1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Turbina defecta - cauze - probleme si rezolvari

Discuție în 'Motoare si transmisii' creată de dannypapuc, 5 Oct 2007.

Stare subiect:
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
  1. Dr.Silviu

Dr.Silviu Gold Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A3 2007
  2. Rapier

Rapier Gold Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A5 Sportback, 2.0 TDi (CNHA), 2016
    Din ce stiu eu, dyno-ul de la COMPUTEST (Autotest2000 din targ de la Vitan) putea sa faca dyno si la masinile cu tractiune intergrala. Tin minte ca i-am intrebat despre asta...si ei sunt pe piata de mai mult de 3 luni. Este totusi posibil si sa ma insel sau sa nu fi primit informatia corecta.

Referitor la ambreiaj si cuplu pe care il poate duce cu soft "stage 2"...este in mare masura valabil ce s-a zis mai sus pentru motorul AWX cu transmisia in 5 trepte. Ambreiajul la acest model este mai mic si tine cuplu mai putin...daca motorul este AVF (manuala 6 trepte), atunci ambreiajul este mai mare si tine destul de bine. Cunosc masini (inclusiv a mea) care au mers cu astfel de ambreiaj fara probleme multi km si in conditii de "curse" (plecari dese de pe loc, etc). Un exemplu este Golf-ul 4 al lui zGB, cunoscut pentru performantele sale si care a mers 100,000 km cu ambreiaj stock (cel mare) desi a fost solicitat foarte mult. Masina mea a avut cel mai mult cuplu de 418 Nm (la roata, cand aveam turbina schimbata) si am mers asa pana a crapat turbina...ambreiajul este in continuare acelasi, neschimbat si asta dupa 250,000 Km...acum am undeva la 390 Nm pe turbina stock si cu softul actual.
    Este adevarat ca un ambreiaj sport este mai bun in cazul in care tuning-ul este agresiv sau cresti mult performantele, dar trebuie vazut si ce fel de ambreiaj este si la cat ajungi cu cuplul.

3. Ice_2k

Ice_2k Gold Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi S5 B8.5
    @Rapier am fost eu pe-acolo si au stand pt 4x4, 250RON pt 2 testari (fata de 150RON pt FWD/RWD).

4. Rapier

Rapier Gold Member

Locație:
    București
    Masina:
    Asa stiam si eu, de asta am amintit...dar nu stiam 100% sigur. Acum ca ai confirmat si tu, e sigur:thumbs-up:

5. Vio4

Vio4 3rd Gear Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 DTM ,2.0 tfsi,cod motor BUL,06.2007
    probleme presiune turbo

poate cineva sa ma ajute? motorul asta ma scoate din minti;nu-i dau de cap ,nu vrea mai mult de 1.45 bari nici mort!!!!!
    am inlocuit n75,debitmetru aer,diverter valve,toate filtrele;am verificat turbo,injectoare,presiune alimentare,toate furtunele;la scanarea cu Vag-com nu are nici-o eroare;
    cu toate acestea ECU vrea 1.45bari si turbo atat face,dar de ce cand ar trebui sa ceara un maxim de 1.6bari .:sos:

6. TTs

TTs Pasionat Audi

Locație:
    Piatra Neamț
    Masina:
    Audi TT Quattro 1,8T
    Ai facut un log in mers sa vezi ce presiune baga turbina?

7. Vio4

Vio4 3rd Gear Member

Locație:
    București
    Masina:
    Audi A4 DTM ,2.0 tfsi,cod motor BUL,06.2007
    l-am facut si face doar atat cit vrea ecu 1.45 bari ;asta nu inteleg eu,de ce vrea doar atat, cand ar trebui sa ceara mai mult 1.6 bari ?

8. cyp

cyp 1st Gear Member

Locație:
    Tg Mures
    Masina:
    Audi A4,2003, 130PH, 6 trepte
    zgomot ciudat turbina

la accelerare si dezaccelerare la circa 2500 tur/min se aude un zgomot ciudat care vine de la turbina. am schimbat turbina cu alta noua si acelasi lucru. am un Audi A4, 131 ph. 2003 efectiv nu stiu ce sa mai fac. ma streseaza zgomotul in interior. zicea cineva ca este legat de ceva geometrie variabila, ceva legat de presiunea aerului in turbina, dar nu stiu, se poate face ceva in sensul acesta? am verificat si senzorul de presiune si functioneaza la parametrii normali. cineva zicea ca deschide prea iute turbo si nu stiu ce capleta ramane deschisa si ceva de genul ca ar refula aerul la dezaccelerare. zgomotul apare ca un harait de rulment si este foarte stresant mai ales cand stiu ca am dat niste bani pe o turbina noua si acelasi lucru ca si cea veche. ce pot sa fac, unde sa ma duc. am vazut pe forum ca prea putine probleme de aceasta natura sunt si nu prea am de unde sa ma documentez ca sa remediez problema. daca stiti careva cum sa rezolv problema va rog ajutati-ma. am o obsesie cu turbina acesta. va multumesc. sunt deschis la orice intrebare in vederea rezolvarii problemei.

Ultima editare: 28 Oct 2008
  9. cyp

cyp 1st Gear Member

Locație:
    Tg Mures
    Masina:
    :ermm:

10. dannypapuc

dannypapuc Bronze Member

Locație:
    Găești
    Masina:
    Audi A4,1.9 TDI,motor AVF,2002,6 viteze,130 cai. The best!!!!
    salut.nu stiu cum spui tu ca nu ai gasit mai nimic pe forum despre problema ta,insa eu iti garantez ca sunt multe posturi despre asta...
    uita-te la sectiunea Discutii generale in topicul deschis de mine ¨Probleme turbina¨ si ai sa vezi acolo multe pareri despre problema ta.

Revenind la lucrul care te doare pe tine,si eu m-am lovit de aceeasi problema,si anume un harait sacaitor la accelerare si deccelerare,si am rezolvat problema foarte simplu: avand un drum in alt oras la 80 km departare am mers pe autostrada numai cu 160km/h intr-a 6-a la 3000 de ture...
    Sincer sa fiu am facut-o pt ca ma grabeam tare de tot,iar cand am ajuns acasa am avut placuta surpriza sa nu mai aud acel harait.Dar cei 80 km am tinut-o numai in 3000 ture la 160km/h.Cred ca depunerile care erau s-au curatat de la mersul turat...Acum nu mai am probleme,iar vineri mai am un drum tot acolo si mi-am propus sa o alerg iarasi...
    Bafta si sper sa o rezolvi cat mai usor posibil.

11. cyp

cyp 1st Gear Member

Locație:
    Tg Mures
    Masina:
    mersi mult, dar nu stiu daca ma incalzeste cu ceva. am facut multe drumuri de bucuresti si chiar de ciuda am accelerat ajungand si la 220 km/h si tot nimic. sunt obsedat de aceasta problema de cel mult 1an de zile si chiar nu i-am dat de capat. chiar sun dezamagit ca nu am rezolvat problema. zicea cineva ca este vb de o geometrie variabila privind preesiunea aerului din turbina, dar nu stiu in ce masura se poate regla tija de la turbina, daca este bine sa umbli acolo sau nu. cineva zicea de ulei in interculer dar acesta ar fi trebuit sa picure jos undeva daca ar fi existat. nu stiu daca e o solutie sa tin masina turata pe o distanta mare la 3000 ture si aici in Rom unde as putea face acest lucru. e o turbina noua, sau mai bine zis a II a turbina noua. am crezut ca prima nu am nimerit-o si am cerut o alta si tot asa. daca mai ai alte solutii sau alte explicatii poti sa suni la 0745658165 , dupa care te voi suna eu. poate am scris prea mult dar nu stiu ce sa mai fac. astept un sms

12. dannypapuc

dannypapuc Bronze Member

Locație:
    Găești
    Masina:
    Audi A4,1.9 TDI,motor AVF,2002,6 viteze,130 cai. The best!!!!
    nu neaparat daca ajungi la 220 km/h se curata,trebuie tinuta la turatie mare ceva timp,asta fiind indicat sa faci pe saptamana daca mergi mai mult in oras... i se spune tuning italian:p
    cel putin incearca ce ti-am spus eu,daca ai un drum mai lung pe autostrada tine-o turata la 3000,cum am facut eu, rau nu ai ce sa ii faci,chiar iti va placea cum suna turbo...
    In ultima treapta la 3000 o sa ai in jur de 160km/h,aia e o viteza buna de drum.

Plus de asta incearca sa schimbi vitezele cand e motorul calc la 3000-3500 ,ca intotdeauna dupa schimbul vitezei turatia sa aiba mai mult de 1900(in jurul la valoarea asta deschide turbo).Cand e motorul rece schimba in jurul lui 2200.
    Bafta si sper ca iti vei face curaj sa ii dai talpa pe o distanta mai mare.;)

Ultima editare: 28 Oct 2008
  13. Catalin_1987

Catalin_1987 Moderator&Quattro Driver Staff Member

Locație:
    Bucuresti
    Masina:
    A4,1.9 TDI AVF,2003
    Salut si la mine se auzea un zgomot ciudat de la 1900 la 2300 ture,era un fasait destul de puternic.Dupa cateva reprize de talpa(pedala la fund)date cu motorul cald la 90 si dupa 2000 de ture,nu mai face.Este tare rau zgomotul motorului cand ii dai blana si acceleratia violenta.Sper sa rezolvi in curand si sa ne spui si noua ce era de vina.Cine ti-a schimbat turbina ce zice acum cand si cea noua face la fel?

14. Alexyno

Alexyno 5th Gear Member

Locație:
    Prahova
    Masina:
    Audi A4 1.9TDI/96kw-131cp Quattro
    Salutare din nou.Vreau sa va spun ca am rezolvat problema cu haraitul de la turbina.AM fost la mecanic si problema mi-a rezolvato prin schimbarea geometriei variabile din interiorul turbinei.

15. Alexyno

Alexyno 5th Gear Member

Locație:
    Prahova
    Masina:
    Audi A4 1.9TDI/96kw-131cp Quattro
    Am avut si eu problema asta cyp pe care am rezolvato chiar astazi...Trebuie sa mergi la un mecanic care repara turbine...si schimbata geometria variabila si o sa scapi de acest harait...Si mie imi statea pe creier...am si alergato cum zicea danny autostrada bucuresti pitesti 120 de km cat e de lunga autostrada am tinuto numai 170 -180 si tot nu am scapat de harait...DOar dupa schimbarea geometriei variabile am scapat de acest harait,daca esti din bucuresti si vrei sa ti dau mecanicul la care am fost trimite-mi un PM,face treaba buna si ai garantie 100 de mii de km la geometria variabila care ti-o pune,Apropo dureaza cam 1 ora jumatate toata operatia(demontatat,schimbat,montat inapoi turbina)

16. gabig 2nd Gear Member

Locație:
    Craiova
    Masina:
    Audi A4 1,9 TDI berlina 2004
    problema mi-a rezolvato prin schimbarea geometriei variabile din interiorul turbinei.
    te rog fi mai explicit - ce inseamna schimbarea geometriei variabile ca eu peste tot pe unde am citit se scrie numai de curatarea geometriei variabile.
    Si eu am inceput de vreo 2 luni sa aud acele zgomote de haraiala cind schimb vitezele inferioare brusc (debraiez brusc) si mai ales cind nu este o turatie prea mare cind debraiez (sa zicem pina in 2000) si zgomotele apar cind scade mai mult si brusc turatia. Initial se auzeau doar cind debraiam brusc si cu motorul rece (deci dupa ce plecam cu masina unde statusem mai mult timp) iar prima data era intr-o noapte cind nu era zgomot pe strada si nici nu aveam AC in functiune sa mai bruieze cu zgomot si ventilatorul.
    Apoi vad ca au inceput sa se inteteasca si apar citeodata chiar cind accelerez destul de usor (tot pe turatii pina in 2000).
    Acum in diminetile astea reci se aude cind plec foarte accentuat.
    In ultima luna am luat si 4 limp-mode-uri.
    Ce ai gasit in turbina, ce a facut mecanicul, ce spune din experienta lui, se mai poate merge asa, zgomotul insoteste ceva grav ?

17. TTs

TTs Pasionat Audi

Locație:
    Piatra Neamț
    Masina:
    Audi TT Quattro 1,8T
    Gabig daca deaja ti-ai luat limp mode si-ti huruie turbina(daca intr-adevar ea huruie si nu altceva),ar trebui sa te duci de urgenta in service,nu mai intarzia.Huruitul il auzi de la jocul in axul turbinei,iar limp mode se face din cauza depunerii de funingine(calamina) pe peretii vanelor.Nu astepta pana crapa de tot turbina,pagubele vor fi f mari;succes.

18. Rapier

Rapier Gold Member

Locație:
    București
    Masina:
    Pana iti raspunde Alexyno cu ce a gasit exact mecanicul la el in turbina, iti spun eu din ce e compusa "geometria variabila".

Exista un inel metalic lat, asemanator cu o gogoasa doar ca este plat. Pe zona lata circulara, functie de model, se gasesc 9 sau 13 "vane". Acestea sunt niste piese metalice in forma de "pana" puse pe cant. Ca o prisma triunghiulara foarte alungita si cu latura scurta rotunjita. Pe partea celalata a discului sunt niste piese mai plate si rotunjite in capete si care sunt unite printr-un ax cu vanele de pe partea cealalta astfel incat se misca la unison in jurul axului.

Miscarea face ca vanele sa formeze un unghi mai mic sau mai mare fata de axul ce trece prin centrul discului. Rotirea acestor vane se face prin intermediul unui alt disc ce sta peste zona in care sunt acele placute mici rotunjite si care are cate un decupaj pentru fiecare placuta. Astfel ca rotind acel disc in jurul axei sale, se misca placutele ce la randul lor fac sa se miste vanele. Inelul acesta este miscat de catre actuatuorul (mecanic/vacumatic sau electronic la generatiile noi cum e la motoarele CR) situat in afara corpului turbinei (piesa aia ce seamana cu pompa de avans vacumatic de la un delcou)

Atasez si doua scheme ce arata vanele si platanul pe care stau. Vanele sunt dintii aia mici dispusi circular si care stau in unghiuri diferite in cele doua imagini (este modelul cu 13 vane). Sper sa fi explicat cat de cat OK si sa se inteleaga. Se vede modul cum actuatorul misca vanele astfel incat ele sa fie "deschise" sau "inchise"

Acum, ce a schimbat mecanicul la Alexyno, probabil a fost platanul cu vanele respective si eventual inelul de angrenare al acestora (cu sa fara actuatorul situat in exterior)

Later edit: O sa-mi permit sa il corectez un pic pe ASHIHARA privitor la limp mode...acesta nu se produce datorita depunerii reziduurilor pe "peretii" vanelor, pt ca acestia (peretii vanelor) nu conteaza, dupa cum se vede si din scheme. Se depune insa pe platanul (inelul) pe care stau aceste vane si astfel se ingreuneaza miscarea acestora in jurul axei proprii. In momentul in care se merge subturat, vanele nu mai executa o cursa completa de la inchis la deschis ci doar o parte din ea...pe celelate parti ale paltoului pe care satu, se depun reziduurile de ardere si in momentul in care se da "blana" la un moment dat, vanele sunt fortate sa se deschida complet...si ajung sa frece pe zona pe care este depusa calamina si nu mai revin la loc, ramanand intepenite. Astfel se produce limp-mode

Ultima editare: 29 Oct 2008
  19. gabig 2nd Gear Member

Locație:
    Craiova
    Masina:
    Nu scoate fum, nu maninca ulei, deci nu are joc in ax.
    Intre timp am citit si threadul ,,zgomot ciudat turbina " si am aflat ca se schimba geometria variabila.
    Vreau totusi niste detalii de la Alexyno.
    Recunosc ca merg cam subturat dar asta e... prin oras si unde mai pun ca am 2,5 km pina la servici de nu incalzeste nici apa la 90 de grade ca sa pot sa merg mai turat - asa se scrie pe aici pentru protectia turbinei.
    Adevarul ca A4 131 CP nu este masina de oras sau de familie, ca tzipa aia de pe bancheta din spate cind te dai putin in acceleratii ca sa mai cureti si tu turbina.

20. gabig 2nd Gear Member

Locație:
    Craiova
    Masina:
    Multumesc Rapier .
    Stiam tot despre turbina fiindca au fost niste link-uri pe forum si cu desene animate cu turbina.
    Ma interesa si ce a gasit la vane. Care este mecanismul acelui zgomot ?
    Axul vanelor are joc sau ce ?

Stare subiect:
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Distribuie pagina asta