1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Uleiuri pentru motor Diesel la Audi

Discuție în 'Motoare si transmisii' creată de ovidiutm, 11 Iun 2007.

Stare subiect:
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
  1. Dr. Gabriel

Dr. Gabriel Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6,1.8T AWT,2001
    Sanducosmin de unde stii ca Motul nu este full sintetic? L-ai gustat si era acru? Fatilor as avea rugami tea ca inainte sa va dati cu parerea, va rog frumos documentati-va macar la nivelul minim inai te sa umplem topicul cu tot felul de aberatii. Sunt unele uleiuri minerale sau semisintetice dar e vorba de uleiuri cu norme de acum 20 de ani....

2. X e r o x u

X e r o x u 3rd Gear Member

Locație:
    Cluj-Napoca
    Masina:
    passat b5--1.9 tdi 110cp-afn-1z-syncro--1998
    Multi bani fac producatori astia cu atatea uleiuri..... la camioane sunt 2 tipuri daca motorul este inainte sau dupa 2005 facut. Simplu si la obiect, nu spuneti ca acolo nu sunt motoare PD sau .....si acolo sunt multe modele !

3. sanducosmin Bronze Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    audiA4,1.9tdi, 2005+A4,1.9tdi,2001
    Jack ironia cu gustatul o iau ca pe o gluma dar citeste postarea 1477 a colegului Borsy ,cofetar nu sunt , am 22 de ani de mecanica auto nu doar teorie.imi pare rau ca te ai suparat.

4. borsy

borsy Audi Expert

Locație:
    România
    Masina:
    Audi A6 C7 avant/S-tronic/2.0 TDI ultra-140kw CNHA
    8100 X-CLEAN+ 5W30 si 300V POWER R 5W30, materialele sunt din 12-11-2013 luate de pe site-ul Motul. Vrei sa iti explic ce inseamna un ulei full sintetic.......

5. Dr. Gabriel

Dr. Gabriel Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6,1.8T AWT,2001
    pai ...explica. Asa...incet ...incet...invatam cu totii, unii de la altii. Nu o zic ironic. Nu ne-am nascut invatati. In fiecare zi aflam lucruri noi.

6. spanu110976 3rd Gear Member

Locație:
    Napoli
    Masina:
    audi a6 avant, 2.0 BRF-136CP (170CP) 2006
    Care este diferenta intre uleiul pentru PD si un ulei pentru alt tip de motor?
    Ce are in plus sau in minus ala pentru PD fata de un altul?

7. G@bryel

G@bryel Audi Expert

Locație:
    Romania
    Masina:
    Audi A6, 3.0 TDI Quattro, BMK, DPF, 2005.
    Este proiectat special pentru întreținerea injectoarelor de tip PD, pentru ca le trebuie ungere. Și încă nu una oarecare și cu orice fel de ulei.
    Asta e spus în mare, pentru ca eu nu am PD și nu m-au interesat amanunte, dar am zis ca nu puteam sa pun eu o intrebare iar a ta sa se piardă. Așa am mai pățit și eu și știu cum e. :)
    Sper sa mai obții informații...

@ borsy:
    Mai am o întrebare... Doar una. :)
    În final, "Motul Specific" ce baza are ?
    Deci mai refer strict la "Specific 5W-30" (507.00), pentru ca nu prea l- ați luat în discuții, în comparațiile din posturile voastre anterioare.
    Merci.

Ultima editare: 24 Oct 2014
  8. borsy

borsy Audi Expert

Locație:
    România
    Masina:
    Stocurile de baza sunt clasificate de catre American Petroleum Institute (API);
    Grupele I și II -uleiurile minerale derivate din titei
    Grupul III -ulei mineral inalt rafinat printr-un proces de hidrocracare.
    Grupa IV -uleiuri sintetice, cunoscut sub numele de polialfaolefina (PAO).
    Grupa V - sintetice, altele decat PAO si includ esteri si alti compusi.

Un ulei sintetic se face printr-un proces chimic cunoscut sub numele de procedeul Fischer-Tropsch, începand cu materii prime, cum ar fi metan, monoxid de carbon, dioxid de carbon. Moleculele sunt coerente si nu contin metale, ceara, sulf sau fosfor, deci sunt pure, si au un indice de vascozitate mare (150) si un PP scazut (-39gr. C) fara aditivi adaugati, contine polimeri cu greutate joasa si sunt mai putin predispusi la forfecare.

Atasez o poza cu ce contine un ulei mineral (solvetare), semi-sintetic (Hidrotratare, Hidrocarare) si full sintetic (PAO sau POE, sinteza).

g@briel, Motul Specific 504.00/507.00 are baza din ulei Hidrotratat, adica semi-sintetic.

La motoarele cu 'tapes plate cam' sau PD se produce 'wear under boundary/extreme' (conditii de presiune limita/extrema), este posibil sa se rupa pelicula de ulei si ramane metal pe metal. Cand se folosea ZDDP mai mult in compozitie, acesta adera la metal protejand-ul de uzura, dar find toxic s-a inlocuit cu aditivii solizi gen. Bisulfura de Molbiden MoS2 sau Bisulfura de Wolfram (tungsten) WS2 care confera lubricitate ridicata si stabilitatea termica foarte mare, chiar mai mare ca ZDDP.

Dupa cum se vede in link-ul urmator, e un test facut de cei de la VW in care arata ca norma 507.00 (high quality) e mult mai performanta decat norma 505.01 (medium quality). Dupa cum se vede si in document, pachetul de aditivi e mai concentrat (deci mai rezistent uleiul) la uleiul cu norma 507.00 (intre 15 si 20%) fata de 505.01 (intre 12-15%).http://www.docstoc.com/docs/154784857/4-Engine-Oil-Requirements-Volkswagen-Light-Duty-Diesel-Engines-SOKossmehl-VW norma 507.00 e cea mai performanta norma de la VW si inglobeaza mai multe norme la un loc, se poate folosi si la PD cu sau fara DPF. Dupa cum se vede si in link-ul de la Lubrizol http://origin-qps.onstreammedia.com/origin/lubrizol/Markets/EngineOilAdditives/100132RPtool2012Deploy/rp/pc/index.html, norma 507.00 e peste 505.01 la uzura si depozite pe piston.

Ultima editare: 24 Oct 2014
  9. Dr. Gabriel

Dr. Gabriel Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6,1.8T AWT,2001
    multumesc pentru informari , dar tot nu m-am lamurit de unde stim noi ca unele uleiuri ce indeplinesc norma VW 504 00/ 507 00 sunt semisintetice si altele full sintetice.....adica cei de la Motul pot face ulei ester si nu pot face full sintetic ?

10. borsy

borsy Audi Expert

Locație:
    România
    Masina:
    Iti dai sema din Material Saftey Data Sheet (MSDS). Si la cele cu Ester Core Tehnology baza e din ulei din petrol inalt rafinat, nicidecum POE. Asta nu inseamna ca nu pot fi uleiuri bune, doar ca sunt altele mult mai bune din aceiasi grupa, adica grupa III.

Pentru cei care folosesc un 5w40 C3, un ulei de exceptie full sintetic ce are in compozitie MoS2, e ENEOS Sustina 5w40 (nr.1 in Japonia):

API SN
    ACEA A3/B4, C3

Densitate (15°C), g/cm³ 0.847
    Ounct de ardere (COC) °C 234
    Vascozitate (40°C), mm²/s 75.3
    Vascozitate (100°C), mm²/s 13.3
    VI 180
    PP °C-45
    TBN mg KOH/g 6.6

Ultima editare: 25 Oct 2014
  11. mishu_

mishu_ Bronze Member

Locație:
    Mioveni
    Masina:
    Audi A4 Avant B8, 2015, 2.0 TDI, CNHA, 190 CP, Quattro, S-tronic
  12. borsy

borsy Audi Expert

Locație:
    România
    Masina:
    Semi sintetic, grupa III HC, indice ce vascozitate mic, vascozitate prea mare la 40gr. C pentru un SAE 30, in rest, punct de adere si punct de inghetare foarte bune, densitate buna.

13. mishu_

mishu_ Bronze Member

Locație:
    Mioveni
    Masina:
    Ok, ms, eu din asta bag in a mea, de fapt bag vapsoil, dar e acelasi lucru, e facut de shell, si e acelasi model ca cel mentionat mai sus.

Dar nu inteleg de ce il numesc full sintetic daca el este semi-sintetic ?
    Pentru norma 507 ce ulei full sintetic recomanzi, sau care este full sintetic ?

Multumesc!

Sa inteleg ca un ulei full sintetic pentru masina ar fi

Valvoline SynPower Xtreme XL-III C3 5W30 ?

Ultima editare de un moderator: 26 Oct 2014
  14. borsy

borsy Audi Expert

Locație:
    România
    Masina:
    Pai din motive de marketing, e mult mai simplu sa vinzi un produs considerat full sintetic la un pret mai ridicat decat de unul semi- sintetic. Da, uleiul mentionat de tine e un ulei full sintetic foarte bun. Daca un ulei nu e full sintetic, cautati sa aiba un VI foarte ridicat si un TBN la fel de ridicat.

15. Dr. Gabriel

Dr. Gabriel Audi Expert

Locație:
    București
    Masina:
    A6,1.8T AWT,2001
    Ai reusit sa faci o lista cu uleiurile full sintetic si cele semi pana acum? Poate ne-o dai si noua. Am studiat si eu despre uleiuri destul de mult dar in ultima vreme nu prea....se pare ca tu ai fost mai perseverent. ma bucur ca maiexista dintre noi care isi mai dau cu parerea nu doar din auzite la coltul blocului. Felicitari. Eu personal merg pe Motul specific 504/507 si il tin max 8.000 km. As trece la urmatorul schimb la un full sintetic daca spui ca asta nu e. Ma batea gandul la un dublu ester. Asteptam lista. Ms

Ultima editare: 27 Oct 2014
  16. borsy

borsy Audi Expert

Locație:
    România
    Masina:
    Nu am stat sa ma uit la fiecare fisa de securitate de la toti producatorii. Le-am studiat (atat cat se poate pt ca unii nu ofera date suficiente) pe cele care se gasesc de cumparat de la noi in tara, si normele cele mai folosite. Astea pot garanta ca sunt full sintetice:

Valvoline SynPower Xtreme XL III C3 5w30
    Valvoline SynPower 5w40
    Valvoline SynPower 0w40
    PENNZOIL ULTRA EURO L 5w30
    ENEOS Premium Hyper 5W30
    ENEOS SUSTINA 5W-40
    ENEOS Sustina 0w50
    ENEOS Premium Ultra 0w30
    Addinol Superior 0w40
    Gulf Formula GVX 5W-30 (e 50 PAO-50 HC)
    Gulf Formula G 0W-30.......pe parcurs voi mai adauga la lista altele, daca vor fi si in functie de cum imi va permite timpul.

Motul, Castrol, Mobil1, Comma, Aral, Fuchs, Shell...etc nu au nimic full sintetic. La Ravenol, LM sau Yacco, sunt produse care dupa fisa tehnica ar parea ca sunt full sintetce, dar din pacate nu se poate confirma cu MSDS-ul. Inainte in DE daca scria pe bidon 'vollshynthetichses ol' aia era, din pacate in ziua de azi nu mai e la fel.

17. sanducosmin Bronze Member

Locație:
    Timisoara
    Masina:
    audiA4,1.9tdi, 2005+A4,1.9tdi,2001
    trist ca de obicei cumperi ceva ce defapt nu este ,marea majoritate folosesc defapt uleiuri cu tehnologie syntetica.multumim Borsy.

18. mishu_

mishu_ Bronze Member

Locație:
    Mioveni
    Masina:
    cu siguranta la urmatorul schimb de ulei o sa trec la valvoline syn power xtreme xl III c3 5w 30 :D

19. Xtremer

Xtremer Bronze Member

Locație:
    Iași
    Masina:
    80, 1.9 TDI, 1993
    Ce stiti despre uleiurile metabond? M-ar interesa 10w40 pt motor non-pd (1z)

20. borsy

borsy Audi Expert

Locație:
    România
    Masina:
    Cei de la Valvoline nu au facut rabat de la calitate niciodata. Ei au fost cei care au aratat ca Mobil1 nu indeplineste normele API SM si GF-4 la uzura, depasind cu muullltttt peste limita admisa de 90 micron, au schimbat formula si au adaugat in compozitie Boron Nitride.

Valvoline e printre putinii producatori care fac publice testele uleiurilor. De ex. gama SynPower Xtreme asigura o protectie pe cama si cilindru cu 70% mai mare decat normele ACEA. Oare ceilalti producatori de ce nu au curajul sa arate ce pot?! Din pacate profitul producatorilor (atat de masini cat si de uleiuri) primeaza in fata consumatorului.

Departe de mine a face reclama, cum am mai zis, produse bune au si cei de la ENEOS sau Pennzoil. Semi sintetice de calitate Fuchs, LM, Ravenol, Shell....

Atentie, daca aveti un ulei full sintetic asta nu inseamna ca il puteti folosi in serviciu LL. Maxim 10k km urban si max. 12-13k mixt.

Ultima editare: 28 Oct 2014
Stare subiect:
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Distribuie pagina asta