni nimic de pe noul timbru de mediu (adica cel introdus in ianuarie 2013). Nu va mai amagiti degeaba.

20. donfag3ru 1st Gear Member

Locație:
    Cluj Napoca
    Masina:
    A4, 2009
    Salut. O intrebare legata de taxa auto. Eu mi-am inmatriculat audi-ul meu cu decizie obtinuta in instanta in 2012. Daca o vand, noul proprietar va plati taxa de inmatriculare sau nu ? Multumesc

Distribuie pagina asta